Μικρά Ασία & Ρεμπέτικο

Ενάμιση εκατομμύριο πρόσφυγες…

Ένας καημός …  9/8 παρηγοριά…

Σεμινάρια – workshops

  1. 1.       Δύο τρία  πράγματα που ξέρω για το κουκλοθέατρο  – κάθε Τετάρτη
  2. 2.       Εφαρμογές του Εκπαιδευτικού Δράματος
  3. 3.       Ομάδα Αυτογνωσίας και Προσωπικής Ανάπτυξης
  4. 4.       Εκπαιδευτικά προγράμματα του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης

 

Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης 

Αντίκα 7   67100 Ξάνθη – Τηλ. 25410 25421  – 6937120986

Email: fexanthis@gmail.com     www.fex.org.gr  http://fexblog.wordpress.com/

 

 

Το πρόγραμμα αναλυτικά

 «Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης –   Μικρές ιστορίες της Ξάνθης ΙΙ»

Πρόκειται για μια «δράση» που περιλαμβάνει  την έκθεση «Μικρές ιστορίες της Ξάνθης» τον Ιστορικό περίπατο στην παλιά πόλη και το  Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. 

Η ΦΕΞ   οργάνωσε μια σειρά δράσεων με στόχο την  «Γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης»

Ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Η έκθεση βασίζεται στην έκδοση των οκτώ καταλόγων του Μουσείου. Παρουσιάζεται στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου «+ βιβλία ΚΑΦΕΤΖΗ» και ολοκληρώνεται στο λαογραφικό & ιστορικό μουσείο Ξάνθης . Εποπτικό υλικό και εκθέματα εισάγουν τον επισκέπτη στην νεότερη ιστορία της.

Επιμέλεια έκθεσης: Κική Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης – μουσειολόγος

Εγκαίνια της έκθεσης: Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου & ώρα 19.00 στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου «+ Βιβλία Καφετζή» & στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Διαρκεί έως τέλος Μαρτίου

Οργάνωση : ΦΕΞ

——————— ο —————————-

καθημερινά

Γνωριμία με την τοπική ιστορία. Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421.   Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου

——————— ο —————————–

Κάθε Δευτέρα και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ

Η Κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης οργανώνει σεμινάρια, εργαστήριο, διαλέξεις με ανθρώπους του κινηματογράφου και προβολές ταινιών. Κάθε Δευτέρα στο λαογραφικό μουσείο. Πληροφορίες συμμετοχές στο τηλ 2541025421 – Ενημερωθείτε από το αναλυτικό πρόγραμμα κινηματογραφικής λέσχης

 

——————— ο —————————–

Τετάρτη 1  και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Φωτογραφία  – Η Ξάνθη του μεσοπολέμου 

Η φωτογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει την Ξάνθη του μεσοπολέμου μέσα από φωτογραφίες Η πρωτοβουλία ανήκει στον Τάσο Τεφρωνίδη, μηχανικό, ο οποίος είναι γνωστός συλλέκτης παλιών φωτογραφιών και διαθέτει ένα αξιοπρόσεκτο αρχείο, με σκοπό να διασωθεί η εικόνα της Ξάνθης κατά τον 20ο αιώνα. http://fexphotogroup.ning.com/

Group στο facebook  Παλιές φωτογραφίες της Ξάνθης – Old photographs of Xanthi

——————— ο —————————–

 

Παρασκευή 3 έως & Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου – ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης & Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Φεβρουαρίου – ώρα 11.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στην Ξάνθη

Η  κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας  μας ταξιδεύουν στον κόσμο του μικρού μήκους με τις  βραβευμένες ταινίες του 34ου Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και του Digi 2011 φεστιβάλ ψηφιακών ταινιών.  Περισσότερα : http://www.dramafilmfestival.gr/

————- ο —————–

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου – ώρα 21.00 στο κέντρο «Διογένης» 4ο χιλ. Ξάνθης Λάγους

 Χορός του Χορευτικού εργαστηρίου της ΦΕΞ

Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ σας προσκαλεί στο μεγάλο χορό που διοργανώνει. Πρόσκληση 15€ με  φαγητό και ποτό.

