Συνέντευξη: Νατάσα Γκαρά
Η υποψήφια βουλευτής Έβρου με το ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά απαντά στις ερωτήσεις του thraki Νεα, για τον Έβρο και τις εκλογές της 6ης Μαϊου.
Είστε χρόνια δημοσιογράφος και μάλιστα από τις δημοσιογράφους που τρέχουν στο ρεπορτάζ. Τι σας έκανε να περάσετε από το ένα πεδίο στο άλλο και γιατί επιλέξατε το ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν έχω παρατήσει τον χώρο της δημοσιογραφίας. Ακόμα κι αυτή την περίοδο «τρέχω» σε ρεπορτάζ. Ούτε όμως πέρασα τώρα στο πεδίο της πολιτικής. Πιστεύω ότι η Δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή, γι’ αυτό τον λόγο ως πολίτης έχω ενεργή δράση στα δημόσια πράγματα, είτε εκφέροντας λόγο, κρίνοντας, σχολιάζοντας ή προτείνοντας, είτε συμμετέχοντας σε δημόσιες εκδηλώσεις και δράσεις. Πολιτική δεν είναι μόνο η άσκηση εξουσίας, αλλά και η συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια σφαίρα.
Όσον αφορά την επιλογή μου, θεωρώ πως ήρθε η στιγμή που το σάπιο πολιτικό σύστημα εξουσίας που δρούσε μέχρι σήμερα, πρέπει να αλλάξει. Είναι επιτακτική ανάγκη. Κι αυτό μπορεί να γίνει από νέους ανθρώπους, με γνώσεις, ειλικρίνεια και θάρρος. Μακριά από παλαιοκοματικές λογικές και εξαρτήσεις. Ήρθε η στιγμή να αναλάβει δράση και ευθύνες η νέα γενιά και να ορίσει αυτή το μέλλον της χώρας. Επιπλέον, κάποια στιγμή θεωρώ πως και ο Έβρος πρέπει να εκπροσωπηθεί από νέους ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες και διαφορετική οπτική, που θα αντιμετωπίσει διαφορετικά τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο και θα αναδείξει διαφορετικά προτάγματα κι ανάγκες των ανθρώπων που ζουν εδώ.
Γιατί ΣΥΡΙΖΑ;
Δραστηριοποιούμαι ενεργά στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ από τη γέννησή του, μια και είμαι εδώ και 10 χρόνια περίπου μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού. Είναι ο χώρος που με εκφράζει πολιτικά και ιδεολογικά. Επίσης, στην παρούσα πολιτική συγκυρία, είναι ο μόνος χώρος που άσκησε σκληρή κριτική και αντιπολιτευτική στάση απέναντι στην Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ –ΝΔ. Είναι ο μόνος χώρος που έχει συγκεκριμένες προτάσεις κι έχει καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις νόμου σε κάθε αντιλαϊκό νομοσχέδιο που πρότεινε η εκάστοτε Κυβέρνηση. Είναι ένας χώρος που βάζει στο κέντρο της πολιτικής του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, τον λαό κι όχι τους τοκογλύφους, τους τραπεζίτες, τους κερδοσκόπους ή όποιον άλλον αντιτίθεται στα συμφέροντα του λαού. Είναι ένας χώρος δημοκρατικός κι ανοιχτός σε διαφορετικές απόψεις χωρίς να είναι περιχαρακωμένος, ενώ προτάσσει τη συνεργασία, την ενότητα, τη διεκδίκηση, τον αγώνα, αλλά και τη συνεργασία των λαών της Ευρώπης.
Συχνά, επισκέπτεστε την Αθήνα. Ποια η διαφορά επαρχίας και Αθήνας την περίοδο της κρίσης;
Σε αυτή τη φάση η διαφορά είναι μεγάλη, ακριβώς γιατί οι επιπτώσεις της κρίσης στην Αθήνα ήταν άμεσες, ενώ στην επαρχία είναι πιο αργοί οι ρυθμοί. Να σημειώσουμε ότι στον Έβρο, για παράδειγμα, είναι ακόμα ισχυρός ο θεσμός της ευρύτερης οικογένειας, όπου υπάρχει η αλληλοβοήθεια, ενώ οι περισσότεροι εξασφαλίζουν μέρος της τροφής τους από δική τους παραγωγή. Στην Αθήνα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε και είναι άστεγοι και αυτό είναι μπροστά σου, αρκεί μια βόλτα στην πόλη. Επιπλέον, και στον εργασιακό χώρο στην Αθήνα τα πράγματα είναι πιο σκληρά κι ανταγωνιστικά, επειδή υπάρχει μεγάλη προσφορά εργαζομένων. Μπορεί να σου προτείνουν και μισθό 150 ευρώ για 6ωρη εργασία. Εννοείται χωρίς ασφάλιση. Πολλά καταστήματα έκλεισαν, η εγκληματικότητα αυξάνει, όπως και η ανεργία.
