Τα επεισόδια λαθροθηρίας στο Δέλτα του Έβρου δεν έλειψαν και την κυνηγετική περίοδο, που πριν λίγο καιρό ολοκληρώθηκε. Στις 15/12/2011 οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης εντόπισαν στην περιοχή Βοϊδάδικο (βόρεια της λιμνοθάλασσας Δράνας) του Δέλτα Έβρου ένα τραυματισμένο Πετρίτη Falco peregrinus. Το πουλί, αφού του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, στάλθηκε στη Θεσσαλονίκη για περαιτέρω περίθαλψη στο σύλλογο «Δράση για την Άγρια Ζωή». Από την ακτινογραφία που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι φέρει σκάγια στη φτερούγα.
Ο Πετρίτης είναι γεράκι μεσαίου ως μεγάλου μεγέθους, που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να μπερδευτεί με κάποιο από τα θηρεύσιμα πουλιά, όπως πάπιες, χήνες, κτλ. Είναι το γρηγορότερο ζώο του πλανήτη, αφού αναπτύσσει ταχύτητες μέχρι και 325 kmh όταν κυνηγά τη λεία του! Όποιος έχει τύχει να το παρακολουθήσει στη φύση, πραγματικά μαγεύεται από τις επιδέξιες κινήσεις του στον αέρα! Βέβαια, αρκούσε μόνο μία στιγμή που κάποιος σήκωσε το όπλο του και το σκόπευσε. Τελικά το πουλί κατέληξε…
Μέσα στο 2011, ο Φορέας Διαχείρισης έχει παραλάβει 23 τραυματισμένα πουλιά από το Δέλτα Έβρου και την ευρύτερη περιοχή της Αλεξ/πολης. Από αυτά, τα 9 ήταν πυροβολημένα: Πέντε Γερακίνες (αρπακτικά), ο Πετρίτης, ένα Σαΐνι (αρπακτικό), ένας Μικροτσικνιάς (ερωδιός) και μία Βαρβάρα (χηνόμορφο), είδη των οποίων το κυνήγι απαγορεύεται.
Αλλά και το 2012 ξεκίνησε με παρόμοια κρούσματα. Ήδη μία Γερακίνα και ένα Ξεφτέρι βρέθηκαν πυροβολημένα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδροβίων Πουλιών που διεξήχθησαν στις 21/1/2012 παρατηρήθηκε ένας Αργυροπελεκάνος, είδος παγκοσμίως απειλούμενο (χαρακτηρισμένο ως Τρωτό τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα) να κολυμπάει στην περιοχή Τηγάνια του Δέλτα Έβρου, με την δεξιά του φτερούγα να κρέμεται, πιθανότατα από πυροβολισμό.

Φακριάδης Γιάννης
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου



Η ακτινογραφία του τραυματισμένου πτερίτη