——————— ο —————————–

Τρίτη 7  και ώρα 19.00 στον Πολυχώρου του Βιβλιοπωλείου «+ Βιβλία Καφετζή»

Με 24 γράμματα και όχι μόνο  « Το Τραύμα και οι πολιτικές της Μνήμης»

Από το 1952 η ΦΕΞ οργανώνει σειρά δραστηριοτήτων με στόχο την ενεργή συμμετοχή και ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πολιτισμού.

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων η ΦΕΞ οργανώνει το πρόγραμμα που έχει ως αντικείμενο έρευνας, καταγραφής και τεκμηρίωσης, την Ξάνθη του μεσοπολέμου .

Στο πρώτο εξάμηνο του 2012, οι εκδηλώσεις θα καλύψουν θεματικές γενικότερα για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Στο διάστημα αυτό θα μελετηθεί το αρχείο της ΦΕΞ και στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα επικεντρωθούμε στις καταστάσεις που επικρατούσαν στην Ξάνθη εκείνη την περίοδο.

Στο πλαίσιο των δράσεων της αυτών η ΦΕΞ, το Βιβλιοπωλείο +Βιβλία Καφετζή και οι εκδόσεις Ταξιδευτής σας προσκαλούν σε μια συζήτηση γύρω από το βιβλίο των: Γιώργου Κόκκινου, Έλλης Λεμονίδου, Βλάση Αγτζίδη με τίτλο «Το Τραύμα και οι πολιτικές της Μνήμης. Ενδεικτικές όψεις των συμβολικών πολέμων για την Ιστορία και τη Μνήμη» (εκδ. Ταξιδευτής, 2010).

Για το βιβλίο μιλούν  οι :

– Μάρθα Πύλια, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ.

– Βασίλης Δαλκαβούκης, Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.

– Άγγελος Παληκίδης, εκπαιδευτικός, εκλεγμένος Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. και από τους συγγραφείς του βιβλίου Έλλη  Λεμονίδου, Λέκτορας Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας

Οργάνωση: ΦΕΞ

——————— ο —————————–

Τις  Τετάρτες (8 – 15 -22 ) Φεβρουαρίου και ώρα 17.00 – 19.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Σεμινάριο «2-3 πράγματα που ξέρω για το κουκλοθέατρο»

Η ΦΕΞ στο πλαίσιο της γνωριμίας με την τέχνη και τις τεχνικές οργανώνει και παρουσιάζει μια σειρά σεμιναρίων  με τίτλο « 2-3 πράγματα που ξέρω για…»

Σ’ αυτή τη σειρά, το εργαστήριο κουκλοθεάτρου μας εισάγει στην τέχνη του. Τι είναι το κουκλοθέατρο; Πως γίνετε μια κούκλα; Πως γίνεται η παραγωγή παράστασης; Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το κουκλοθέατρο. Υπεύθυνη τμήματος Φιλιώ δαργενίδου.

Πληροφορίες συμμετοχές στο τηλ. 2541025421

Οργάνωση: ΦΕΞ- εργαστήρι κουκλοθεάτρου.

 

——————— ο —————————–

 Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου & ώρα 20.00 στο σπίτι πολιτισμού

Διάλεξη ΙΙ – Ψυχολογική διάσταση Μεταβατικών Εποχών

Προσφυγιά: Αποχωρισμός & Νέα Αρχή

Η ΦΕΞ,  στο πλαίσιο των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων και στη θεματική  που έχει οργανώσει για τις φετινές Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, εντάσσει τη δεύτερη διάλεξη με τίτλο «Ψυχολογική διάσταση Μεταβατικών Εποχών – Προσφυγιά: Αποχωρισμός & Νέα Αρχή»

Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι μεταβατικές εποχές είναι σταθμοί μεγάλων αλλαγών. Η πορεία προς μια νέα αρχή είναι ένα πέρασμα μέσα από την αβεβαιότητα και τον πόνο. Στο κύκλο διαλέξεων θα παρουσιαστούν τα προβλήματα και οι ευκαιρίες των μεταβατικών εποχών μέσα από μια ψυχολογική σκοπιά.