Ωστόσο, υπάρχει και μεγάλη διαφορά σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Στην Αθήνα, υπάρχει ένταση κοινωνική, αγανάκτηση και θυμός, ο οποίος εκφράζεται δημόσια. Παρατηρείται μεγαλύτερη πολιτικοποίηση και ενεργή δράση των πολιτών. Ενώ δημιουργούνται και κοινωνικοί δεσμοί αλληλεγγύης λόγω της φτώχιας, φαινόμενο που τώρα εμφανίστηκε. Οι άνθρωποι εκεί δεν πείθονται τόσο εύκολα, όσο εδώ. Ίσως γιατί είναι στο κέντρο των εξελίξεων και η πραγματικότητά τους δεν είναι αυτή που δημιουργεί η τηλεόραση. Η επίθεση άλλωστε της Κυβέρνησης ήταν τόσο σκληρή, που τα τελευταία δύο χρόνια, συμμετείχαν σε κινηματικές δράσεις άνθρωποι που δεν έβγαιναν από το σπίτι τους. Σηκώθηκαν από τον καναπέ. Στον Έβρο, δεν έχουμε βιώσει τόσο έντονα την κρίση, παρά τις επιπτώσεις που επέφερε. Κι αυτές δεν προκάλεσαν μεγάλη πολιτική κινητικότητα. Και η κοινωνική αντίδραση δεν είναι έντονη, ίσως γιατί εδώ δεν μάθαμε να διεκδικούμε συλλογικά. Ακόμη χουχουλιάζουμε στον καναπέ και βρίζουμε.
Μία άλλη διαφορά που με εντυπωσίασε είναι η αλλαγή στον τρόπο διασκέδασης των νέων. Λόγω της κρίσης στην Αθήνα οι νέοι και οι νέες απομακρύνονται από τα μπαρ και γεμίζουν τις πλατείες. Γίνονται μεγάλες παρέες, γνωρίζονται, παίζουν, τραγουδάνε, συζητάνε, διαβάζουν, κοινωνικοποιούνται. Άλλωστε στην πλατεία δεν χρειάζεσαι ούτε 1 ευρώ και γνωρίζεις και ανθρώπους με κοινά προβλήματα και προβληματισμούς. Το ίδιο πράγμα με είχε εντυπωσιάσει και σε ευρωπαϊκές πόλεις, το οποίο δε συμβαίνει βέβαια λόγω κρίσης, αλλά λόγω παιδείας. Είναι από τις συνήθειες που αλλάζουν.
Η πρότασή σας για να βγούμε από την κρίση;
Η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική, είναι πολυεπίπεδη και έχει χτυπήσει τις περισσότερες δομές του συστήματος, το πολιτικό σύστημα, το Κράτος, την κοινωνία, την Παιδεία κα. Επιπλέον, η έξοδος από την κρίση είναι ένα τεράστιο θέμα και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Ωστόσο, μπορώ πολύ συνοπτικά να αναφέρω μερικούς άξονες των προτάσεων. Αρχικά, αμφισβήτηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου. Επιλεκτική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και η αποπληρωμή του υπόλοιπου θα γίνει με βάση μία ρήτρα ανάλογα με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, βάσει ρυθμών ανάπτυξης και ανεργίας. Το ίδιο συνέβη στη Γερμανία το 1963.
Έπειτα, όσον αφορά τον δανεισμό, προτείνουμε να γίνεται από την ΕΚΤ απευθείας με χαμηλό επιτόκιο. Τώρα, οι τράπεζες αγοράζουν από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1% και πωλούν στην Ελλάδα με 5%. Αυτό είναι τοκογλυφία κι επαχθής δανεισμός που δεσμεύει γενιές επί γενεών. Αναγκαία είναι η θεσμοθέτηση ευρωομόλογου με εγγύηση της ΕΚΤ. Χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με άτοκα δάνεια από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ανοικοδόμησης.
