Του Σταύρου Παπαθανάκη –Περιφερειακού Σύμβουλου Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης

 

Εύλογη και δικαιολογημένη είναι η ανησυχία των κατοίκων του Τριγώνου και των Κομάρων για την εικόνα που παρουσιάζουν δυο από τα σημαντικότερα έργα υποδομής στην περιοχή από την περίοδο της ενσωμάτωσής της στο ελληνικό κράτος, ο σίφωνας του αρδευτικού δικτύου και η γέφυρα των Κομάρων.

Αν και για τη γέφυρα υπάρχουν οι καθησυχαστικές απαντήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, τίποτε δεν θα πρέπει να επιτρέψει τον εφησυχασμό. Το ίδιο καθησυχαστικοί ήταν κι όσοι είχαν την ευθύνη της διαχείρισης –συντήρησης-επίβλεψης αυτού του έργου υποδομής, όταν παραδείγματος χάρη τον Ιανουάριο του 2007 υπήρχε γραπτή και επώνυμη καταγγελία και το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου η γέφυρα των Κομάρων κινδύνεψε με κατάρρευση και σώθηκε στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή. Μια γέφυρα που έγινε για να λειτουργεί για τα επόμενα 200 χρόνια, κάποιοι με τις αστοχίες τους και τις παραλείψεις του θα προκαλούσαν την καταστροφή της. Και τότε και επί 15 και πλέον χρόνια οι κάτοικοι που αγαπούν και νοιάζονται τον τόπο τους και πάνω απ’ όλα σέβονται και προστατεύουν τα έργα υποδομής, γιατί γνωρίζουν ότι είναι για το καλό τους και την ευημερία τους, δεν σταμάτησαν να διαμαρτύρονται με υπεύθυνο και επίμονο τρόπο. Το ίδιο διαπιστώνουμε όλα αυτά τα χρόνια και αυτές ακριβώς τις μέρες και για τα αντιπλημμυρικά έργα. Από το Ορμένιο, τη Φτελιά, την Πάλλη, τα Δίκαια, τη Νέα Βύσσα, τη Σαγήνη στον κάμπο της Ορεστιάδας, το Πύθιο, τους Πετράδες, το Πραγγί, το Ισαάκιο, το Αμόριο, τα Λάβαρα, τον Πέπλο και τις Φέρες, οι κάτοικοι που βιώνουν την πραγματικότητα και γνωρίζουν την αποτελεσματικότητα των έργων, είχαν επισημάνει ποικίλα τεχνικά προβλήματα και επιβεβαιώθηκαν όλες αυτές τις μέρες της δοκιμασίας στον Έβρο.

Άμεση προτεραιότητα τόσο για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης όσο και για το υπουργείο Δικτύων και Υποδομών η οργάνωση συσκέψεων μέσα από τις οποίες θα προκύψουν δεσμεύσεις και συμφωνίες με παρούσες τις τοπικές κοινωνίες και τους κατοίκους που θα είναι οι δικαιούχοι και οι υπεύθυνοι χρήστες των έργων, τα οποία θα τα φροντίζουν, με την προϋπόθεση ότι όλα αυτά θα γίνουν με διαφανείς διαδικασίες και όλες τις προβλεπόμενες τεχνικές προδιαγραφές.

Αυτό που επιβάλλεται να γίνει στις αμέσως επόμενες μέρες είναι μια συνάντηση εργασίας στα Κόμαρα με τη συμμετοχή όλων των επιπέδων πολιτικής διοίκησης και εκπροσώπησης , των αρμόδιων υπηρεσιών –οργανισμών και φορέων εκπροσώπησης των κατοίκων, ώστε να υπάρξει άμεση αποτύπωση των προβλημάτων τόσο στη γέφυρα όσο και στο σίφωνα του αρδευτικού δικτύου για να συμφωνηθεί το πλαίσιο ενεργειών, χειρισμών, παρεμβάσεων και έργων. Το γεγονός ότι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, σημαίνει ότι η όλη διαχείριση σε όλα τα επίπεδα δεν ήταν αυτή που έπρεπε κι αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για ολιγωρία.

Η γέφυρα των Κομάρων για τους κατοίκους του Τριγώνου είναι ένα εμβληματικό έργο που σηματοδότησε την άρση της απομόνωσής του από την υπόλοιπη Θράκη και την Ελλάδα.

Ο δε σίφωνας του αρδευτικού δικτύου από το οποίο αρδεύονται περί τα 56.000 στρέμματα στην περιοχή ευθύνης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Βόρειας Περιοχής Άρδα, λόγω της ελλιπούς συντήρησης και προστασίας της γέφυρας, «είναι πλέον στον αέρα» και δέχεται την φοβερή πίεση των ορμητικών νερών που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αυξηθούν με καταστροφικές συνέπειες για το έργο, το οποίο στη συνέχεια θα χρειαστούμε πολλά χρήματα για την αποκατάστασή του ενώ στην υφιστάμενη κατάσταση μπορούμε να το σώσουμε και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία του αρδευτικού δικτύου σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για τους αγρότες, οι οποίοι μαζί με τις άλλες επαγγελματικές ομάδες, βλέπουν να συρρικνώνεται δραματικά το εισόδημά τους.

Οι έγγειες βελτιώσεις και υποδομές θα πρέπει να είναι πολύ υψηλά στις επιλογές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, η οποία σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και οργανισμούς οφείλει να προχωρήσει πολύ γρήγορα σε μια σύσκεψη για να αποφασιστούν οι άμεσες ενέργειες διαχείρισης και παρέμβασης και στη συνέχεια να ακολουθήσει η πρωτοβουλία ενός αναπτυξιακού συνεδρίου (με πρωταγωνιστικό ρόλο στον Γ.Ο.Ε.Β. Ορεστιάδας και στα τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας-Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ. στη Νέα Ορεστιάδα) για τις έγγειες βελτιώσεις –υποδομές και τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος όπως και παλαιότερα έτσι και σήμερα θα σώσει την Ελλάδα σηματοδοτώντας πρωτίστως την ανασυγκρότηση της ελληνικής περιφέρειας, που θα πρέπει να είναι το δικό μας ύψιστο μέλημα και καθήκον.

Σημαντικός ο ρόλος του Γ.Ο.Ε.Β. Ορεστιάδας στο Βόρειο Έβρο

Η εικόνα της γέφυρας των Κομάρων σήμερα

Προβληματική διαχείριση και συντήρηση των αναγκαίων για την προστασία της γέφυρας έργων

Ο σίφωνας του αρδευτικού δικτύου στα Κόμαρα είναι καθοριστικός στη λειτουργία του δικτύου στην περιοχή ευθύνης του Τ.Ο.Ε.Β. Βόρειου Άρδα με έδρα την Πλάτη