Αποφασισμένοι να διαθέσουν φθηνά αμνοερίφια απευθείας σε καταναλωτές, αλλά προβληματισμένοι όσον αφορά το χώρο διάθεσής τους εμφανίζονται οι κτηνοτρόφοι του Έβρου.

Της Μαριάνας Ε. Παπαδάκη

Όπως ανέφερε στη «Θ» το μέλος του προσωρινού δ.σ. του νεοσύστατου συνεταιρισμού «Αμνός Θρακών» Βάκης Τσιομπανίδης «μετά τις συνελεύσεις σε Φέρες και Αλεξανδρούπολη οι κτηνοτρόφοι του Έβρου αποφάσισαν να διαθέσουν περίπου 7.000 αμνοερίφια με 7 – 8 ευρώ το κιλό απευθείας στους καταναλωτές. Προβληματιζόμαστε όμως όσον αφορά το χώρο διάθεσης των αμνοεριφίων, καθώς το κρέας είναι ευπαθές προϊόν». Όπως λέει ο κ. Τσιομπανίδης, υπάρχει ζήτηση για αγορά αμνοεριφίων, αλλά «σίγουρα δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες».
Οι κτηνοτρόφοι διαβεβαιώνουν ότι τα αμνοερίφια που θα φτάσουν στους καταναλωτές θα είναι εγγυημένης ποιότητας, θα έχουν σφαχτεί στα δημοτικά σφαγεία, θα περάσουν από όλους τους ελέγχους, θα σφραγιστούν και θα ζυγιστούν, ενώ η μεταφορά τους θα γίνει μόνο με φορτηγά ψυγεία. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι, επειδή το συγκεκριμένο είδος ανήκει στην κατηγορία των νωπών, ζητούμενο από πλευράς κτηνοτρόφων είναι να συνεργαστούν με φορείς, με τους οποίους οι συμφωνίες θα αφορούν μεγάλες παραγγελίες, ώστε οι ποσότητες που θα διακινηθούν να φτάσουν με αναλλοίωτη την ποιότητά τους στους αγοραστές, ενώ με τον τρόπο αυτό θα μετριαστεί και το κόστος μεταφοράς.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού «Αμνός Θρακών», γεωπόνος Ντίνος Μπλιάτσιος. «Η διακίνηση των αμνοεριφίων είναι δύσκολη», υποστηρίζει στη «Θ», γιατί τίθενται ζητήματα υγιεινής, καθώς το κρέας είναι ευπαθές προϊόν. Δεν είναι πατάτες. Γι’ αυτό και θα το διαθέσουμε μόνο οργανωμένα. Εμείς μπορούμε να το πάρουμε με το ψυγείο από το σφαγείο της Ορεστιάδας. Στη συνέχεια πρέπει να υπάρχει φορτηγό-ψυγείο, για να μπορέσει να μεταφερθεί η παραγγελία. Αλλά από εκεί και πέρα η ευθύνη δεν είναι δική μας. Το καλύτερο για εμάς είναι ο καταναλωτής να πάει σε έναν κρεοπώλη της γειτονιάς και αφού συγκεντρωθούν παραγγελίες, ας έρθουν μετά σε εμάς για να πάρουν τα αμνοερίφια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για διαδικτυακές παραγγελίες, γιατί αυτό είναι κάτι που αντίκειται και στο νόμο. Δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Ούτε στη λαϊκή μπορεί να μεταφερθεί. Κρέας, γάλα ή τυρί δεν μπορούν να διατεθούν γιατί είναι ευπαθή προϊόντα, που χρειάζονται ψυγείο. Εμείς όσον αφορά το συνεταιρισμό ‘Αμνός Θρακών’ αλλά και οι δύο συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων που υπάρχουν στη Θεσσαλία θα τηρήσουμε το νόμο».

Ο ΕΦΕΤ
Εν τω μεταξύ, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών ο ΕΦΕΤ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι:
– Ζήτησε συντονισμό δράσεων των συναρμόδιων υπουργείων που εμπλέκονται στη διαχείριση του θέματος.
– Ενημέρωσε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προάσπισης του καταναλωτή σε περίπτωση που μέλη της εμπλακούν στη διάθεση αμνοεριφίων.
– Ενημέρωσε τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΦΕΤ, τις αιρετές περιφέρειες και τις περιφερειακές ενότητες σχετικά με ζητήματα υποστήριξης και εντατικοποίησης των ελέγχων, ενόψει του Πάσχα.
Επισήμανε ακόμη ότι όλα τα σφάγια που πωλούνται στην ελληνική αγορά θα πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένο σφαγείο, να έχουν υποβληθεί στον απαραίτητο κτηνιατρικό – υγειονομικό έλεγχο και ως εκ τούτου να φέρουν σήμα καταλληλότητας – σφραγίδα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις. Επίσης, η πώληση των αμνοεριφίων απαιτεί την τήρηση κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και ιδιαίτερα την εξασφάλιση της ψυκτικής αλυσίδας και την κατάλληλη θερμοκρασία των χώρων συντήρησης και έκθεσης των κρεάτων (συνθήκες ψύξης).
Εφ. «Θεσσαλονίκη»