Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου με σκοπό την ενημέρωση, τη λήψη προληπτικών μέτρων και την προετοιμασία των αρμόδιων φορέων για ενδεχόμενες νέες πλημμύρες, καθώς αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, λόγω τήξεως των πάγων και λιώσιμου του χιονιού στη Βουλγαρία, να εισρεύσουν μεγάλες ποσότητες νερού στην Ελληνική Επικράτεια.
Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης και παρίσταντο η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου – Μαυρανεζούλη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΑΜΘ Κώστας Κατσιμίγας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Ούστογλου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Έβρου Λίτσα Κουκουβέλα, Δημήτρης Πέτροβιτς, Γιάννης Κανελάκης, ο Αντιδήμαρχος Τριγώνου και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ορεστιάδας Βασίλης Δολαψής, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Τεχνικών Έργων του Δήμου Διδυμοτείχου Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Αλεξανδρούπολης Νίκος Γκότσης, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδας Όλια Ζηκοπούλου, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Το σώμα απεφάσισε
• ο νομός Έβρου να παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς το φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
• οι Δήμοι να καταθέσουν στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ τα σχέδια εκκένωσης οικισμών και μετακίνησης κατοίκων
• να αποκατασταθούν τα ρήγματα των αναχωμάτων, όπου αυτό είναι εφικτό λόγω της ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων υδάτων
• να αποκατασταθούν τα σταθμήμετρα, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες
Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Έβρου έγινε γνωστό πως γίνεται ήδη προσπάθεια να αποκατασταθεί το ρήγμα στο ανάχωμα του Ορμενίου, αυτό που προξένησε την καταστροφή τις προηγούμενες ημέρες, κι αναμένεται σε μια εβδομάδα να ολοκληρωθεί. Θα ακολουθήσει η αποκατάσταση στα ρήγματα της Βύσσας, του Πυθίου, των Ψαθάδων, αμέσως μόλις αποτραβηχτούν τα νερά, γιατί είναι ακόμη αρκετά.
Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ μετά το πέρας της συνεδρίασης δήλωσε σχετικά «Υπήρξε μια ρηματική διακοίνωση όπου μας γνωστοποιεί ότι αναμένονται μεγάλες ποσότητες υδάτινων όγκων από τη Βουλγαρία. Οι καιρικές όμως συνθήκες θα προσδιορίσουν την ομαλότητα της αποδέσμευσης αυτών των νερών και το αν θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Εμείς είχαμε υποχρέωση να είμαστε προετοιμασμένοι. Ήδη συνήλθε το αρμόδιο όργανο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, όπου προσδιορίσαμε μια σειρά από επιμερισμένες δράσεις για να περιορίσουμε το πρόβλημα. Εγώ ήμουν στην Αθήνα, είχα επικοινωνία με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Υδάτινων πόρων σε επίπεδο εθνικού κράτους, τον κ. Ανδρεαδάκη, όπου συναποφασίσαμε να προσδιορίσουμε την ατζέντα, την ημερήσια διάταξης της επόμενης συνάντησης των ειδικών επιτροπών Ελλάδας και Βουλγαρίας, κυρίως με μετρήσιμους στόχους. Θα διευρυνθεί η ομάδα με την παρουσία του Εκτελεστικού Γραμματέα, κ. Κατσιμίγα. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό η τοπική κοινωνία να προσδιορίζει ένα συγκεκριμένο βηματισμό υποχρέωσης των Βουλγάρων να συνεργαστούν με το εθνικό κράτος, να ακούγεται και η δική μας φωνή μέσα στη συγκεκριμένη ομάδα και σε επίπεδο πολιτικό ούτως ώστε αυτές οι επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί να παράξουν συγκεκριμένα, απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πανικό στον κόσμο, θέλουμε να δηλώσουμε ότι έχουμε ηθική υποχρέωση να συνεργαστούμε, να αποτυπώσουμε τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή και παράλληλα να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να ελαχιστοποιήσουμε το πρόβλημα.
