Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης στα καμένα του Έβρου
Της Κικής Ηπειρώτου
Στην «επούλωση» των «πληγών» που άφησε στο δασικό πλούτο της περιοχής η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου έχουν επικεντρωθεί τα δασαρχεία του νομού. Στην περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, μετά από μία σύντομη ανάπαυλα, λόγω κακοκαιρίας, οι εργάτες των συνεταιρισμών έχουν πιάσει και πάλι δουλειά, εδώ και 4-5 μέρες, στοχεύοντας να ολοκληρώσουν τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες, προκειμένου, στη συνέχεια, να αναλάβει δράση η ίδια η φύση. Άλλωστε, στα τέλη Γενάρη, την πορεία των εργασιών στο νότιο τμήμα του νομού είχε εξετάσει, δηλώνοντας ικανοποιημένος, και ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, Θύμιος Σώκος. Τότε, οι εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες χρηματοδοτούνται συνολικά με 1 εκ. 900 χιλ. ευρώ, είχαν προχωρήσει σε ποσοστό 40%. Λίγες μέρες αργότερα, οι εργασίες σταμάτησαν, λόγω της κακοκαιρίας, κι εδώ και λίγες ημέρες έχουν ξεκινήσει και πάλι. Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης Ζαχαρίας Μπακλαγής, σημείωσε πως στόχος είναι από εδώ και πέρα, εφόσον βοηθήσει και ο καιρός, να ολοκληρωθούν οι εργασίες εκμετάλλευσης των προϊόντων που έχουν καεί, να προχωρήσει η δημοπρασία για την οδοποιία της περιοχής και να αποπερατωθεί ο καθαρισμός των δασικών εκτάσεων από τα καμένα, κυρίως κωνοφόρα δέντρα.
«Η πορεία ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασης βρίσκεται περίπου στο 40%, όπως πριν λίγες εβδομάδες, καθώς υπήρξε μία διακοπή λόγω καιρού. Εδώ και 4-5 μέρες έχουν μπει και πάλι οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι, σε πρώτη φάση, ασχολούνται με την εκμετάλλευση των προϊόντων που έχουν καεί, ενώ αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η μελέτη οδοποιίας, η οποία στη συνέχεια θα δημοπρατηθεί. Παράλληλα, τρέχουν και οι μελέτες για τις αναδασώσεις, η υλοποίηση των οποίων όμως αργεί ακόμη. Ακόμη, κόβονται τα καμένα κωνοφόρα και μέχρι το Μάιο υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».
Όπως παρατηρεί ο κ. Μπακλαγής, η πυρκαγιά, όπως κάθε πυρκαγιά, κατέστρεψε τα πάντα από χλωρίδα, πανίδα, ορνιθοπανίδα της περιοχής. Ωστόσο, σημειώνει πως η φύση έχει πάντα τις άμυνες για να αναγεννάται μόνη της και γι’ αυτό το σκοπό θα χρειαστεί κάποιος καιρός, ωστόσο θα γίνει, όπως γίνεται κάθε φορά. Παράλληλα, αναφέρει πως υπάρχει αγαστή συνεργασία με τις οικολογικές ομάδες του νομού, κι ιδιαίτερα με το WWF, προκειμένου όλες οι παρεμβάσεις να γίνονται με φροντίδα και προσοχή.
Εφ. «Η Γνώμη»