Το πρώτο κέντρο μεταναστών θα λειτουργήσει πριν από το Πάσχα
Τη δημιουργία τριών κέντρων κράτησης μεταναστών ανά περιφέρεια, καθένα από τα οποία θα εξυπηρετεί 1.000 μετανάστες, προβλέπει τροπολογία που φέρνει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο χαρακτήρισε υγειονομική βόμβα, που είναι έτοιμη να εκραγεί, το μεταναστευτικό ζήτημα.
Άλλωστε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναμένεται να ενημερώσει την Επίτροπο για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των συνόρων. Επιπλέον θα ζητήσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση και τη διεύρυνση των μέτρων που ελήφθησαν πρόσφατα, προς την κατεύθυνση αυτή. Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στο Mega ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι το θέμα των μεταναστών είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη χώρα, ενώ χαρακτήρισε αστείους όσους επιχειρήσουν να το εκμεταλλευτούν, για να αποκομίσουν προεκλογικά οφέλη.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής από τις 28 Μαρτίου έως χθες έγιναν τουλάχιστον 2.000 προσαγωγές αλλοδαπών, από τις οποίες οι 420 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων που πραγματοποιούνται στο κέντρο της πρωτεύουσας για την αντιμετώπιση της ευρύτερης εγκληματικότητας και της παράνομης μετανάστευσης.
Χθες Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος τόνισαν ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Όπως υποστήριξαν, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους περίπου 1 εκατομμύριο μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα -άλλοι με άδεια και οι περισσότεροι χωρίς- έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο επίπεδο της υγείας και της ασφάλειας.
Χαρακτηριστικά είπαν ότι έχουν αυξηθεί κατά 1.000% τα κρούσματα AIDS, ενώ έχουν καταγραφεί 620 οίκοι ανοχής χωρίς άδεια και μόνον επτά με άδεια.
Επιπλέον αυξήθηκαν τα μεταδιδόμενα νοσήματα παράλληλα με την εγκληματικότητα, η οποία σε ορισμένες περιοχές δημιουργεί εκρηκτικά προβλήματα.
Οι υπουργοί είπαν ότι άμεσα θα γίνουν υγειονομικοί έλεγχοι σε όλο το μεταναστευτικό πληθυσμό, ενώ θα σφραγίζονται αμέσως τα σπίτια στα οποία διαμένουν παράνομα και μαζικά μετανάστες και οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν ποινικές ευθύνες.
Στα κέντρα οι μετανάστες θα φιλοξενούνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες απέλασης, και έτσι θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση περισσότερων ατόμων.
Ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος βεβαίωσε ότι τα νοσοκομεία έχουν δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα υγειονομικά προβλήματα και προωθούνται ήδη σχετικές διατάξεις, οι οποίες θα καθορίζουν όλα τα απαραίτητα βήματα από κρατικής πλευράς.
Τέλος το πιστοποιητικό υγείας θα είναι στο εξής αναγκαία προϋπόθεση για την εργασία των μεταναστών στη χώρα μας με βάση νέα υγειονομική διάταξη, με την οποία γίνεται υποχρεωτική η παραπομπή στις υγειονομικές δομές της χώρας όσων πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα.
Συμφωνεί η Κ. Μακεδονία
Το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) στηρίζει την πρόταση Χρυσοχοΐδη.
Σε ψήφισμα, που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, στην έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. το βράδυ της Παρασκευής, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα με τεράστιες προεκτάσεις για κάθε δραστηριότητα εντός της χώρας η τοπική αυτοδιοίκηση δεν κωφεύει και αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί για την ανακούφιση του προβλήματος.
«Η λειτουργία χώρων φιλοξενίας είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος, προκειμένου να μειωθούν και σταδιακά να εξαλειφθούν οι επιπτώσεις από τη διαβίωση χιλιάδων παράνομων μεταναστών στη χώρα», αναφέρεται στο ψήφισμα, με την επισήμανση ότι η λειτουργία τέτοιων χώρων φιλοξενίας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σημάνει έστω και την παραμικρή κοινωνική όχληση προς τις τοπικές κοινωνίες.
Απαντώντας στις αντιδράσεις και τις αρνητικές προσεγγίσεις που έχουν εκφραστεί τις τελευταίες ημέρες από κατοίκους και φορείς περιοχών στις οποίες ενδεχομένως θα λειτουργήσουν τέτοιοι χώροι, η ΠΕΔΚΜ σημειώνει ότι αυτές είναι αδικαιολόγητες και πως για το κοινό καλό πρέπει να τερματιστούν.
Δυτική Μακεδονία. Όσοι αντιδρούν πάντως, επιμένουν. Χθες τη σκυτάλη πήραν οι κάτοικοι στο Κωσταράζι της Καστοριάς, οι οποίοι είπαν «όχι» στη δημιουργία κλειστού χώρου φιλοξενίας μεταναστών, ενώ στο πλευρό τους στάθηκε και ο δήμαρχος Ορεστίδος. Το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας συνεδριάζει αύριο για το θέμα, ενώ ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής τόνισε στη «Θ»: «Περιμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση, για να ξέρουμε επακριβώς το τι σχεδιάζεται». Για το εάν το Π.Σ. θα λάβει υπόψη του τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σχολίασε: «Αξιολογούνται όλες οι παράμετροι και αυτή». Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιφέρεια κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη να παραβρεθεί στο αυριανό περιφερειακό συμβούλιο.
Τα μέτρα αναλυτικά
Στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα επισημαίνεται η ανάγκη λήψης μέτρων, για να προστατευτεί ο πληθυσμός από τα λοιμώδη νοσήματα. Η σχετική υγειονομική διάταξη προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελεί την αρμόδια αρχή που παρέχει τεχνογνωσία και καθορίζει τη διαδικασία για την εξέταση των μεταναστών από το αρμόδιο ιατρικό προσωπικό σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημερώνει διαρκώς τις αρμόδιες υπηρεσίες στα σημεία εισόδου για τις χώρες όπου ενδημούν λοιμώδη νοσήματα και παρέχει κάθε αναγκαία πληροφορία για τις ομάδες υψηλού κινδύνου ως προς τα νοσήματα αυτά.
Τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα τμήματα υγείας περιφερειών της χώρας υποχρεούνται να δημιουργήσουν ειδικούς χώρους για απομόνωση, περιορισμό-καραντίνα και νοσηλεία, οι οποίοι θα πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλούς ιατρικής αντιμετώπισης και φύλαξης των νοσηλευομένων.
Απαγορεύεται η απασχόληση ατόμων που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα, τα οποία μεταδίδονται διά της διατροφικής αλυσίδας, σε όλα τα στάδια παραγωγής και διάθεσης πάσης φύσεως προϊόντων διατροφής.
Εργασία και υγεία
Όσον αφορά το άρθρο 2, που αφορά την εργασία, αναφέρονται τα εξής:
Ως εργασία ή απασχόληση νοείται οποιοδήποτε καθεστώς εργασιακής σχέσης, εξαρτημένης ή μη ή σύμβασης έργου με μετανάστες είτε έχουν δηλωθεί και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα είτε δεν έχουν δηλωθεί ή είναι μετανάστες χωρίς δικαιολογητικά έγγραφα.
Οι εργοδότες ή κύριοι έργου είναι υποχρεωμένοι να απασχολούν εργαζομένους που είναι εφοδιασμένοι με το πιστοποιητικό υγείας.
Ο έλεγχος της απασχόλησης ατόμων μέσα στις ιδιοκτησίες των εργοδοτών ή κυρίων του έργου ορίζεται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
Χώροι διαβίωσης
Για το μέρος της διάταξης που ορίζεται ως «Χώροι διαβίωσης» τονίζεται ότι η κατοικία πρέπει να συμβάλει στην ασφάλεια και στη σωματική και ψυχική υγεία των ενοίκων.
Ως εκ τούτου επιβάλλεται:
– Οι κύριοι ή οι νομείς κτιρίων και λοιπών χώρων διαμονής που έχουν καταληφθεί χωρίς τη συναίνεσή τους από τρίτους υπό συνθήκες που μπορεί να προκαλείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία υποχρεούνται να ενεργήσουν για την άμεση αποβολή των ως άνω τρίτων. Σε αντίθετη περίπτωση χαρακτηρίζονται συνυπεύθυνοι.
– Απαγορεύεται η διαμονή ατόμων σε κτίσματα τα οποία προορίζονται και έχουν αδειοδοτηθεί αρμοδίως για άλλες χρήσεις, όπως υπόγειες αποθήκες, γκαράζ κ.ά., εκτός αν οι χώροι αυτοί πληρούν τις προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό τους ως οίκημα προς διαμονή ατόμων, εφόσον αυτό πιστοποιηθεί από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία.
Στα τελευταία δύο άρθρα ορίζεται ότι αρμόδια όργανα για την εφαρμογή της διάταξης είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες δήμων και περιφερειών, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΣΕΥΥΠ. Οι υπηρεσίες αυτές μπορεί να λειτουργούν σε συνεργασία ή και αυτόνομα. Οι αστυνομικές αρχές παρέχουν κάθε νόμιμη συνδρομή. Η υγειονομική διάταξη ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Εφ. «Μακεδονία»