Το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης διοργανώνουν διημερίδα αφιερωμένη στην «Εθνομουσικολογία στη Θράκη», την χρηματοδότηση της οποίας ανέλαβε η Επιτροπή Ερευνών του Δ.Π.Θ..
Η διημερίδα θα γίνει το Σάββατο και την Κυριακή 10 και 11 Μαρτίου 2012 στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, απέναντι από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Η διημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μουσικοπαιδαγωγούς, μουσικούς, φοιτητές και κάθε ενδιαφερόμενο. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να προσέλθουν τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα, προκειμένου να εγγραφούν και να παραλάβουν το απαραίτητο υλικό.
Στο πλαίσιο των δράσεων που θέλουν να αναδείξουν τον πολιτισμό, την τέχνη και την επιστήμη, μέσα από την έρευνα, τη μελέτη και την καταγραφή- δίνοντας έμφαση στην περιοχή της Θράκης- διοργανώνεται διημερίδα με θέμα «Η Εθνομουσικολογία στη Θράκη» με στόχο την ενημέρωση γύρω από την εθνομουσικολογική και γενικότερα την εθνογραφική έρευνα, ώστε να δημιουργηθεί ένας γενικότερος προβληματισμός που θα οδηγήσει σε μια ανοιχτή συζήτηση και έναν ουσιαστικό διάλογο.
Η έναρξη της διημερίδας θα γίνει το Σάββατο 10 Μαρτίου, από τις 18.00 μέχρι τις 20:00 και θα συνεχιστεί την Κυριακή 11 Μαρτίου 10:30- 13:00.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 10 Μαρτίου

17.30-18:00 Εγγραφές
18.00 Χαιρετισμοί
18.10 Λάμπρος Λιάβας, Καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών:
«Η εθνομουσικολογκή έρευνα: από το γραφείο στη Θράκη»

18.30 Μαυρομάτης Γιώργος, Λέκτορας στο ΤΕΕΠΗ του Δ.Π.Θ.:
«Μουσική και εθνογένεση στη Θράκη»,

19.00: Προβολή του ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, με τίτλο: «Από τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία στο Μέγαρο Μουσικής» είναι μια ευγενική παραχώρηση του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής για τη συγκεκριμένη διημερίδα.
19.30: Μουσικές της Θράκης με Θρακιώτες μουσικούς μεταξύ των οποίων: Γιάννης Σαρσάκος: γκάιντα, Γιάννης & Γιώργος Πακγοζίδης: ούτι και κρουστά, Γιώτα Τηγανούρια: φωνή και σαντούρι

Κυριακή 11 Μαρτίου

10.30: Αγγέλα Γιαννακίδου, Ερευνήτρια – Διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης:
«Εθνολογικό Μουσείο Θράκης: από την αφήγηση στην εμπειρία»

11.00: Γιώτα Τηγανούρια, Δρ Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Εθνομουσικολογκή- Εθνογραφική έρευνα «οίκοι»: Το παράδειγμα της Σαμοθράκης»

11.30: Χάρης Σαρρής, Δρ Εθνομουσικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών:
«Ερευνώντας τις μουσικές της Θράκης: η περίπτωση της γκάιντας»

12.00: Βάσω Συρακούλη, Δρ Εθνομουσικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών:
«Μουσική και χώρος στο καρναβάλι της Ξάνθης: Όψεις μιας πολυτοπικής εθνογραφίας»

12.30: Ερωτήσεις – Συζήτηση

Βασική χρηματοδότηση: Επιτροπή Ερευνών του Δ.Π.Θ