Οι δράσεις, τα έργα και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν για την έγκαιρη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, εξετάσθηκαν στη διάρκεια συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεωργίας Νικολάου Μαυρανεζούλη.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των συναρμοδίων αρχών και φορέων που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Π.Α.Μ.Θ. Κώστας Χουβαρδάς, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, εθελοντικές ομάδες.
Στην αρχή της συνεδρίασης έγινε απολογισμός της περυσινής αντιπυρικής περιόδου και στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την οργάνωση πυροφυλακίων, μικτών περιπόλων, την απαγόρευση καύσης σιτοκαλαμιών και απορριμμάτων, την απαγόρευση κυκλοφορίας σε Εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές, προληπτικά μέτρα και δράσεις για αντιπυρική προστασία των κατασκηνώσεων, των νοσοκομείων και των δεξαμενών καυσίμων.
Επίσης, συζητήθηκαν δράσεις που πρόκειται να εφαρμοστούν κι έχουν σχέση με τη συντήρηση και βελτίωση του Δασικού οδικού δικτύου και των υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών, τον καθαρισμό των αστικών και περιαστικών δασών, του σιδηροδρομικού δικτύου, της βλάστησης εκατέρωθεν της Εγνατίας οδού, του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου, καθώς και οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους.
Ακόμη εξετάσθηκαν σχέδια δράσης για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών από πληγείσες περιοχές, την εκκένωση κατασκηνώσεων και τη μεταφορά μέσων, υλικών και προσωπικού στη Σαμοθράκη, καθώς και η οργάνωση των φορέων διαχείρισης του Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου για την έγκαιρη αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Τέλος, τονίσθηκε η συμμετοχή των Εθελοντικών Οργανώσεων και ο σημαντικός τους ρόλος στις έκτακτες καταστάσεις, το ιδιαίτερο βάρος που θα δοθεί στην ενημέρωση του κοινού, ενώ πρόκειται να συγκληθούν και τα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα των Δήμων με το ίδιο θέμα, τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
«Συγκαλέσαμε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, πριν τελειώσουν οι πλημμύρες και τα χιόνια, για να προετοιμαστούμε για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες προκαλούνται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά και από την αμέλειά μας. Πρέπει να προσέξουμε όλοι πάρα πολύ για να μη δημιουργούμε τέτοιου είδους καταστροφές στην περιοχή μας και αναφέρομαι στις περσινές πυρκαγιές κάποιες από τις οποίες προκλήθηκαν και από ανθρώπινη αμέλεια.» είπε η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου-Μαυρανεζούλη και πρόσθεσε:
«Η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει από τις αρχές Μαΐου και τελειώνει τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκειά της οι υπηρεσίες οφείλουν να κάνουν έργα και να αναλάβουν δράσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά και την προετοιμασία προς αυτή την κατεύθυνση. Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας συνεδρίασε με θέμα την πρόληψη και με στόχο τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων κάθε υπηρεσίας, την επίτευξη του μεγαλύτερου βαθμού ετοιμότητας και του αποτελεσματικότερου συντονισμού των υπηρεσιών, των φορέων, των αρχών και όλων των δυνάμεων ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την προστασία του πολίτη και της περιουσίας του και τη διαφύλαξη του δασικού μας πλούτου.»