Ανακοίνωση ΝΟΔΕ Έβρου για τις αλλαγές στο λύκειο
Η ΝΟΔΕ Έβρου, μιλά για Υπουργό του μνημονίου. . . που υπερψήφισε
“Καιρόν γνώθι”
Mε τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για το «Νέο Λύκειο» και την πρόσβαση στα ΑΕΙ – ΤΕΙ,
ΞΕΚΙΝΑ…………………………………………….
ένας ατελείωτος εξεταστικός μαραθώνιος.
Έτσι, πέρα από τα ωραία και μεγάλα λόγια και τις διακηρύξεις για «αποδέσμευση του λυκείου από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», σε τελευταία ανάλυση όλες οι τελικές γραπτές εξεταστικές διαδικασίες, και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, μετατρέπονται ουσιαστικά σε πανελλαδικού χαρακτήρα. Με αυτό τον τρόπο οι εξεταστικοί φραγμοί γίνονται ακόμα πιο ισχυροί.
Το όλο σύστημα είναι προσαρμοσμένο κατά κύριο λόγο στη διακηρυγμένη ήδη πρόθεση της Κυβέρνησης να μετακινήσει βίαια ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών από την εκπαίδευση στην κατάρτιση.
Ορισμένες πρώτες παρατηρήσεις για τις εξαγγελίες(πηγή: ΟΛΜΕ).
• Η δήθεν μείωση μαθημάτων ουσιαστικά προκύπτει από τη συνένωση γνωστικών αντικειμένων.
• Οι φυσικές επιστήμες εκδιώκονται από τον «πυρήνα μαθημάτων γενικής παιδείας».
• Η καθιέρωση των ερευνητικών ή συνθετικών εργασιών δεν συνοδεύεται από άλλα αναγκαία μέτρα και υποδομές (π.χ. βιβλιοθήκες, επιμόρφωση κ.λπ.).
• Τα μαθήματα επιλογής ουσιαστικά θα περιορίζονται δραματικά λόγω των ελάχιστων προσλήψεων εκπαιδευτικών. Εξάλλου, ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας του συστήματος κάνει σχεδόν υποχρεωτική την «εμβάθυνση» φροντιστηριακού τύπου στα μαθήματα που οδηγούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
• Ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός ουσιαστικά καταργείται.
• Για μια ακόμη φορά οι εξαγγελίες για το γενικό λύκειο γίνονται χωριστά από το τεχνολογικό, παρά το γεγονός πως το Υπουργείο Παιδείας διακηρύσσει την ισοτιμία τωνΛυκείων.
• Αφαιρείται από το Υπουργείο Παιδείας η διαδικασία των εξετάσεων για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ΥΠΔΒΜΘ δημιουργεί έναν «ανεξάρτητο οργανισμό εξετάσεων», παραγνωρίζοντας το θετικό ρόλο και την πολυετή και πλούσια εμπειρία των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας.
• Σε ό,τι αφορά τις ενδοσχολικές εξετάσεις για την προαγωγή από τάξη σε τάξη, αφαιρείται η δυνατότητα να εξετάζονται οι μαθητές με βάση τη δουλειά που έχει γίνει στο συγκεκριμένο σχολείο, κοντά στις ανάγκες τους. Ο εκπαιδευτικός μετατρέπεται από δάσκαλος σε διεκπεραιωτής κεντρικών κατευθύνσεων μια διαδικασία που δεν έχει σχέση με τη σχολική πράξη.
Τελικά το προτεινόμενο «Νέο Λύκειο» με το νέο εξεταστικό σύστημα είναι δυσμενέστερο ακόμη και από το σύστημα που καθιέρωσε ο «νόμος Αρσένη», το οποίο, αφού εξώθησε χιλιάδες μαθητές εκτός Λυκείου, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος τα επόμενα χρόνια.
Αν υλοποιηθεί μια τέτοια εκπαιδευτική πολιτική εκτιμούμε πως το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση της μαθητικής διαρροής καθώς χιλιάδες παιδιά δεν θα τελειώνουν το λύκειο, η παραπέρα αύξηση της παραπαιδείας και η ακόμη μεγαλύτερη υποταγή του περιεχομένου σπουδών μόνο στο «εξεταστικά» χρήσιμο.
