ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Στη μανία των κουκουλοφόρων «παραδόθηκε» το κέντρο της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια του μεγάλου συλλαλητηρίου. Οι ταραξίες μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης τους δρόμους, έκαψαν κτίρια και κατέστρεψαν δεκάδες καταστήματα. Εκτεταμένη ήταν η χρήση χημικών από την ΕΛ.ΑΣ. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα.

Έγκλημα κατά της Αθήνας, των κατοίκων της και της ίδιας της χώρας συντελέστηκε χθες με τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα.

Με την προβοκατόρικη δράση τους οι κουκουλοφόροι έκαψαν κτίρια μεγάλης πολιτισμικής και ιστορικής αξίας, ενώ αμαύρωσαν τη διαμαρτυρία χιλιάδων ανθρώπων, επιχειρώντας να διαλύσουν τα συλλαλητήρια της οργής. Για περισσότερες από 7 ώρες οι δρόμοι γύρω από τη Βουλή μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, με τους κουκουλοφόρους να σπάνε και να καίνε ό,τι βρισκόταν τον δρόμο τους και την αστυνομία να απαντά με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 17.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα, όταν στα μπλόκα των συγκεντρωμένων παρεισέφρησε ομάδα κουκουλοφόρων και άρχισε να πετά νεράντζια και πέτρες στις δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν ζώσει το Κοινοβούλιο. Η αντίδραση ήταν άμεση. Οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα, με αποτέλεσμα πολλοί συγκεντρωμένοι να κατευθυνθούν προς τα Προπύλαια για να αποφύγουν την αποπνικτική ατμόσφαιρα και άλλοι να απωθηθούν στα στενά προς την οδό Σόλωνος. Λίγο αργότερα μολότοφ έπεσε σε αστυνομικό φυλάκιο στο πλάι της Βουλής και οι συγκρούσεις ξεκίνησαν.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι γύρω από τη Βουλή, με τους κουκουλοφόρους να σπάνε και να καίνε ό,τι βρισκόταν στον δρόμο τους και την αστυνομία να απαντά με εκτεταμένη χρήση χημικών

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι γύρω από τη Βουλή, με τους κουκουλοφόρους να σπάνε και να καίνε ό,τι βρισκόταν στον δρόμο τους και την αστυνομία να απαντά με εκτεταμένη χρήση χημικών

Κάθε φορά που οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να ανασυνταχθούν και να ξαναγεμίσουν την πλατεία Συντάγματος, οι κουκουλοφόροι άνοιγαν μέτωπο με τα ΜΑΤ πετώντας πέτρες, μολότοφ και άλλα αντικείμενα με αποτέλεσμα να διαλύεται το πλήθος.

Πανικόβλητοι κάποιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν, ενώ ο ήχος από τα τζάμια και τα μάρμαρα που έσπαγαν οι κουκουλοφόροι από τις προσόψεις των κτιρίων και τα σκαλοπάτια παρέπεμπε σε πεδίο μάχης.

Ζαρντινιέρες, κιγκλιδώματα, κάδοι απορριμμάτων, μέχρι και ψυγεία από περίπτερα χρησιμοποιήθηκαν ως οδοφράγματα από τους κουκουλοφόρους

Ζαρντινιέρες, κιγκλιδώματα, κάδοι απορριμμάτων, μέχρι και ψυγεία από περίπτερα χρησιμοποιήθηκαν ως οδοφράγματα από τους κουκουλοφόρους

«Βορά» στα χέρια των ταραξιών έγινε κάθε αντικείμενο που μπορούσε να αποσπαστεί από τη θέση του: Ζαρντινιέρες, κιγκλιδώματα, κάδοι απορριμμάτων, μέχρι και ψυγεία από περίπτερα χρησιμοποιήθηκαν ως οδοφράγματα από τους κουκουλοφόρους.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα οι ομάδες των νεαρών οπισθοχώρησαν προς τα Προπύλαια. Με τη συνδρομή αντιεξουσιαστών οι οποίοι βγήκαν από την κατάληψη της Νομικής μετέφεραν σιδεριές και άλλα είδη οικοδομής από εργοτάξιο που βρίσκεται δίπλα στο Οφθαλμιατρείο και αφού περιχαράκωσαν το «στρατηγείο» που είχαν στήσει στα Προπύλαια άρχισαν να πετούν πέτρες και μολότοφ στα ΜΑΤ. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική λόγω των χημικών και των δακρυγόνων που έπεφταν βροχή σχηματίζοντας ένα άσπρο σύννεφο καπνού, με αποτέλεσμα διαδηλωτές να αντιμετωπίσουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα.

Φωτιές, βία και πλιάτσικο

Από τις 8 και μετά στην Αθήνα υπήρχαν διάσπαρτες εστίες επεισοδίων, στο Μοναστηράκι, την οδό Φιλελλήνων, στο Σύνταγμα, τη Σταδίου, την Πανεπιστημίου, μπροστά από τον Εθνικό Κήπο και την Οθωνος με το επίκεντρο να βρίσκεται γύρω από τα Προπύλαια και αργότερα στις οδούς Βουκουρεστίου, Ακαδημίας, Λυκαβηττού Κριεζώτου και τους κοντινούς δρόμους.

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Ιστορικά κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες

Από τη μανία των κουκουλοφόρων δεν ξέφυγαν ιστορικά κτίρια της πρωτεύουσας, καταστήματα, το Κέντρο Ανακύκλωσης στην οδό Κοραή, τράπεζες και εμπορικά κέντρα τα οποία παραδόθηκαν στις φλόγες. Τζαμαρίες έσπασαν, ρολά ξηλώθηκαν, ενώ αργά το βράδυ ήταν δύσκολο να περπατήσει κανείς στους δρόμους της πόλης χωρίς να σκοντάφτει σε διάσπαρτα κομμάτια από μάρμαρα, πέτρες και καμένα αντικείμενα. Καρέκλες και τραπέζια από καφέ βρίσκονταν στη μέση αρκετών δρόμων.