Ομιλήτριες: Σοφία Μεσσάρη, Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια (Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι») & Μαρίνα Κατσικίδου, Ψυχολόγος ΑΠΘ & Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

——————— ο —————————–

 Σάββατο 11  και ώρα 11.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Κινηματογραφική Λέσχη  της ΦΕΞ – Αφιέρωμα  ο μύθος του Ορφέα 

Προβολή των ταινιών  του Jean Cocteau  «Orphée» και   «Le sang d’ un Poete»

Από το αρχείο της ΦΕΞ ένα αφιέρωμα στο μύθο του Ορφέα.

Η κινηματογραφική Λέσχη και το θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ, παρουσιάζουν ταινίες που οι δημιουργοί τους εμπνευστήκαν από το μύθο του Ορφέα. Από τα Παρισινά καφέ του Jean Cocteau  στον Αμερικάνικο νότο του Tennessee Williams και από την σκληρή Ελλάδα του Νίκου Κούνδουρου στη Βραζιλία με τους ξέφρενους ρυθμούς του Marcel Camus.  * Ακόμη στους 93,5 Ράδιο Ξάνθη  σχόλια, soundtrack, συζητήσεις

 

Η Κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης οργανώνει σεμινάρια, εργαστήριο, διαλέξεις με ανθρώπους του κινηματογράφου και προβολές ταινιών. Κάθε Δευτέρα στο λαογραφικό μουσείο. Πληροφορίες συμμετοχές στο τηλ 2541025421 – Ενημερωθείτε από το αναλυτικό πρόγραμμα κινηματογραφικής λέσχης.

Είσοδος ελεύθερη

—————-ο——————

 

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου & ώρα  21.00 στο σπίτι πολιτισμού

Συναυλία MAY ROOSEVELT / theremin & electronics   http://www.mayroosevelt.com/

Η Χρυσαλλίδα παρουσιάζει: MAY ROOSEVELT theremin & electronics

To θέρεμιν είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μουσικό όργανο που επινόησε ο ο Ρώσος Λέον Θέρεμιν το 1928. Το θέρεμιν παίζεται χωρίς ο μουσικός να το αγγίζει, παρά μόνο κινώντας οριζόντια και κάθετα τα χέρια του προς τις δύο μεταλικές κεραίες του και ελέγχοντας κατά τον τρόπο αυτό τις συχνότητες που εκπέμπει και την έντασή τους.

Η May Roosevelt είναι μια ασυνήθηστη θερεμινίστρια, συνθέτης και παραγωγός. Κουβαλώντας επιρροές από Bach, Bjork, Residents, Klaus Nomi, τα φαντάσματα του παιδικού της casio, αλλά και την κλασική παιδεία του βιολιού, δημιουργεί απόκοσμα ηχητικά περιβάλλοντα που συνοδεύονται από ηλεκτρονικούς ρυθμούς και αχνά industrial περάσματα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Haunted» που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, μέρη του οποίου θα παρουσιαστούν στη συναυλία.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακά καινοτόμα προσέγγιση οκτώ παραδοσιακών ελληνικών χορευτικών ρυθμών.
Ενδεικτικά, έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες στην Ελλαδα και το εξωτερικό όπως Matisse, Xaxakes, ION, Daisuke Tanabe, Mujuice.

Είσοδος: 5€ με κρασί

Διοργάνωση: www.chrysallida.gr  ΦΕΞ – ΠΑΚΕΘΡΑ

 

——————— ο —————————–

Κυριακή 12  και ώρα 11.00 στο Σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ

Παιδική σκηνή της ΦΕΞ  – Τάκης ο Πειραματάκης και το μυστικό του Δάσους

«Οι σουρεαλιστικές διδασκαλίες Ξάνθης» φέρνουν την επιστήμη κοντά στους μικρού μας φίλους. Ακούμε ένα παραμύθι γεμάτο πειράματα… για παιδιά 4 έως 9 ετών – θέσεις περιορισμένες . Γεν. είσοδος 4€

Πληροφορίες : Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης    Τηλ. 25410/25421

 Η παιδική σκηνή της ΦΕΞ παρουσιάζει κάθε Κυριακή πρωί και όχι μόνο παραστάσεις για τους μικρούς μας φίλους.