Η φροντιστηριακή «λογική» γίνεται πρότυπο για τη διδακτική πράξη, καθώς η παπαγαλία καταξιώνεται και η γνώση απαξιώνεται.
Η επιμονή του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει τώρα τις αλλαγές στο Λύκειο (Γενικό και Τεχνολογικό), υποκρύπτει, εκτός των άλλων, και τη βούλησή του για ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα στη ΤΕΕ, με πρόσχημα αυτές τις «μεταρρυθμίσεις».
Οι αλλαγές στο Λύκειο αποτελούν, επίσης, ευθυγράμμιση με το Πανεπιστήμιο της αγοράς, στο πλαίσιο του οποίου θα υπάρχει επιλογή φοιτητών με διαφοροποιημένα κριτήρια ανά ίδρυμα και τμήμα. Το γεγονός ότι σε κάποια τμήματα ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης θα μπορεί να εισάγεται κανείς μόνο με το απολυτήριο, δεν προσδίδει κύρος στο απολυτήριο. Συνδέεται με την κατηγοριοποίηση των σχολών αλλά και των ίδιων των απολυτηρίων.
ΕΠΙΣΗΣ,
είναι γνωστό πως ενώ η Υπουργός είχε στη διάθεσή της τις αποφάσεις του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) από το Νοέμβριο του 2009, εμφάνισε τις προτάσεις της για το Νέο Λύκειο μόλις το Μάρτιο του 2011 εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων και μόλις πρόσφατα μια «Πρόταση για το Νέο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», εν μέσω της καταιγίδας των ειδήσεων για το μέλλον της χώρας. Αυτό αποδεικνύει ότι η Υπουργός αποφεύγει να εμφανίσει την πρότασή της για το Λύκειο πλήρη και ολοκληρωμένη. Το ίδιο αποσπασματικά λειτούργησε και με τη παρουσίαση του Τε.Λ. Την ίδια στιγμή (23/1/2012) το αντίστοιχο υπουργείο στην Κύπρο δημοσιεύει την «πρόταση για τη Νέα Δομή και το Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Μέσης εκπαίδευσης», όπου με πληρότητα αναφέρονται οι προτάσεις για όλη τη μέση εκπαίδευση: και για το Γυμνάσιο και για το Γενικό και για το Τεχνολογικό Λύκειο.
Αντίθετα, το δικό μας Υπουργείο επιλεκτικά δίνει κομμάτια του νομοσχεδίου σε χρονικές στιγμές που θεωρεί πως θα περάσουν απαρατήρητα, πως δεν θα δημιουργήσουν αντιδράσεις και πως δεν θα υπάρχει ούτε καν η δυνατότητα κοινωνικού διαλόγου για το είδος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που χρειάζεται τώρα η χώρα, μιας και όλη η κοινωνία ασχολείται με το άμεσης προτεραιότητας ζήτημα της επιβίωσής της.
Κι ενώ επιμένει στη δημοκρατική θεωρία και πρακτική πως στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής συμβάλλουν πέρα από την Κυβέρνηση και τα κόμματα, θεσμικοί φορείς, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η κοινωνία, οι επιστημονικές και εκπαιδευτικές ενώσεις, τα ΜΜΕ που προβάλλουν τα προβλήματα και αναδεικνύουν απόψεις, η Εκκλησία κλπ, η κ. Υπουργός τα αντιπαρέρχεται μ΄αυτό το συνονθύλευμα απόψεων που κατέθεσε, , με στόχο να πετύχει οπωσδήποτε συναίνεση, στο όνομα της Παιδείας φυσικά.
Ύστερα, από όλα αυτά ευχόμαστε στην Υπουργό του Μνημονίου να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα , τι είδους Παιδεία ονειρεύεται(αν μπορεί…..να κατανοήσει τη ρήση: Επιστήμη ποιητική ευδαιμονίας) , χωρίς να ταλαιπωρεί περισσότερο τον ήδη πολύπαθο λαό μας!
ΝΟ.Δ.Ε. ΕΒΡΟΥ
ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