Επιστολή Ρενταρή για την ΕΥΔΕ Έβρου
ΘΕΜΑ: Σύσταση ΕΥΔΕ Έβρου
ΣΧΕΤ: Α.Π.506/18-01-2012 Έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ‘Περί Αντιμετώπισης πλημμυρικών προβλημάτων της παρέμβριας περιοχής’
Σε απάντηση του 506/18-01-2012 εγγράφου σας καταθέτω τις απόψεις μου για την υπό σύσταση ΕΥΔΕ Έβρου.
Βασική μου άποψη είναι ότι ο Νομός Έβρου, που δοκιμάζεται από επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, επιβάλλεται να έχει μία υπηρεσία με όλες τις αρμοδιότητες για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχει μελετητική, κατασκευαστική και διαπραγματευτική αρμοδιότητα. Επιμένω στην άποψή μου ότι οι αρμοδιότητες της νέας υπηρεσίας θα πρέπει να είναι σχετικές με όλα τα θέματα που αφορούν το ειδικό και σημαντικό έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της λεκάνης απορροής του Έβρου ποταμού. Άλλωστε, αυτό προκύπτει από τους Νόμους που διέπουν τη μελέτη και κατασκευή των Δημοσίων Έργων.
Παράλληλα, η υπηρεσία θα πρέπει να διαθέτει ανάλογους πόρους και εξειδικευμένο προσωπικό. Το ιδανικό για τη σωστή λειτουργία της θα ήταν να προσλάβει νέους επιστήμονες, οι οποίοι θα συνεργάζονται με παλιά, έμπειρα στελέχη της Περιφερειακής Διοίκησης. Επειδή η πρόσληψη νέων ατόμων είναι απαγορευτική σε αυτή τη κρίσιμη οικονομική κατάσταση οι επιλογές για την έδρα της υπηρεσίας περιορίζονται σημαντικά. Η απροθυμία των υπαλλήλων (των ήδη υπηρετούντων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού) να αποσπαστούν και να εργαστούν στην καθορισθείσα από το 54/2011 Π.Δ. στο Σουφλί καταδεικνύει ότι η κατάλληλη πόλη για να φιλοξενήσει την νέα υπηρεσία είναι η Αλεξανδρούπολη. Η συγκεκριμένη επιλογή τεκμηριώνεται από τα παρακάτω:
- Υπάρχει επαρκής αριθμός υπαλλήλων με εμπειρία στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων της περιφερειακής διοίκησης που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη και οι οποίοι μπορούν να στελεχώσουν τη νέα υπηρεσία, εφόσον εκλείψει το αντικίνητρο της μετακίνησης.
- Υπάρχει δηλωμένη προθυμία από μερικά στελέχη της πρώην ΔΕΚΕ από την Κομοτηνή, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Αλεξανδρούπολη, δεδομένου ότι η απόσταση Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη είναι μικρή.
- Η Αλεξανδρούπολη είναι η έδρα της νυν Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (πρώην Νομαρχίας Έβρου) όπου βρίσκεται το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Έβρου, υπηρεσία που συντονίζει όλες τις ενέργειες κατά την διάρκεια κρίσεων.
- Οι περισσότερες Περιφερειακές Υπηρεσίες των Υπουργείων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη. Συνεπώς, η πλειονότητα του επιστημονικού προσωπικού με εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία στη μελέτη και κατασκευή Αντιπλημμυρικών Έργων, Διευθετήσεις Υδατορευμάτων, Βελτίωσης Συνθηκών Ροής, Ανάσχεσης ή Εκτροπής Αιχμής Πλημμύρας κ.λ.π. απασχολούνται στις παραπάνω υπηρεσίες. Άρα, υπάρχει μεγάλη δυνατότητα να βρεθούν οι 25 υπάλληλοι που προβλέπει το ΠΔ για να στελεχώσουν τη νέα υπηρεσία, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τους 2-3 υπαλλήλους που μέχρι σήμερα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Σουφλί.
