Γράφαμε πέρσι, τον ίδιο καιρό, όταν ακόμα κατοικούσαμε στο νησί (πλέον λόγω προβλημάτων υγείας βρισκόμεθα στην στερεά Ελλάδα):

ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ…ΠΛΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΤΩΝ!!!
Σάββατο 5 Ιουνίου 2010. Παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος στην Σαμοθράκη. Ο Στρατός στο πλαίσιο των κοινωνικών του δράσεων διοργάνωσε καθαρισμό των ακτών του νησιού. Το παρόν έδωσαν το Ναυτικό Κλιμάκιο Σαμοθράκης, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, το Λιμενικό Σώμα Σαμοθράκης, το Αστυνομικό Τμήμα και ο Δήμος Σαμοθράκης με οχήματα. Ο μεγάλος απών, … εμείς οι Σαμοθρακίτες!!! Πολύ καλά κι άγια έπραξαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας του νησιού, αλλά δυστυχώς, πάλι οι μεγάλοι απόντες ήμασταν εμείς, οι κάτοικοι του νησιού. Τι κι αν την προηγούμενη μέρα ο Σύλλογος επαγγελματιών έκανε συμβούλιο, παρουσία του Νομάρχη Έβρου κ. Ζαμπουνίδη κι αντηλλάγησαν πολλές κουβέντες – προτάσεις και πολλά λόγια. Όπως λέει κι ο Όμηρος – κι όχι Ομέρ όπως θέλουν οι γείτονές μας Τούρκοι – στα έπη του, τα λόγια είναι «έπεα πτερόεντα» ήτοι λόγια που πετάνε, οπότε καταλαβαίνουμε ότι μόνο οι πράξεις μένουν. Από λόγια χορτάσαμε λοιπόν. Πράξεις θέλουμε. Και δυστυχώς σ’ αυτό πάσχουμε. Απόδειξαν οι μη Σαμοθρακίτες που υπηρετούν την θητεία τους στο νησί μας, ότι αγαπάνε περισσότερο το νησί μας απ’ ότι εμάς. Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσουμε τα λόγια, τα καφενεία και τα τσίπουρα και να πιάσουμε ΟΛΟΙ από μία «σκούπα» και να κάνουμε το νησί μας ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΟ και ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ. Για να μην επαναλαμβάνουν κάποιοι το γνωστό ρητό: «Ήταν όλοι εκεί πλην … Σαμοθρακιτών» (Σ.Σ. … πλην Λακεδαιμονίων, το ορθόν). 

Διαβάζουμε φέτος (5-6-2011) σε κάποια μπλόγκς για την Σαμοθράκη από τον έγκριτο συμπατριώτη δημοσιογράφο του Ράδιο Σαμοθράκη κ. Τσίπο:

«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ!!!! Από το Ράδιο Σαμοθράκη

Κάπως έτσι παραφράζεται το σύνθημα που χρησιμοποιεί ο Σύλλογος επαγγελματιών
και δεν αφορά φυσικά μόνο τον συγκεκριμένο σύλλογο. Μας αφορά όλους, τους εντός και εκτός συλλόγων, που για ακόμη μια φορά αποδείξαμε πως για αυτά τα οποία καθημερινά «ανησυχούμε» δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε κάτι για να τα ξεπεράσουμε. Εννοούμε την χθεσινή «Ημέρα Περιβάλλοντος» που έλαμψαν με την απουσία τους άπαντες. Σύλλογοι, σύμβουλοι (ιδιαίτερα της μειοψηφίας), σχολεία (γυμνάσιο – λύκειο) δεν ήταν ούτε ένας, παρά μόνο 15 περίπου άτομα πλαισιωμένα από τον στρατό, το ναυτικό και το λιμενικό.
Οι εικόνες που αντίκρισαν στην παραλία από το λιμάνι μέχρι και την περιοχή του ακρωτηρίου (Άγιο Νικόλαο) είναι απερίγραπτες.
Είμαστε λοιπόν άξιοι της τύχης μας. Ας μη μιλάμε για περιβάλλον, ας μη μιλάμε για πολιτισμό, ας μη μιλάμε για ποιότητα ζωής. Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τους κακούς μας εαυτούς.

Ακούστε την εκπομπή «πρωινός απόπλους» εδώ!!!! www.radiosamothraki.gr «

Και τώρα στον τίτλο του άρθρου μας: ΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ… ΕΛΛΗΝΙΚΗ;;;
Απάντηση: ΜΑ ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ…
Ερώτηση: ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ;;;
Απάντηση: ΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ (2) ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΕΞΥΜΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ «ΠΡΟΤΕΡΗΜΑ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ, ΠΟΥ ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ…

Πέραν του γελοίου και του αστείου του πράγματος, τα δύο αυτά γεγονότα και μάλιστα κατ’ έτος (2010 και 2011), αποδεικνύουν ότι ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ. Κάποτε ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΗΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, ενώ σήμερα με την αλλοίωση που έχει επέλθει και την μαλθακότητα που κυριαρχεί στην κοινωνία, ο ΕΛΛΗΝΑΣ έχει γίνει … σκληρός σαν ΒΙΤΑΜ!!!

Γι’ αυτό το λόγο ας κάνουμε όλοι αυτό που λέει και ο Γέρων Παΐσιος: «Θέλεις να αλλάξεις την Εκκλησία;;; Τότε άρχισε από τον εαυτό σου. Αν αλλάξεις τον εαυτό σου (προς το καλύτερο), τότε κι ένα κομματάκι της Εκκλησίας αλλάζει προς το καλύτερο. Κι αν το κάνουμε ΟΛΟΙ αυτό, τότε η Εκκλησία θα αλλάξει προς το καλύτερο» (Σ.Σ.λεύθερη απόδοση των λεγόμενων του Γέροντος Παΐσιου – όχι πιστή αντιγραφή).

ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ – λοιπόν – ΟΛΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (μπας και βγούμε κι απ’ το μνημόνιο στο οποίο μας μπλέξανε!).

ΕΝΑΣ «ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΣ» (ΠΛΕΟΝ) ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΤΗΣ