Της Κικής Ηπειρώτου

Το φάκελο για το έργο της μικρής περιφερειακής οδού Αλεξανδρούπολης κατέθεσε στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η δημοτική αρχή, μετά από τη συγκέντρωση των 78 υπογραφών από τους ισάριθμούς ιδιοκτήτες προς απαλλοτρίωση ακινήτων στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο δρόμος. Το εν λόγω έργο αναμένεται να αποτελέσει «ανάσα» για το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, εδώ και χρόνια, μένει άλυτο και γι’ αυτό διογκώνεται… Την ανακοίνωση κατάθεσης του φακέλου έκανε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Όπως σημείωσε, η συγκέντρωση και των 78 υπογραφών δεν ήταν εύκολη υπόθεση, ωστόσο, μετά από τις ανάλογες προσπάθειες υπήρξε το ευτυχές αποτέλεσμα. Έτσι, ο φάκελος του έργου κατατέθηκε στις 23 Φεβρουαρίου στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ, προκειμένου να πάρει το τελικό «πράσινο φως» για την υλοποίησή του, καθώς για τον σκοπό αυτό έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ 9 εκ. 260 χιλ. ευρώ.
Σημειώνεται πως ο δρόμος θα ξεκινά από το τέρμα των εργατικών κατοικιών, στο ύψος του ΕΟΤ, περνώντας από τα στρατόπεδα και θα καταλήγει στο τέρμα της οδού Άβαντος.


Προβληματισμός για την ανάπλαση της παραλιακής
Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και αυτό της έγκρισης του συγκριτικού πίνακα της μελέτης για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, ένα θέμα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα τη δημοτική αρχή, μετά και το «ναυάγιο» της συνεργασίας και της υπογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας με τον Ο.Λ.Α. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αναφορά από το δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου στις δηλώσεις του προέδρου του ΟΛΑ Χρήστου Σκεύα στην εφημερίδα μας, σύμφωνα με τις οποίες, ο Οργανισμός προχωρά μόνος του και σύμφωνα με το μάστερ πλαν του, στην ανάπλαση της δυτικής χερσαίας ζώνης.
Την μακρόχρονη ιστορία του θέματος ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, δυστυχώς μόνο μέσα από μελέτες, κι όχι από έργα, παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο η διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Κατερίνα Μπρίκα. Από την παρουσίαση αυτή φάνηκε ότι δεν υπάρχει ένας ενιαίος σχεδιασμός του Δήμου για την παραλιακή ζώνη και ότι ο κάθε Δήμαρχος άλλαζε το σχεδιασμό του προηγούμενου με βάση και τις αποφάσεις των διοικήσεων του Οργανισμού Λιμένα. Μετά από αρκετές ερωτήσεις και έκφραση προβληματισμών, το σώμα ψήφισε κατά πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης του συγκριτικού πίνακα του έργου, δηλαδή είπε ναι στην πρόταση της δημοτικής αρχής, να πληρωθούν οι μελετητές τα υπόλοιπα 180 χιλιάδες ευρώ, ώστε να ολοκληρώσουν τις μελέτες, μέχρι και επιπέδου δημοπράτησης. Από την στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία με τον ΟΛΑ για την παραχώρηση της χρήσης της δυτικής χερσαίας ζώνης, τότε η ανάπλαση του δήμου θα ξεκινήσει από τους Ναυτοπροσκόπους έως το γήπεδο «Φώτης Κοσμάς».
Μειοψήφησε στο θέμα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λασκαράκης, ο οποίος δήλωσε: «Μειοψήφισα στην έγκριση του συγκριτικού πίνακα που αφορά τη μελέτη της παραλιακής ζώνης διότι δώδεκα χρόνια τώρα προσπαθούμε να φτιάξουμε μια μελέτη και μελέτη δεν έχουμε. Ξοδέψαμε 270 χιλ ευρώ, με ευθύνη των προηγούμενων δημοτικών αρχών και σήμερα με τον Συγκριτικό Πίνακα νομιμοποιούμε αυτά τα πεταμένα χρήματα των δημοτών. Δεν έχουμε ούτε μια απλή χωροταξική μελέτη για το τι θέλουμε να φτιάξουμε στο χώρο κάτω από το Φάρο. Σήμερα έρχεται ο Δήμαρχος και ζητάει να πληρώσουμε άλλα 180 χιλ. Ευρώ για τη μελέτη ενός ένα μικρού τμήματος, που αφορά 8 στρέμματα γης, από τους ναυτοπροσκόπους ως την Αργώ και για τη μελέτη της προστασίας του θαλάσσιου τοιχίου της Απολλωνιάδας».
Σύμφωνα με τον κ. Λασκαράκη, θα πρέπει να γίνει μία μελέτη μόνο για το έργο αντιστήριξης στην Απολλωνιάδα, με ανάθεση στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, που διαθέτει ειδικό εργαστήριο προσομοίωσης κυματισμών, ενώ θα πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό που αφορά στην αρχιτεκτονική μελέτη του μικρού χερσαίου τμήματος από τους Ναυτοπροσκόπους μέχρι την Αργώ, ώστε να μελετηθεί το σύνολο της παραλιακής, όταν βρεθεί σημείο επαφής με τον ΟΛΑ, με βάση μια προγραμματική σύμβαση, που θα προβλέπει και την κατασκευή προσήνεμου μόλου και μαρίνας. Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος να συνεχίζεται η παλιά σύμβαση με Συγκριτικό Πίνακα, διότι εάν γίνει νέα προκήρυξη με το νέο νόμο για τις μελέτες, είναι δυνατόν να δοθεί μεγάλη έκπτωση, με συνέπεια να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το Δήμο.