Παραμύθια  *   Προβολές ταινιών     * Παραστάσεις Καραγκιόζη  *  Κουκλοθεάτρο    * Παραστάσεις Φυσικής για παιδιά

Στη ΦΕΞ παρακολουθούν κάθε χρόνο περισσότερα από 400 παιδιά σε κάποιο από τα εργαστήρια της αρεσκείας τους.  Η ΦΕΞ λειτουργεί για το 2011- 12 τα εξής τμήματα για παιδιά:

Παραδοσιακών χορών *  Latin * Capoeira * Ζωγραφικής  * Κουκλοθεάτρου * Μουσικού θεάτρου  * Tai chi  * Οι μικροί πειραματιστές

————0 ————

Κυριακή 12  και ώρα 11.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Κινηματογραφική Λέσχη  της ΦΕΞ – Αφιέρωμα  ο μύθος του Ορφέα 

Προβολή της ταινία του Peter Hall  «Ο Ορφέας στον Άδη» βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Τεννεσή Ουίλιαμς, με τους Κέβιν Άντερσον, Βανέσα Ρεντγκρέιβ κ.ά.

Από το αρχείο της ΦΕΞ ένα αφιέρωμα στο μύθο του Ορφέα.

——————— ο —————————–

Δευτέρα 13  και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

 Κινηματογραφική Λέσχη  της ΦΕΞ – Αφιέρωμα  ο μύθος του Ορφέα 

Προβολή της ταινία του Marcel Camus «Orfeu Negro»  του 1959 με τους Breno Mello, Marpessa Dawn, Marcel Camus.

πό το αρχείο της ΦΕΞ ένα αφιέρωμα στο μύθο του Ορφέα.

Η κινηματογραφική Λέσχη και το θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ, παρουσιάζουν ταινίες που οι δημιουργοί τους εμπνευστήκαν από το μύθο του Ορφέα. Από τα Παρισινά καφέ του Jean Cocteau  στον Αμερικάνικο νότο του Tennessee Williams και από την σκληρή Ελλάδα του Νίκου Κούνδουρου στη Βραζιλία με τους ξέφρενους ρυθμούς του Marcel Camus.  * Ακόμη στους 93,5 Ράδιο Ξάνθη  σχόλια, soundtrack, συζητήσεις…

——————— ο —————————–

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου «+ Βιβλία Καφετζή»

Με 24 γράμματα και όχι μόνο –  Η γενιά του 30  – Γιάννης Τσαρούχης – Σπουδή για Πορτραίτο»

Ντοκιμαντέρ του Δ. Βερνίκου που πραγματεύεται ενδελεχώς τη ζωή, το έργο και την ιδιότυπη προσωπικότητα του μεγάλου ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη. Τα κείμενα που ακούγονται στην ταινία είναι κατά κύριο λόγο αφηγήσεις του ίδιου ή συνομιλίες με ανθρώπους που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις.

Παρουσίαση: Θεατρική & κινηματογραφική ομάδα της ΦΕΞ & του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της Ξάνθης.

———– o ———

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 20.30 στο Δημοτικό θέατρο Ξάνθης

Μουσική Παράσταση «μουσικές της Θράκης»

Οι Πράσινες Τιράντες παρουσιάζουν:

 

                                        Μία βραδιά με μουσικές με γνώμονα τη Θράκη

                                          μία βραδιά εξαγνισμού κι αγάπης με μεράκι

                                       σαν παραμύθι, σα φωτιά, σα γλέντι, σα νυχτέρι…

 

Μια γκάιντα και μια λύρα, πολλές χορδές, δέρματα, παλμοί και ανάσες ταράζουν τη σιγή. Τον καλούν. Κι αυτός ανταποκρίνεται. Ο Ορφέας.

Βιώνουμε το μύθο του με λόγο, τραγούδια κι αισθήσεις.

 

Μετά την περιπλάνηση στα δύσβατα του κόσμου ξαναζωντανεύει με τους εκστατικούς ήχους της Θράκης και με τη λιτή κυριαρχία του δεκαπεντασύλλαβου.

 

«Κι οι μουσικές παρηγορούν, ταράζουν και ξυπνούνε!»