Ο νομός Έβρου παραμένει σε έκτακτη ανάγκη, όπως και η Ροδόπη και η Ξάνθη. Επιπρόσθετα, διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση άλλων 3 εκ. ευρώ για τις αποκαταστάσεις των υποδομών από τον κ. Μωραΐτη στην συνάντηση που είχα προχτές στην Αθήνα. Επίσης, οι δήμοι να υποβάλουν το αίτημα στο Υπουργείο Απασχόλησης για να παράσχουν μια μικρή οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες ώστε να καλύψουν πρόσκαιρες βιοτικές ανάγκες. Η ΥΑΣΒΕ, η επιτροπή κτιριακής αποκατάστασης, αφού έκανε την οριοθέτηση πριν λίγες μέρες, τώρα παρίσταται εδώ για να προβεί και στις συγκεκριμενοποιήσεις. Ο ΕΛΓΑ γνωστοποίησε ότι έχει κάνει την οριοθέτηση. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να διαχειριστούμε αυτή τη χρονιά, παράλληλα να εκπονήσουμε τις απαραίτητες μελέτες, όπου δεν υπάρχουν ωριμάνσεις μελετητικές κι όπου υπάρχουν να προβούμε στις διαγωνιστικές διαδικασίες για να αποκαταστήσουμε τις βλάβες, και κυρίως το σημαντικό και το κυρίαρχο είναι να εναρμονίσουμε σε μια κοινή συμπεριφορά κι έναν κοινό βηματισμό τα δύο κράτη ούτως ώστε επιτέλους να υπάρχει μια κοινή συμπεριφορά αντιμετώπισης της διαχείρισης των υδάτων, όχι μόνο των κρίσεων. Κυρίως λοιπόν προληπτικά να κάνουμε τα απαραίτητα έργα ούτως ώστε σε ανάλογα φαινόμενα καιρικά ή σε αποδέσμευση τόσων ποσοτήτων νερών να μη δημιουργείται πρόβλημα στην περιοχή μας.»
Η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου στις δηλώσεις της αναφέρθηκε και στην τεχνική – υπηρεσιακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.
«Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας συνεδρίασε και σήμερα για να εκτιμήσει την κατάσταση που υπάρχει στο νόμο και στη συνέχεια να δούμε αν χρειάζεται να πάρουμε κάποια επιπλέον μέτρα ενόψει των καιρικών φαινομένων.
Ήδη την Παρασκευή είχαμε μια τεχνική σύσκεψη προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο νομός από άποψη ετοιμότητας, να προσδιοριστούν οι παρεμβάσεις που έγινα και θα γίνουν, μετά τις τελευταίες πλημμύρες, στα σημεία εκείνα που παρουσίασαν πρόβλημα. Διαπιστώθηκαν ότι έγιναν οι αναγκαίες, μερικές μικρές παρεμβάσεις, γιατί δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε κάτι πιο ουσιαστικό, μια και το νερό είναι αρκετό σε ορισμένα σημεία.
Προσπαθούμε να κλείσουμε το ρήγμα της περιοχής Ορμενίου για να μην κινδυνεύσει πάλι το χωριό, κι επίσης, τα ρήγματα στο Αμόριο και την Κορνοφωλιά, στην περιοχή Σουφλίου. Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις είχαν γίνει κατά τη διάρκεια του πλημμυρικού φαινομένου. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΣΟΠΠ αναφέρθηκαν κάποια άλλα σημεία, τα οποία οι υπηρεσιακοί παράγοντες ήδη εξετάζουν.
Αναφορικά με πιθανά νέα πλημμυρικά φαινόμενα η κα Νικολάου είπε «Η μόνη πληροφορία που έχουμε είναι μέσα από τη ρηματική διακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας ότι τα νερά που έρχονται είναι πολλά. Το ότι είναι πολλά το περιμέναμε και λόγω των καιρικών φαινομένων. Αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο Περιφερειάρχης και όλοι μας, είναι τα νερά αυτά να έρθουν σταδιακά. Διότι μπορεί να είναι πολλά, αλλά αν έρθουν μέσα σε ένα μήνα και σιγά σιγά δεν θα έχουμε πρόβλημα. Αν όμως έρθουν μαζεμένα, πραγματικά θα έχουμε πρόβλημα κατά μήκος του νομού. Γι’ αυτήν την περίπτωση ζητήσαμε από τους Δήμους να υπάρχει ετοιμότητα, να εφαρμοστούν τα σχέδια που προβλέπονται σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως η δυνατότητα εκκένωσης ενός χωριού, παρούσια γιατρός, έτοιμα ξενοδοχεία να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους που θα χρειαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους. Εν ολίγοις ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις έκτακτες ανάγκες ενός πλημμυρικού φαινομένου».
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αποκατάστασης της ΥΑΣΒΕ Αριστείδης Τζίκας είπε «Έχουμε έρθει εδώ να δούμε ποιοι οικισμοί έχουν πάθει ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Θα κάνουμε την εισήγησή μας στο Υπουργείο να γίνει η οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής και να προχωρήσουμε σε αποζημιώσεις για αποκατάσταση των κτιρίων».