Άλλες αποφάσεις
Στο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε και το θέμα του πρόχειρου καταφυγίου αδέσποτων ζώων, το οποίο λειτουργεί, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, μόνο χάρις στην προσωπική προσφορά των εθελοντών του Φιλοζωικού Σωματείου «Κιβωτός». Παρών στη συνεδρίαση ο πρόεδρός του, ο οποίος δέχθηκε τα συγχαρητήρια του σώματος για την προσφορά του. Ο κ. Θόδωρος Ράπτης ζήτησε να υπάρξει πέρα από την πρόσληψη δύο ατόμων για ένα χρόνο και ο ορισμός ενός υπεύθυνου στο καταφύγιο, το οποίο όμως δεν έγινε αποδεκτό, καθώς, όπως επισημάνθηκε και από τον δήμαρχο, ο χώρος είναι παράνομος.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρήστο Γερακόπουλο, το Μάρτη θα έχει υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή του νέου, σύγχρονου καταφυγίου στην περιοχή της Νίψας. Ωστόσο, δεν έγινε καμία αναφορά, τόσο στα περιορισμένα κονδύλια και στα προβλήματα χρηματοδότησης για τις τροφές, που πριν λίγες μέρες οδήγησαν για αρκετές μέρες τους εθελοντές να βάλουν το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να μη μείνουν δίχως τροφή τα 200 ζώα, αλλά ούτε και για την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης από το δήμο για τα φάρμακα που χρειάζονται κατά καιρούς τα ζώα.
Με άλλη του απόφαση το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση χώρου στο Κέντρο Νεότητας έναντι του «Φώτης Κοσμάς» για την στέγαση του κοινωνικού ιατρείου και του κοινωνικού φαρμακείου. Τα ιατρεία θα έχουν από δυο χώρους στελεχωμένα από εθελοντές, σε συνεργασία με τους συλλόγους των γιατρών και των φαρμακοποιών, θα υπάρχει και γραμματειακή, ενώ τα φάρμακα θα τα προσφέρει ο φαρμακευτικός σύλλογος.
Παράλληλα, μετά από πρόταση του αντιδημάρχου Οικονομικών Χρυσόστομου Ξανθόπουλου, αποφασίστηκε να επιβληθούν 8 πρόστιμα σε ισάριθμες επιχειρήσεις για υπαίθρια διαφήμιση σε απαγορευμένους χώρους.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθόπουλο, πρόκειται για περιπτώσεις που έχουν υποτροπιάσει, ενώ το ύψος των προστίμων είναι το χαμηλότερο που προβλέπεται (1.467 ευρώ για κάθε επιχείρηση). Στο θέμα παρενέβη και ο δήμαρχος για να πει ότι, πλέον, οι επιχειρηματίες δεν δικαιολογούνται, καθώς ο δήμος έχει ορίσει ειδικούς χώρους όπου επιτρέπει η αφισοκόλληση και διαφήμιση.




Εφ. «Η Γνώμη»