Παίζουν και τραγουδούν

Ευγενία Πανταζόγλου – γκάιντα, κλαρίνο    /    Γιάννης Πανταζόγλου – ούτι  /    Θέμης Ρούπακας – κιθάρες  /    Παντελής Αγκιστριώτης – λύρα  /    Παύλος Σπυρόπουλος – κοντραμπάσο  /    Αλέξανδρος Ριζόπουλος – κρουστά

 

Είσοδος  5€ με κρασί

——————— ο ——————–

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 16.30 στο Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Bal d’ enfant – από τη ΦΕΞ

Η ΦΕΞ προσκαλεί τους μικρούς της φίλους σ’ ένα Bal d’ enfant, με πολύ μουσική και κέφι.  Αποκριάτικες περιπέτειες, πολύχρωμες φιγούρες,  μάσκες και μικρά παιδιά συνθέτουν το σκηνικό μιας περιπετειώδους Αποκριάς.

Γενική είσοδος 3€

—————-ο——————

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου & ώρα 22.00 στο Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Αποκριάτικο Party της ΦΕΞ

Τα εργαστήρια της ΦΕΞ οργανώνουν το αποκριάτικο πάρτι. Τα είκοσι δύο εργαστήρια της ΦΕΞ στο πνεύμα των ημερών σας προσκαλούν σε μια βραδιά με εξαιρετική μουσική και πολύ κέφι.

——————— ο —————————–

Παρασκευή 17  Φεβρουαρίου & ώρα 19.00 στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου «+ Βιβλία Καφετζή»

Δουλειές με “φούντες»!

Η Φ.Ε.Ξ.  παρουσιάζει το βιβλίο της Αγγελικής Μυλωνάκη, με τίτλο «Δουλειές με “φούντες»! Η ιστορία της επιχειρηματικότητας μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο (1950-1970)».

Τα σενάρια και η πραγματικότητα, τα πρόσωπα και οι ρόλοι, η υποκριτική και το επιχειρείν, οι ηθοποιοί ως επιχειρηματίες και η επιχειρηματικότητα στη μεταπολεμική Ελλάδα μέσα από το παλιό ελληνικό σινεμά. Ένα κινηματογραφικό ταξίδι στο χρόνο, με όχημα την «αφρόκρεμα» των ελληνικών ταινιών και πρωταγωνιστές τους δημοφιλέστερους ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί ένα μικρό ντοκιμαντέρ σε DVD που συνοδεύει το βιβλίο, όπου κλασικές σκηνές και ατάκες δημιουργούν μια ανεξάντλητη «πινακοθήκη» ηρώων και καταστάσεων, που καταγράφουν με το δικό τους, μοναδικό τρόπο τις διαδρομές της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη μεταπολεμική Ελλάδα.

(έκδοση  2008  Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος)

Ιστότοπος: www.peebe.grFacebook: https://www.facebook.com/pages/Πολιτιστική-Εταιρεία-Επιχειρηματιών-Βορ-Ελλάδος/108448119216067

——————— ο —————————–

Σάββατο 18  και ώρα 11.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Κινηματογραφική Λέσχη  της ΦΕΞ – Αφιέρωμα  ο μύθος του Ορφέα 

Προβολή της ταινία του  Sidney Lumet «the fugitive Kind»  βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Τεννεσή Ουίλιαμς,  με τους Μάρλον Μπράντον Άννα Μανιάνι κ.ά.

———— ο ———-

 Σάββατο 18 Φεβρουαρίου και ώρα 21.30 στο Elisso

Latin Masque Party.

Το εργαστήρι λατινοαμερικάνικων χορών της ΦΕΞ οργανώνει ένα ξεχωριστό Latin party, με επιδείξεις χορών από τους δασκάλους και τα τμήματα. D.J. Anonymous.

Ο  υπεύθυνος του τμήματος  Ιωαννίδης Βασίλης  θα ενημερώνει σχετικά με τα μαθήματα εκμάθησης λατινοαμερικάνικων χορών για αρχάριους και προχωρημένους που λειτουργούν στη ΦΕΞ. Διδάσκονται οι χοροί Salsa Cubana , Rumba, Mambo, Cha-cha ….

Διδάσκουν:  Μαραπίδης Βασίλης, Ιωαννίδης Βασίλης, Καρακώτας Νικόλαος, Οικονομίδη Έρη, Έλενα Μωισίδου.

Οργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – Εργαστήρι Latin

 ———— ο ———-

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου και ώρα 21.30 στο Σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ

Milonga  – Tango Night

Μια βραδιά Tango για τους λάτρεις του εξαιρετικού χορού και τους επισκέπτες από την ομάδα Tango της ΦΕΞ.

