Της Κικής Ηπειρώτου
Ο δυσκολότερος χειμώνας των τελευταίων δεκαετιών ήταν ο φετινός, κυρίως για τους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας που σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν, λόγω οικονομικής κρίσης, να μην προμηθευτούν σταγόνα πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, βρίσκοντας εναλλακτικούς τρόπους για να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Στον Έβρο, ο χειμώνας που διανύουμε είναι από τους δριμύτερους, με θερμοκρασίες υπό του μηδενός και πολύ συχνές χιονοπτώσεις, σε όλο το μήκος και πλάτος του νομού.
Οι τιμές που ξέφυγαν
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έφτασε περίπου τα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, διαφορά που χαρακτηρίζεται τεράστια για τις τσέπες των νοικοκυριών στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έφτασε φέτος ακόμη και τα 980 ευρώ το χιλιόλιτρο, ενώ πέρσι ελάχιστες φορές ξεπέρασε τα 780 ευρώ/χιλιόλιτρο.
Φέτος, ένα μέσο νοικοκυριό σε ένα μέσο σπίτι χρειάστηκε να δαπανήσει περίπου έξι ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης την ημέρα, ενώ πέρσι δεν ξόδευε περισσότερα από 5,20 ευρώ ημερησίως.
Την ίδια στιγμή, ακριβότερα κατά περίπου 20% – 25% σε σύγκριση με πέρσι είναι και το φυσικό αέριο, τα καυσόξυλα αλλά και το πέλετ. Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα χειμώνα με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, που ήταν για τη χώρα μας ο χειρότερος των τελευταίων δεκαετιών και αρκετά μακρύς σε διάρκεια. Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλουν δασάρχες και υλοτόμοι, σε έξαρση βρίσκεται το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας.

Όπου φτωχός και η μοίρα του…
Όπου φτωχός και η μοίρα του, όπως λέει ο λαός, και σαν να μην έφτανε η ολοένα αυξανόμενη ανεργία, τα λουκέτα στην αγορά, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος και η γενικότερη οικονομική δυσπραγία των Εβριτών, ήρθε ο φετινός χειμώνας να τους «αποτελειώσει». Τις περισσότερες μέρες του φετινού χειμώνα, η θερμοκρασία έπεφτε κάτω από το μηδέν, ενώ το χιόνι που έπεσε αρκετές φορές ήταν πολύ και μάλιστα όχι μόνο στο βορειότερο τμήμα του Έβρου, αλλά και νοτιότερα. Στην Ορεστιάδα καταγράφηκε πριν λίγες εβδομάδες θερμοκρασία – 17 και στην Αλεξανδρούπολη -10! Πότε άλλοτε θυμούνται οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης να χιονίζει, ευτυχώς χωρίς να το στρώνει, για 2 εβδομάδες σχεδόν μέρα παρά μέρα;
Πολλά νοικοκυριά στον Έβρο βγάζουν το χειμώνα χωρίς σταγόνα πετρελαίου στους καυστήρες τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συμπολιτών μας που προσφεύγουν στις κοινωνικές δομές των δήμων ζητώντας όχι τρόφιμα, αλλά πετρέλαιο για να ζεσταθούν. Την ίδια στιγμή, τα πρατήρια υγρών καυσίμων βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, καθώς οι παραγγελίες έχουν μειωθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ όπου υπάρχει ζήτηση, είναι ελάχιστη.
Σε άλλες περιπτώσεις, των πιο… «προνομιούχων», οι κάτοικοι, όπου μπορούν, είναι υποχρεωμένοι να ανάβουν τα καλοριφέρ πολύ περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με αποτέλεσμα να καταρρέουν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη θέρμανση
Στη Φλώρινα και την Καστοριά, το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και κυρίως, για την παντελή έλλειψη μέτρων που θα λειτουργούσαν υποστηρικτικά προς τους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας, που, ως γνωστόν, είναι οι μοναδικοί σε όλο τον ελλαδικό χώρο που βιώνουν αυτό που πραγματικά ονομάζουμε «βαρύ χειμώνα».
Στον Έβρο, δεν έχει υπάρξει καμία κινητοποίηση ως τώρα. Ωστόσο, εφόσον οι πολίτες δεν παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, θα ήταν χρήσιμο να πιέσουν οι βουλευτές και τοπικοί φορείς την πολιτεία, έστω και καθυστερημένα, προκειμένου, τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά να καθιερωθεί είτε κάποιο επίδομα θέρμανσης είτε διαφοροποίηση στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης για τη βόρεια Ελλάδα.
Εφ. «Η Γνώμη»