Συνεδρίασε σε ανοιχτή σύσκεψη την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, η Επιτροπή επεξεργασίας, εισήγησης και παρακολούθησης μέτρων και πολιτικών για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.
Συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής Αρχέλαος Γρανάς και Θανάσης Μακρής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Ιρφάν Ουζούν, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού- Τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς, όπως επίσης οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Ζαγναφέρης, Γεωργία Μαραγκού, Τουρκές Χατζημεμίς, Γιώργος Γερομάρκος.
Από τους φορείς που είχαν κληθεί έδωσαν το «παρών» οι: Μητρόπολη Ξάνθης, Εμπορικό Επιμελητήριο Ξάνθης, Δήμος Μύκης, Ιατρικός Σύλλογος, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Σύλλογος Αιμοδοτών, Γηροκομείο Ξάνθης, Ερυθρός Σταυρός, Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα, η παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή», η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας, ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, το ΤΕΕ Θράκης, εκπρόσωπος των Ιμάμηδων και άλλοι φορείς. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συντονιστεί η δράση φορέων και φιλανθρωπικών δομών για την ανακούφιση των πολιτών που διαβιούν δύσκολα στις συνθήκες της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Θετική ήταν η συμμετοχή όλων των παριστάμενων φορέων που επέδειξαν τη διάθεσή τους για κοινωνική αλληλεγγύη σε μια κρίσιμη περίοδο για πλήθος κοινωνικών ομάδων. Με τη σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Ξάνθη ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος επικοινωνίας με τους φορείς που μπορούν να συνδράμουν στον σχεδιασμό κατά της οικονομικής κρίσης και όπως αποτιμούν οι διοργανωτές στις πέντε συναντήσεις συμμετείχαν περίπου εκατό φορείς από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποτελεί την Περιφέρεια «πιλότο» που μπαίνει δυναμικά στον στίβο των πραγματικών αναγκών των πολιτών της δημιουργώντας ένα δίκτυο ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Τα αντανακλαστικά των φορέων που συμμετείχαν στις συσκέψεις έδειξαν τη μαχητικότητα αλλά και την ευαισθησία τους, στη δε Ξάνθη κατατέθηκε πρόταση για επαναδραστηριοποίηση του φορέα «ΣΤΗΡΙΞΗ».
Ο Αρχέλαος Γρανάς μετέφερε την πρόθεση της συντονιστικής επιτροπής την ηγεσία και τον συντονισμό αυτής της προσπάθειας να την έχει ο Δήμος Ξάνθης.
Ο Ιρφάν Ουζούν σχολίασε θετικά την ουσιαστική παρουσία στη σύσκεψη εκπροσώπων πολλών φορέων, ανάμεσά τους εκπρόσωποι και από φορείς της μειονότητας καθώς στην παρούσα κρίση, όπως είπε, όλοι οι πολίτες έχουν ανάγκες και η οικονομική ανέχεια δεν διαχωρίζει τους πολίτες ανάλογα με την καταγωγή και τη θρησκεία.