Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012, στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας , θα τελεσθεί αρχιερατικό μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του Γεωργίου Σβιντρίδη, επί 25ετία πρωτοψάλτου της πόλεως μας.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας, στις 18.30, στο Πνευματικό Κέντρο (δίπλα στον Άγιο Νικόλαο), η Ιερά Μητρόπολη  διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την κοίμηση του Γεωργίου Σβνιτρίδη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα,  στην εκδήλωση,  που φέρει τον τίτλο «Συνάντηση Χορών Βυζαντινής Μουσικής», θα συμμετέχουν  τρεις χορωδίες από τις  Μητροπόλεις του Έβρου και της Ροδόπης. Από την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου , Ορεστιάδας και Σουφλίου η χορωδία Ιεροψαλτών «ΘΡ. ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ», η χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, καθώς και η χορωδία των Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως

Κεντρικός ομιλητής της εκδηλώσεως θα είναι ο τακτικός καθηγητής της Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,  κ. Ηλίας Θώδης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος θα κλείσει την εκδήλωση με ομιλία για την προσφορά του Γεωργίου Σβιντρίδη στην τοπική μας Εκκλησία.

Ο Γεώργιος  Σβιντρίδης άρχισε να ψάλλει στον Ιερό Ναό της  Αγίας Κυριακής.  Ακολούθησε η πολυετής παρουσία του  ως πρωτοψάλτου  στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου  Νικολάου. Η  πορεία του ήταν συνυφασμένη με τη λατρευτική ζωή του Ναού, εντός του οποίου ξεχώρισαν σημαντικά γεγονότα, όπως επισκέψεις Πατριαρχών, Αρχιεπισκόπων, Επισκόπων, Προέδρων της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργών, υπουργών και άλλων προσωπικοτήτων που βρέθηκαν  στην πόλη μας.

Στην 25ετή και πλέον δράση του, ο Γεώργιος Σβιντρίδης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία και τη λειτουργία της Σχολής Εκμάθησης Βυζαντινής Μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης, τα τμήματα του οποίου λειτουργούν μέχρι σήμερα, με την ευθύνη της διδασκαλίας να ανήκει σε μαθητές του. Ήταν ιδρυτής και  χοράρχης στη χορωδία των Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως, με συμμετοχή σε δεκάδες εκδηλώσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Μεγάλος ήταν ο αριθμός μαθητών που έμαθαν τα «μυστικά» της Βυζαντινής Μουσικής,  υπό την καθοδήγηση του Γεωργἰου Σβιντρίδη και σήμερα στελεχώνουν τα αναλόγια σε όλους τους Ναούς της Μητροπόλεώς μας, ενώ σε πάρα πολλούς Ιερούς Ναούς της Ελλάδας υπάρχουν ιεροψάλτες,  οι οποίοι ήταν μαθητές του.

Η προσφορά του Γεωργίου Σβιντρίδη χαρακτηρίζονταν από την αφοσίωση του, την εργατικότητα του  και το πάθος του για την διάδοση της Βυζαντινής Μουσικής, ενώ ξεχωριστή ήταν η αγάπη προς τους μαθητές του, τους οποίους με ικανοποίηση έβλεπε να εξελίσσονται  σε ιεροψάλτες και να προσφέρουν με τη σειρά τους στη λειτουργική ζωή της τοπικής μας Εκκλησίας.