Στo Εργαστήρι Tango, γίνονται μαθήματα ΑργεντίνικουTango για αρχάριους και προχωρημένους. Το εργαστήριο οργανώνει ακόμη χορούς – milonga  – ποιητικές βραδιές και άλλες δράσεις φέροντας τους ενδιαφερόμενους κοντά στην αργεντίνικη κουλτούρα.

Υπεύθυνος – Επικοινωνίας . : Βαγγέλης Παπαδόπουλος  6951940347

——————— ο —————————–

Κυριακή 19  και ώρα 11.00 στο Σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ

Παιδική σκηνή της ΦΕΞ  – Τάκης ο Πειραματάκης και το μυστικό του Δάσους

«Οι σουρεαλιστικές διδασκαλίες Ξάνθης» φέρνουν την επιστήμη κοντά στους μικρού μας φίλους. Ακούμε ένα παραμύθι γεμάτο πειράματα… για παιδιά 4 έως 9 ετών – θέσεις περιορισμένες . Γεν. είσοδος 4€

————–ο———–

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου  και ώρα και ώρα 16.30 στο Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Bal d’ enfant – από τη ΦΕΞ & το παιδικό τμήμα της Capoeira

Η ΦΕΞ  & το παιδικό τμήμα της Capoeira, προσκαλεί τους μικρούς της φίλους σ’ ένα Bal d’ enfant, με πολύ μουσική, κέφι., χορό και παρουσίαση Capoeira από τα μέλη της ομάδας.   Γενική είσοδος 3€  με χυμό και καφέ.

————–ο———–

Κυριακή 19  και ώρα 11.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Κινηματογραφική Λέσχη  της ΦΕΞ – Αφιέρωμα  ο μύθος του Ορφέα 

Προβολή της ταινίας Orfeo & Euridice – όπερα του Christoph Gluck.

 

——————— ο —————————–

Δευτέρα 20  και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Κινηματογραφική Λέσχη  της ΦΕΞ – Αφιέρωμα  ο μύθος του Ορφέα 

Προβολή της ταινίας του Γ. Ζερβουλάκου  «Με τον Ορφέα τον Αύγουστο». Με τους Βάνα Μπάρμπα, Νίκο Ξανθόπουλο, Χρήστο Καλαβρούζο κ.ά

——————— ο —————————–

Τρίτη 21  Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Μικρά Ασία & Ρεμπέτικο

Η ΦΕΞ με την υποστήριξη του σύλλογου Μικρασιατών Ξάνθης και της ΔΗΚΕΞ οργανώνουν και παρουσιάζουν  μια σειρά εκδηλώσεων  για την Μικρά Ασία, τη μουσική της και το Ρεμπέτικο. Πρόκειται για διαλέξεις, παρουσιάσεις και συναυλίες με συμμετοχή των χορευτικών των δύο συλλόγων σε ένα πλούσιο πρόγραμμα.

 

Μέρος 1ο  ώρα 19.00  – Μνήμες Μικράς Ασίας (Από το Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

Μέρος 2ο  ώρα 19.40  – Γιάννης ΤσαρούχηςΤο ρεμπέτικο στη ζωγραφική. Από το Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

Μέρος 3ο  ώρα 20.00  – Με 24 γράμματα και όχι μόνο –  Το ρεμπέτικο στη ζωγραφική.

Παρουσίαση με την Κική Χριστοδούλου, μουσειολόγο – ιστορικό τέχνης.

Η άνοδος  του ρεμπέτικου σηματοδοτεί μια πολύ συγκεκριμένη εποχή στην ιστορία της χώρας μας, κυρίως όμως έναν τρόπο ζωής. Στοιχεία, που αντανακλώνται στη ζωγραφική από λίγους, αλλά εκλεκτούς Έλληνες δημιουργούς.

Μέρος 4ο  ώρα 20.30  – Το Ρεμπέτικο στη Ζωή μας.

Το θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ «οδός ονείρων» σε συνεργασία με τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου της ΦΕΞ και των Μικρασιατών Ξάνθης μαζί με την ορχήστρα μας, μας μεταφέρουν στα 1949 και με οδηγό τη διάλεξη του Μάνου Χατζιδάκι αφουγκραζόμαστε σε ρυθμό 9/8 τη ζωή των Ελλήνων.

