Εμπόδια στη δημιουργία του βιοαγροκτήματος Αλεξανδρούπολης
Της Κικής Ηπειρώτου
Σοβαρά εμπόδια έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα στο θέμα της δημιουργίας βιολογικού αγροκτήματος για άπορους συμπολίτες μας από το δήμο Αλεξανδρούπολης. Παρά το γεγονός ότι έχει εξαγγελθεί και διαφημιστεί ουκ ολίγες φορές, δημιουργώντας προσδοκίες σε περίπου 200 συμπολίτες μας που θα επωφελούνταν από τη λειτουργία του, υπάρχει κίνδυνος οι υποδομές του βιοαγροκτήματος να μην είναι έτοιμος ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, εξαιτίας προβλήματος που έχει προκύψει με την ανάθεση του έργου σε εργοληπτική εταιρεία. Όπως είναι γνωστό, το έργο του βιολογικού αγροκτήματος ήταν μία από τις πρωταρχικές δεσμεύσεις του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, στον σχεδιασμό και υλοποίηση του οποίου δόθηκε ιδιαίτερα βαρύτητα. Μάλιστα, η ιδέα αυτή έγινε πανελληνίως γνωστή μέσα από τον τύπο, ενώ και άλλες περιοχές υιοθέτησαν την πρόταση και δημιούργησαν ή δημιουργούν παρόμοιους χώρους. Το αγρόκτημα της Αλεξανδρούπολης απλώνεται στην ανατολική πόλη, σε σε μια έκταση 27 στρεμμάτων, που απέχει περίπου 20 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο. Η έκταση αναμένεται να χωριστεί σε κήπους των 50 έως 100 τετραγωνικών μέτρων, ενώ θα ακολουθήσουν τα έργα που χρειάζονται προκειμένου το εγκαταλειμμένο σήμερα αγροτεμάχιο να μετατραπεί σε μικρούς λαχανόκηπους, η χρήση των οποίων θα παραχωρηθεί σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Στόχος της προσπάθειας, να μπορούν να καλλιεργούν δωρεάν τα δικά τους λαχανικά και κηπευτικά περίπου 200 οικογένειες από την περιοχή μας που έχουν μεγάλη ανάγκη, χαμηλοσυνταξιούχοι, άποροι και πολύτεκνοι, με τη μοναδική υποχρέωση να δίνουν 10% της παραγωγής τους στο κοινωνικό παντοπωλείο που λειτουργεί στο δήμο.
Ωστόσο, κι ενώ τον Ιούνιο του 2011 είχε εκφραστεί η ελπίδα το αγρόκτημα να είναι έτοιμο ως το Σεπτέμβριο του 2011, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, ενώ το νέο χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί για τον φετινό Απρίλιο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα τηρηθεί. Το πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά στην ανάθεση της κατασκευής του βιοαγροκτήματος, καθώς ο πρώτος μειοδότης στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, για άγνωστο λόγο, δεν κατέθεσε εντός της προθεσμίας, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις εγγυητικές που ορίζει ο νόμος. Έτσι, αυτή την στιγμή, το θέμα έχει σταματήσει έως ότου δοθεί μία λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει από τις αρμόδιες επιτροπές του δήμου, οι οποίες θα εξετάσουν τη δυνατότητα ανάθεσης του έργου στο δεύτερο μειοδότη.
Ο τοπογράφος – μηχανικός, ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Αλεξανδρούπολης και υπεύθυνος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα κ. Κριτής Κριτού, μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» σημείωσε πως το θέμα χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς κι ευελπιστεί πως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί να λυθεί «αναίμακτα, δίχως να υπάρξουν άλλα προβλήματα και ενστάσεις μεταξύ των εταιρειών», προκειμένου να μπορέσει ο δήμος και οι ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές να προλάβουν την καλλιεργητική περίοδο.