Φορολογική μεταρρύθμιση με σκοπό την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τη μία, αλλά με δίκαιη κατανομή των βαρών. Δηλαδή, αύξηση των μεγάλων κερδών, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και του πλούτου, κατάργηση των χαρατσιών, μείωση της αντικοινωνικής έμμεσης φορολογίας σε είδη πρώτης ανάγκης. Αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και ενίσχυσή τους με σκοπό το δημόσιο συμφέρον και όχι την εκχώρησή τους σε ιδιώτες. Δημιουργία νέων μορφών οργάνωσης της παραγωγής και εθνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και λειτουργία του υπό δημοκρατικό έλεγχο.
Παράλληλα, στήριξη του εισοδήματος, χτύπημα της ακρίβειας, ρύθμιση και διαγραφή χρεών. Να καταπολεμηθεί η φτώχεια να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση, να ενισχυθεί η κοινωνική ανάπτυξη. Παραγωγική ανασυγκρότηση κλαδικά προγράμματα και πολιτικές, άμεσες, τόνωσης της απασχόλησης. Αναδιάρθρωση εκ βάθρων των δημοσίων υπηρεσιών και εισαγωγή ενός νέου μοντέλου δημόσιας και συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας. Στήριξη της αλληλέγγυας οικονομίας. Πάγωμα των πληρωμών των εξοπλισμών, αναπροσανατολισμός του ΕΣΠΑ, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Ανακατανομή των βαρών, αναδιανομή υπέρ των αδυνάτων, του κοινωνικού κράτους του μέλλοντος.
Που δίνετε βάση για τον προεκλογικό σας αγώνα;
Στις προτάσεις μας, την πολιτική μας προσέγγιση και στην ανάγκη για αλλαγή. Αυτό το σύστημα όχι μόνο δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει, αλλά είναι το ίδιο σύστημα και οι ίδιοι άνθρωποι που με τις πρακτικές τους μας οδήγησαν σε κρίση. Ήρθε η δική μας ώρα!
Οι εκλογές αυτές είναι εκλογές ανατροπής ή είναι εκλογές όπου θα γίνει η ανατροπή;
Μόνο οι ψηφοφόροι γνωρίζουν αν θα κάνουν την εκλογική ανατροπή. Ωστόσο, η ανατροπή δε γίνεται σε μία μέρα. Είναι απαραίτητο όμως να δώσουμε ένα
ισχυρό μήνυμα, κυρίως οι νέοι, στα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν και υποθήκευσαν το μέλλον και τη χώρα μας. Είναι οι εκλογές όπου μπορούμε να δώσουμε εντολή για μία άλλη μορφή διακυβέρνησης.
Τι δε σας αρέσει στο Σύριζα;
Όπως προανέφερα η ενασχόλησή μου στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύχρονη και ενεργή. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες μετά από πολύωρες συζητήσεις. Οπότε σε ό, τι διαφωνώ μπορώ να το εκφράζω και να συνδιαμορφώνω τις αποφάσεις. Όμως, αυτό που λείπει από την κοινωνία είναι η αισιοδοξία, κι όχι η μιζέρια, γι’ αυτό προτάσσω πάντα αυτά που εκτιμώ στον ΣΥΡΙΖΑ και τα έχω ήδη αναφέρει.
Βιογραφικό Νατάσας Γκαρά:
Γεννήθηκα στην Ορεστιάδα πριν 28 χρόνια, γονείς μου οι Γιώργος Γκαράς και Χρυσή Εμμανουηλίδου. Σπούδασα δημοσιογραφία και επικοινωνία στο «Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού» στο Πάντειο, με μεταπτυχιακό στο «Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας» με ειδίκευση στην πολιτική επικοινωνία. Ανέπτυξα έντονη συνδικαλιστική και κινηματική δράση. Εργάστηκα σε αθηναϊκά ΜΜΕ στον χώρο διαφήμισης-επικοινωνίας, ενώ από το 2008 στην Ορεστιάδα δημοσιογραφώ στην εφημερίδα και το ραδιόφωνο «Μεθόριος». Ασχολούμαι με το ερασιτεχνικό θέατρο. Μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού