Τροποποιητική διάταξη κατέθεσε η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κυρία Ελένη Τσιαούση προκειμένου να υπάρξει ευνοϊκότερη ρύθμιση των αυθαιρέτων κτισμάτων των Ο.Ε.Β., με την υπαγωγή τους στις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις σχετικά με τις αυθαίρετες κατασκευές.
Αναλυτικότερα στη διάταξη σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια περασμένων δεκαετιών ορισμένη Ο.Ε.Β. προχώρησαν σε κατασκευές αυθαιρέτων κτιριακών εγκαταστάσεων για να εξυπηρετήσουν τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες τους. Οι κτιριακές αυτές κατασκευές στεγάζουν τον εξοπλισμό για τις εργασίες που πραγματοποιούνται για την συντήρηση και λειτουργία των εγγειοβελτιωτικών έργων που έχει κατασκευάσει το Κράτος (Γεωτρήσεις-Αντλιοστάσια αρδευτικά & αποστραγγιστικά), και είναι χώροι όπου επισκευάζονται αντλίες, κινητήρες, αυτοκίνητα κλπ..
Με βάση το Ν. 4014/2011 προκειμένου οι Ο.Ε.Β. να προχωρήσουν όπως έχουν υποχρέωση στην τακτοποίηση των παραπάνω αυθαιρέτων κατασκευών πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα κόστος το οποίο είναι αδύνατο να καλυφθεί από τα μέλη του, λόγω της οικονομικής κρίσης και τις συνέπειές της στην ελληνική γεωργία, υπογραμμίζει η κυρία Τσιαούση.
Σύμφωνα με τη διάταξη που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα προτείνεται η παράγραφος 20, του άρθρου 24, του Ν. 4014/2011 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος να τροποποιηθεί ως κάτωθι:
“ 20. Οι αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης σε κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των Ο.Τ.Α., της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος ως εξής : α) για όσες εκτελέστηκαν ή εγκαταστάθηκαν πριν την έναρξη ισχύος του ν.1337/1983 μόνο με την υποβολή των υπό α΄ έως γ΄ δικαιολογητικών της παρ. 2 και χωρίς την υποχρέωση καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου και β) για όσες εκτελέστηκαν ή εγκαταστάθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του ν. 1337/1983 με την υποβολή των υπό α΄ έως γ΄ δικαιολογητικών της παρ. 2 και την καταβολή ποσοστού 10 % του ενιαίου ειδικού προστίμου.”