Οργανώνεται η δομή του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Σε φάση προετοιμασίας και εκπαίδευσης του προσωπικού βρίσκεται ο ΟΚΑΝΑ, για το θεραπευτικό πρόγραμμα που σε περίπου 3 μήνες θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στους χώρους του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Αρχικά και κατά προτεραιότητα, στην εν λόγω υποδομή θα εξυπηρετηθούν οι περίπου 20 συμπολίτες μας, οι οποίοι σήμερα αναγκάζονται να πηγαίνουν ως τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τους γίνεται η χορήγηση των υποκατάστατων. Η δημιουργία μικρών θεραπευτικών μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης του ΟΚΑΝΑ σε δημόσια νοσοκομεία έχει αποφασιστεί εδώ και αρκετούς μήνες από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και ήδη εγκαινιάζεται η εν λόγω μονάδα στο νοσοκομείο της Καβάλας. Για την προετοιμασία και επίβλεψη των προγραμμάτων, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μαίρη Μαλλιώρη και ο αντιπρόεδρος Απόστολος Γαζγαλίδης, πραγματοποιούν επισκέψεις και επαφές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Έτσι, βρέθηκαν και στην Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκαν με τη διοίκηση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και ανέλυσαν τους τρόπους για την καλύτερη συνεργασία τους.
Όπως επισημαίνεται, η μονάδα του ΠΓΝΑ θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει σε περίπου 3 μήνες και σε πρώτη φάση θα δεχθεί τα περίπου 20 άτομα που μέχρι σήμερα αναγκάζονται να πηγαίνουν ως τη Θεσσαλονίκη για την παρακολούθηση του προγράμματος. Οι ηλικίες που θα μπορούν να συμμετέχουν θα είναι πάνω από 20, με ιστορικό χρόνιας χρήσης. Οι νεότεροι θα οδηγούνται στα λεγόμενα «στεγνά» προγράμματα. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχει το ανάλογο προσωπικό στη μονάδα, το οποίο θα φροντίζει τόσο για την ενημέρωση, όσο και για την παρακολούθηση του κάθε περιστατικού. Σύμφωνα με την κα Μαλλιώρη, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί η κάθε περίπτωση, ώστε να θεωρηθεί ότι μπορεί να εισαχθεί στο πρόγραμμα. Ειδάλλως, το προσωπικό της μονάδας θα δίνει διαφορετικό προσανατολισμό, για να απευθυνθεί το άτομα σε κάποια άλλη υπηρεσία.
Κάτι ακόμη σημαντικό, είναι το γεγονός ότι το διάστημα αυτό διεξάγεται στην περιοχή του Έβρου μία έρευνα για το θέμα της χρήσης ουσιών, από την οποία αναμένεται να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα, ώστε και ο ΟΚΑΝΑ να οργανωθεί καλύτερα στην περιοχή, ανταποκρινόμενος σε ακόμη πιο ρεαλιστικές ανάγκες.
Ωστόσο, δυσάρεστο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τους αρμόδιους του Οργανισμού, τους τελευταίους 10 μήνες, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι ανάγκες έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε η κατασκευή νέων μονάδων να είναι πυρετώδης και διαρκής. Στόχος των νέων προγραμμάτων είναι πέρα από την απεξάρτηση των ατόμων και την εξάλειψη της όποιας παραβατικής συμπεριφοράς, η μετέπειτα ένταξή τους στο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον.
Κική Ηπειρώτου
Εφ. «Η Γνώμη»