Απαιτούνται κατεπείγουσες παρεμβάσεις στο φράγμα Καλύβας
Σταύρος Παπαθανάκης –Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης
«Απαιτούνται κατεπείγουσες παρεμβάσεις στο φράγμα Καλύβας για να μην κινδυνέψουν τα Κόμαρα και ο Κυπρίνος»
Δεν χρειάζεται ειδική γνώση για να αντιληφθεί ο επισκέπτης στη γέφυρα των Κομάρων ότι υπάρχει από κάπου διαρροή νερού. Τώρα το χειμώνα τριακόσια περίπου μέτρα από την καφετέρια ως το παλιό τυροκομείο αυτό το κομμάτι του δρόμου είχε μετατραπεί σε παγοδρόμιο άκρως επικίνδυνο για την ασφάλεια οδηγών και οχημάτων.
Αυτή ήταν μια πρώτη ανάγνωση και επισήμανση για την επικρατούσα κατάσταση. Αν κάποιος ήθελε να διαπιστώσει και να ψάξει την πραγματική αιτία από το τυροκομείο θα ανέβαινε λίγο πιο πάνω και παίρνοντας το δρόμο για το Θεραπειό και τη Μηλιά θα σταματούσε στο φράγμα της Καλύβας όπου θα έβλεπε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σταθερότητας του εδάφους στη δεξιά πλευρά του φράγματος έχοντας πίσω του τη γέφυρα των Κομάρων και μπροστά απέναντί του τον Πεντάλοφο.
Εδώ και πάρα πολλούς μήνες κάτοικοι και αυτοδιοικητικοί παράγοντες έχουν επισημάνει το πρόβλημα και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί τόσο για την ασφάλεια των κατοίκων των Κομάρων και του Κυπρίνου όσο και για τη λειτουργία βασικών έργων υποδομής (γέφυρα Κομάρων, σίφωνας και κεντρική διώρυγα αρδευτικού δικτύου βόρειας περιοχής του Άρδα).
Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν είχαμε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και δεν είχαμε συνδυασμό καιρικών φαινομένων και καταστάσεων καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα μπορεί να προσλάβουν εφιαλτικές διαστάσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες. Δεν είναι κινδυνολογικό, αν υποστηρίξουμε ότι υπό προϋποθέσεις το φράγμα της Καλύβας θα μπορούσε να γίνει το Ιβάνοβο της Ελλάδας με καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή, αφού ειδικά αυτή την εποχή έχει αγγίξει το μέγιστο της χωρητικότητάς του με 6,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Αυτό το σενάριο δεν πρέπει να το ζήσουμε και θα πρέπει να το αποτρέψουμε.
Αυτή είναι η πραγματική ανησυχία των κατοίκων των Κομάρων και του Κυπρίνου αλλά και ανθρώπων με εξειδικευμένη γνώση που έχουν επισκεφθεί την περιοχή και το έργο υποστηρίζουν ότι ακόμα και στην περίπτωση παρέμβασης υπάρχει κίνδυνος καταστροφής.
Είναι πέρα από βέβαιο ότι απαιτούνται κατεπείγουσες παρεμβάσεις ενίσχυσης και διασφάλισης του φράγματος ως ενός σημαντικού έργου διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην περιοχή. Όπως επίσης απαιτείται κι ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης του έργου που μπορεί να αποτελέσει μια πηγή πλούτου για τους κατοίκους του Τριγώνου και όλου του Δήμου Ορεστιάδας με την ανάπτυξη ποικίλων δράσεων κοινωνικού, οικονομικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου.
Υπάρχει όμως πρωτίστως μείζον θέμα στην όλη διαδικασία εκτέλεσης του φράγματος της Καλύβας ως δημόσιου έργου με ευθύνες, στο μέτρο που τους αναλογούν, προς όλους τους εμπλεκόμενους (δημόσιο, ιδιωτικός τομέας) και κάποιοι οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και απαντήσεις. Αν, δηλαδή, ήταν το έργο προβληματικό κατά την εκτέλεσή του κι αν, όταν αυτό διαπιστώθηκε, τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες από κείμενη για την εκτέλεση των δημόσιων έργων νομοθεσία διαδικασίες.