Του Δήμου Μπακιρτζάκη
Σε δραστική μείωση στον αριθμό των εισακτέων σε 80 πανεπιστημιακές σχολές θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, το υπουργείο Παιδείας, ενώ ο αριθμός των θέσεων για τους νέους φοιτητές με δυσκολία θα πλησιάσει τις 70.000. Στο επίκεντρο της μείωσης των θέσεων θα βρεθούν σχολές, όπως οι στρατιωτικές, οι αστυνομικές, αλλά και σχολές όπως οι παιδαγωγικές, ιστορίας, φυσικής, χημείας, μαθηματικών, φιλολογίας, φιλοσοφίας, οι ιατρικές, οι πολυτεχνικές της περιφέρειας και τα ξενόγλωσσα τμήματα. Το ίδιο θα ισχύει και για τμήματα των ΤΕΙ.
Η απαγόρευση μεταγραφών
Η μείωση αφορά και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης και υπολογίζεται στο 10% του αριθμού των εισακτέων. Και πέρσι, μειώθηκε ο αριθμός των πρωτοετών στο Πανεπιστήμιο, ωστόσο η απαγόρευση των μεταγραφών, δημιούργησε την αίσθηση ότι αυξήθηκε. Ενδεικτικά αναφέρετε, ότι από τους νέους 4.000 φοιτητές οι 500 περίπου, έφευγαν με τις διαδικασίες των μεταγραφών. Αυτό σταμάτησε, άρα λοιπόν αυξήθηκε και ο αριθμός των φοιτητών. Την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο, το Πανεπιστήμιο πήρε 3.800 νέους φοιτητές, οι οποίοι στο σύνολο τους, έμειναν στα εδώ τμήματα, λόγω της αλλαγής στις διαδικασίες των μεταγραφών.
«Ζητήσαμε μειώσεις»
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου, ζητά κάθε χρόνο μικρότερο αριθμό πρωτοετών, μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που δημιουργούν οι χιλιάδες νέοι. Αναφερόμενος στο θέμα, ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ Γιώργος Κώστα, τόνισε ότι τα περισσότερα τμήματα, λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό σε σχέση με τις ανάγκες τους. Πολιτική του υπουργείου, συμπλήρωσε ο κ. Κώστα, είναι κάθε χρόνο να ζητάει τον αριθμό των εισακτέων που κάθε τμήμα επιθυμεί.
Οι προτάσεις κατατίθενται κάθε χρόνο και ποτέ σχεδόν δεν εισακούονται, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τα γνωστά προβλήματα. Ακόμα όμως και με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά τα 10%, δε λύνονται τα προβλήματα χρηματοδότησης.
Δεν υπάρχει λύση, είπε χαρακτηριστικά, ο αντιπρύτανης περιγράφοντας τα λειτουργικά ζητήματα που δημιουργεί η μείωση των κονδυλίων. «Θεωρώ ότι το κράτος έχει πάρει την απόφαση, ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε με τα μισά από αυτά που παίρναμε πριν και αυτό είναι εις βάρος της ποιότητας». Στο ΔΠΘ, σημειώνεται ότι φοιτούν περίπου 23.000 φοιτητές, από τους οποίους οι 3.000 εκτιμάται ότι δεν κατοικούν στη Θράκη.

Κούρεμα στα κονδύλια του πανεπιστημίου
Πέρα όμως από τη μείωση στο ποσό της χρηματοδότησης, το Πανεπιστήμιο, ήρθε αντιμέτωπο με το πρόσφατο κούρεμα, των χρημάτων που είχε επενδύσει στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτή η εξέλιξη, που ήρθε με το δεύτερο μνημόνιο, αμφισβητεί ακόμα και το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, είπε ο κ. Κώστα, εξηγώντας, ότι από τα αποθεματικά του Πανεπιστημίου, διαθέσιμα σε ρευστό είναι μόνο το 20% και σε ομόλογα το 46%. «Εάν χρειαστούμε αυτά τα χρήματα έχουμε σε ρευστό μέρος τους, ενώ εάν θέλουμε να τα κρατήσουμε σαν ομόλογα είναι 46% όπως μας ενημερώνουν οι οικονομικοί επιθεωρητές. Τα χρήματα μας τα είχαμε στην Τράπεζα της Ελλάδος, αναγκαστικά, αλλά πέρασε ένας νόμος μέσα στον Φεβρουάριο που κανείς δεν τον πήρε χαμπάρι, που έλεγε ότι όλα τα πανεπιστήμια – νοσοκομεία που έχουν τα χρήματα τους υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Τράπεζα χωρίς την έγκριση των δικαιούχων. Και σε αυτή την περίπτωση, λειτούργησε η λογική το κράτος τα δίνει – το κράτος τα παίρνει». Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στη διοίκηση του Πανεπιστημίου, που πλέον δεν μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό της. Τα αποθεματικά, όπως σημείωσε ο κ. Κώστα, προορίζονταν να καλύψουν έξοδα προηγούμενων ετών. Η μείωση έφερε τα πάνω κάτω και νέο πονοκέφαλο στη διοίκηση που θα κληθεί να αναζητήσει νέες λύσεις, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα πάγια έξοδα της.

Eφημ. «Χρόνος»