Οι κουκουλοφόροι έκαναν πλιάτσικο σε πολλά από τα καταστήματα που κατέστρεψαν. Επίσης, αφαίρεσαν σπαθιά και τόξα από κατάστημα όπλων στην Ομόνοια.

Περίπου στις 10 το βράδυ οι συγκεντρωμένοι άρχισαν συντονισμένα να χτυπούν τα κλειστά ρολά του εμπορικού κέντρου «Αττικα» και των γύρω τραπεζών. Για μία ακόμη φορά η αστυνομία έριξε χημικά και δακρυγόνα, τρέποντάς τους σε φυγή προς το Κολωνάκι. Μέχρι αργά τη νύχτα η πόλη δεν είχε ξαναβρεί τους ρυθμούς της, αφού κλεφτοπόλεμος και μεμονωμένα επεισόδια σημειώνονταν σε διάφορα σημεία του κέντρου.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΤΟΜΑ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πήρε «φωτιά» το κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ

Πανδαιμόνιο επικρατούσε χθες στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ. Το «166» δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις από ανθρώπους, οι οποίοι τραυματίστηκαν ή αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Τα ασθενοφόρα του Κέντρου διεκόμιζαν διαρκώς έως αργά το βράδυ ανθρώπους στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής.

Εως τις 11 το βράδυ είχαν διακομίσει 50 άτομα στο «Γ. Γεννηματάς» και 20 στο «Σωτηρία». Ο συντονιστής του κέντρου επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, κ. Μάκης Λασκαράτος, εξήγησε στο «Εθνος» ότι οι περισσότεροι έφεραν ελαφρά τραύματα ή αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από την έκθεση στα χημικά. Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι όλοι τους είναι σε καλή κατάσταση και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών έλαβαν εξιτήριο.

Σύμφωνα με τον κ. Λασκαράτο, λίγο μετά τις 11το βράδυ οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ μειώθηκαν, αλλά το κέντρο παρέμεινε σε ετοιμότητα. Από χθες το πρωί επιχειρούσαν συνολικά 70 ασθενοφόρα και έξι μοτοσικλέτες, με διασώστες. Για δολοφονική εκτόξευση χιλιάδων τόνων χημικών, εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), κ. Δημήτρης Βαρνάβας.

Οι γιατροί ξεκινούν σήμερα κινητοποίηση διαρκείας, με ανοικτά νοσοκομεία. Μεταξύ άλλων, θα προχωρήσουν σε καταλήψεις των διοικήσεων, με αίτημα να μην καταστραφεί η χώρα από τα νέα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές μας.

ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΕ ΟΠΛΟΠΩΛΕΙΟ
Σε εκτεταμένο πλιάτσικο σε καταστήματα του κέντρου επιδόθηκαν άγνωστοι, εκμεταλλευόμενοι το χάος που επικρατούσε στην Αθήνα.

Με… λάφυρα όπλα, μαχαίρια, σπαθιά, αεροβόλα και τόξα από οπλοπωλείο στην πλατεία Ομονοίας διέφυγαν οι δράστες εφόσον κατέστρεψαν ό,τι υπήρχε μέσα στο κατάστημα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ιδιοκτητών καταστημάτων, οι κουκουλοφόροι έσπαγαν τις τζαμαρίες και αφαιρούσαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και στη συνέχεια έβαζαν φωτιά. Πλιάτσικο σημειώθηκε στο Ράδιο Κορασίδη στην οδό Πατησίων, καθώς και σε κατάστημα Alex Pak που βρίσκεται στην οδό Αθηνάς, απ’ όπου οι κουκουλοφόροι εφοδιάστηκαν… με εργαλεία, όπως ξύλα και πριόνια από το εσωτερικό του.

23 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ
Ηθελαν να κάψουν και το Δημαρχείο

Απόπειρα εμπρησμού του Δημαρχείου Αθηνών επιχείρησε χθες το βράδυ ομάδα ατόμων, η οποία απετράπη την ύστατη στιγμή, ύστερα από επέμβαση της αστυνομίας.

Οπως κατήγγειλαν εκπρόσωποι του δήμου, περίπου 20 άγνωστοι παραβίασαν την πόρτα και μπήκαν στο εσωτερικό του δημαρχείου.

Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν άμεση και η κατάληψη απετράπη. Οι άντρες των ΜΑΤ συνέλαβαν 23 άτομα που είχαν εισέλθει στο κτίριο. Την απόπειρα κατάληψης του δημαρχείου κατήγγειλε και ο δήμαρχος Γ. Καμίνης.

Σχολιάζοντας τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ανέφερε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η Αθήνα ως μοχλός αποσταθεροποίησης και κάλεσε όλα τα κόμματα να συγκροτήσουν μέτωπο ευθύνης.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων προσήχθησαν περισσότερα από 20 άτομα, τα οποία φέρεται ότι προκάλεσαν καταστροφές στην πλατεία Συντάγματος, στα Προπύλαια και στην οδό Σταδίου.

Προληπτικές προσαγωγές αντιεξουσιαστών είχαν γίνει και το πρωί της Κυριακής – πληροφορίες μάλιστα έκαναν λόγο για περισσότερες από 200.

 

ΣΤ. Βογιατζάκης, Μ. Ψαρά, Κ. Ροββά, ΣΤ. Κεμανετζή, Δ. Καραγιώργος, Μ. Νιβολιανίτης, Ρ. Γιακοπούλου, Β. Ιγνατιάδης, Π. Τσώνης

ethnos.gr