Για όλα τα παραπάνω, όπως κατ’επανάληψη έχω εκφράσει με την 382/17-01-2012 Επίκαιρη Ερώτηση, την 23175/22-09-2011 Ερώτηση και την 833/02-05-2011 Επίκαιρη Ερώτηση, που συζητήθηκε και στην Ολομέλεια, θεωρώ ότι έδρα της νεοσυσταθείσας υπηρεσίας πρέπει να είναι στην Αλεξανδρούπολη.
Θα ήθελα, επίσης, να σας επισημάνω δύο ακόμη σημεία, τα οποία θεωρώ απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία της νέας υπηρεσίας:
- Επειδή το ΥΠ.ΠΕ.Κ.Α. / Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων ασκεί όλες τις πολιτικές διαχείρισης υδάτων σε συνεργασία με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Υδάτων (σύμφωνα με το Ν.3199/2003, «Προστασία και Διαχείριση των Υδάτων-Εναρμόνιση με την οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2000» και την Κοινή Υπουργική Απόφαση H.Π. 31822 / 1542 / Ε103 «Αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2007/60/ΕΚ «για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας», του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2007», ΦΕΚ 1108/Β’/21-07-2010 Διαχείριση Υδάτων σε όλες τις συνθήκες – Κανονικές-Ξηρασίας-Πλημμυρών) η ΕΥΔΕ πρέπει να μετέχει, ως η αποκλειστικά υπεύθυνη και έμπειρη των τοπικών προβλημάτων και συνθηκών, σε δράσεις, επιτροπές και άλλες δραστηριότητες που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία του Έβρου.
- Το παράδειγμα της περιόδου 2004 – 2007 διδάσκει ότι αποσπασματικές ενέργειες ή ημιτελή μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων των πλημμυρών δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Γνωρίζετε ότι ουσιαστικές επεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού δεν μπόρεσαν να γίνουν εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ποταμός Έβρος είναι κοινό σύνορο με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Η μεν Τουρκία δεν αναγνωρίζει κοινά αποδεκτά σύνορα με την Ελλάδα, η δε Βουλγαρία ακολουθεί δική της πολιτική στη διαχείριση των υδάτων μέσω των φραγμάτων ανάσχεσης. Η συχνότητα εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων και η εκδήλωση πλημμύρας με μικρότερες παροχές νερού καθιστά αναγκαίο να ασκεί όλες τις αρμοδιότητες για την εκπόνηση μελετών και κατασκευής έργων.
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η νέα υπηρεσία δεν θα είναι ισάξια άλλων ΕΥΔΕ ή ΠΑΘΕ, οι οποίες με τη βοήθεια των προκατόχων σας κατάφεραν να ολοκληρώσουν και να αναδείξουν το έργο τους, έχοντας τις απαραίτητες πιστώσεις και την υλικοτεχνική στήριξη. Μόνο έτσι θα έχουμε ουσιαστική πρόληψη και αντιμετώπιση των πλημμυρών και δεν θα αναγκαζόμαστε κάθε φορά να σπαταλάμε το δημόσιο χρήμα σε αποζημιώσεις και να αποκαταστάσεις ζημιών.
Με εκτίμηση
Όλγα Ρενταρή
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Έβρου.
Αθήνα, 25-01-2012
Α.Π.: 106
Προς
1. Τον Υπουργό Υποδομών,
Μεταφορών
και Δικτύων
κ. Βορίδη Μαυρουδή
2. Υφυπουργό Υποδομών
Μεταφορών
Και Δικτύων
κ. Μαγκριώτη Ιωάννη
ΚΟΙΝ
- Γραφείο Περιφερειάρχη
Αν. Μακεδονίας & Θράκης
κ. Γιαννακίδη Αριστείδη
2. Γραφείο Αντιπεφερειάρχη
Περιφερειακής Ενότητας Έβρου
κ. Νικολάου Γεωργία
3. ΜΜΕ Έβρου