ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ

Επειδή η περίοδος που διανύουμε δίνει την εντύπωση πως η χώρα υφίσταται χειρουργική επέμβαση χωρίς αναισθητικό, σήμερα θα μιλήσουμε με ιατρικούς όρους και ιατρικές παραβολές.

Ολόκληρο το χρόνο και ιδιαίτερα σε εποχές κατάλληλων κλιματικών συνθηκών αναπτύσσονται διάφοροι ιοί, μύκητες και μικρόβια που κάνουν επιθέσεις στους ανθρώπινους οργανισμούς. Όταν ένας ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει εμβολιασθεί, ώστε να έχει ανοσία κατά των ιών και εφόσον ο οργανισμός αυτός βρεθεί αδύναμος και καταπονημένος και φυσικά ευάλωτος, τότε εισχωρούν οι ιοί και τα μικρόβια στον οργανισμό και κάνουν την επίθεσή τους στα υγιή κύτταρα. Αυτές οι ιώσεις και λοιμώξεις ιδιαίτερα στο αναπνευστικό σύστημα συνιστούν τη μάχη και τον πόλεμο των υγιών κυττάρων του οργανισμού μας εναντίον των εισβολέων εχθρών-ιών και σ΄αυτή τη φάση ο ανθρώπινος οργανισμός εμφανίζει διάφορα συμπτώματα, όπως ρίγος, πυρετός, πόνος, απόφραξη της αναπνευστικής οδού κ.ά, τα οποία ταλαιπωρούν τον ασθενή και τον αναγκάζουν να καταφεύγει δε διάφορα αντιβιοτικά φάρμακα και παυσίπονα για να καταπολεμήσει τους ξένους εισβολείς ή για να ανακουφίσει τον οργανισμό μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της ασθένειας. Αυτός είναι ένας πόλεμος μικροοργανισμών που εξωτερικά δεν είναι εμφανής αλλά κινητοποιεί και καταπονεί τον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα, σε μια οικονομική ίωση και λοίμωξη, τόσο τα αποτελέσματα της επίθεσης είναι ορατά, όσο και τα αντίμετρα και η φαρμακευτική αγωγή είναι εμφανής με επώδυνα αποτελέσματα. Μια τέτοια οικονομικής φύσεως ίωση-λοίμωξη χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο αποθεραπείας και αποκατάστασης της οικονομικής υγείας του οργανισμού της χώρας. Γι αυτό και ο λαός μας παραμένει κλινήρης και δέχεται όλα τα κατασταλτικά μέτρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία και η ισορροπία του οικονομικού οργανισμού της χώρας.

΄Οταν προκληθεί ένα κάταγμα στα άνω ή στα κάτω άκρα ή και σε άλλο σημείο του κυρίως σώματος, πρέπει να φροντίσουμε για την έγκαιρη αποκατάσταση της σωματικής βλάβης και φθοράς. Ο ορθοπεδικός γιατρός οφείλει δια της ακτινοσκόπησης να εντοπίσει το σημείο και το μέγεθος της φθοράς. Δια της ψηλαφίσεως και της πιέσεως να επαναφέρει τα σπασμένα οστά στη σωστή τους θέση και στη συνέχεια να τοποθετήσει τον νάρθηκα-γύψο και να το επιδέσει. Η ακινητοποίηση του σπασμένου άκρου θα προσφέρει επαρκή χρόνο και δυνατότητα επανασυγκόλλησης των οστών. Αυτή όμως η διαδικασία αποκατάστασης είναι επώδυνη  και κουραστική. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις ο ορθοπεδικός, που φροντίζει για την ίαση και αποθεραπεία μας σίγουρα γίνεται αντιπαθής αφού μας προκαλεί πόνο.

Στους παλιούς καιρούς στο παρελθόν οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονταν χωρίς αναισθητικό και οι ασθενείς υπέφεραν και πονούσαν υπέρμετρα. Οι χειρούργοι χειρουργούσαν χωρίς αναισθητικό, προκαλούσαν φόβο, τρόμο και σωματικό πόνο αφόρητο. Γι αυτό ήταν αντιπαθείς γιατροί. Κάθε ασθένεια και κάθε χειρουργική επέμβαση με ή χωρίς αναισθητικό χρειάζεται το χρόνο αποθεραπείας και αποκατάστασης της υγείας. Και πάντοτε ενέχεται και ενδέχεται ο κίνδυνος της αποτυχίας και της απώλειας του ασθενούς. Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και στην οδυνηρή προσπάθεια σωτηρίας μιας χώρας από την οικονομική ασθένεια της χρεοκοπίας, ώστε να επέλθει σταθεροποίηση και εξυγίανση στην οικονομία και στην κοινωνία της χώρας. Οι οικονομικές ή χρηματοπιστωτικές ασθένειες και οι κρίσεις χρέους απαιτούν επίσης επαρκή χρόνο αποκατάστασης μέχρι να κάνουν τον κύκλο τους και «δυστυχώς» επώδυνες θυσίες από όλους ανεξαιρέτως. Κυρίως όταν απαιτηθούν επεμβάσεις «χωρίς αναισθητικό».

Η καρτερικότητα, η ανοχή και η υπομονή του λαού εξαντλείται. Κάποια στιγμή όμως το ποτήρι θα ξεχειλίσει. Η αντίδραση, η αγανάκτηση και ο θυμός θα κάνουν τον λέβητα να εκραγεί, εφόσον δεν τοποθετηθεί βαλβίδα εκτόνωσης.