 

* Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη τις παρουσιάσεις των ψυχολόγων Σοφία Μεσσάρη  & Μαρίνα Κατσικίδου, τις διαλέξεις της ιστορικού τέχνης και μουσειολόγου Κικής Χριστοδούλου και  τις παρουσιάσεις από το αρχείο της ΕΡΤ για το ρεμπέτικο, την τέχνη και τα γεγονότα του μεσοπολέμου.

 

——————— ο —————————–

Πέμπτη 23 & ώρα 18.00  στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.

Παιδική Σκηνή ΦΕΞ

Εργαστήρια ζωγραφικής & κατασκευής μάσκας

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

Υπεύθυνοι: Μάρθα Αποστολίδου, Μαρκέτα Σπανού  – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421

Το εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ οργανώνει κάθε χρόνο ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής…

Είσοδος με προσκλήσεις

Οργάνωση: εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ

——————— ο —————————–

Παρασκευή 24  & ώρα 18.00  στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.

Παιδική Σκηνή ΦΕΞ

Εργαστήρια ζωγραφικής & κατασκευής μάσκας

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

Υπεύθυνοι: Μάρθα Αποστολίδου, Μαρκέτα Σπανού  – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421

Είσοδος με προσκλήσεις   Οργάνωση: εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ

———– ο —————–

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου  και ώρα  16.30 στο Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Bal d’ enfant – από τη ΦΕΞ

Η ΦΕΞ προσκαλεί τους μικρούς της φίλους σ’ ένα Bal d’ enfant, με πολύ μουσική και κέφι.  Αποκριάτικες περιπέτειες, πολύχρωμες φιγούρες,  μάσκες και μικρά παιδιά συνθέτουν το σκηνικό μιας περιπετειώδους Αποκριάς.

Γενική είσοδος 3€  με χυμό και καφέ.

———– ο —————–

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου  & ώρα 22.00 στο Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

 Βραδιά Tango

Μια αξέχαστη βραδιά Tango για τους λάτρεις του εξαιρετικού χορού και τους επισκέπτες από την ομάδα Tango της ΦΕΞ.

Στo Εργαστήρι Tango, γίνονται μαθήματα ΑργεντίνικουTango για αρχάριους και προχωρημένους. Το εργαστήριο οργανώνει ακόμη χορούς – milonga  – ποιητικές βραδιές και άλλες δράσεις φέροντας τους ενδιαφερόμενους κοντά στην αργεντίνικη κουλτούρα.

Υπεύθυνος – Επικοινωνίας . : Βαγγέλης Παπαδόπουλος  6951940347

——————— ο ———————

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου  & ώρα 16.30 στο Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Bal d’ enfant – από τη ΦΕΞ

Η ΦΕΞ προσκαλεί τους μικρούς της φίλους σ’ ένα Bal d’ enfant, με πολύ μουσική και κέφι.  Αποκριάτικες περιπέτειες, πολύχρωμες φιγούρες,  μάσκες και μικρά παιδιά συνθέτουν το σκηνικό μιας περιπετειώδους Αποκριάς.

Γενική είσοδος 3€  με χυμό και καφέ.

—————— ο —————–

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου & ώρα 22.00 στο Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Αποκριάτικο Party της ΦΕΞ

Τα εργαστήρια της ΦΕΞ οργανώνουν το αποκριάτικο πάρτι. Τα 20 εργαστήρια της ΦΕΞ στο πνεύμα των ημερών, σας προσκαλούν σε μια βραδιά με εξαιρετική μουσική και πολύ κέφι.

Οργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

——————— ο ———————

Τρίτη 29 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου «+ Βιβλία Καφετζή»

Με 24 γράμματα και όχι μόνο  Η γενιά του 30 από το  Αρχείο της ΕΡΤ – – ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ

Η λογοτεχνική πορεία ενός πεζογράφου της Γενιάς του ’30, του ΗΛΙΑ ΒΕΝΕΖΗ, εν μέσω της καταστροφής της ΣΜΥΡΝΗΣ, της απώλειας της Μεγάλης Ιδέας, της εμπειρίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης διαγράφεται στο επεισόδιο της σειράς «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ»

Παρουσίαση: Θεατρική & κινηματογραφική ομάδα της ΦΕΞ & του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της Ξάνθης.