Τη δυνατότητα χορήγησης παραπεμπτικών από τους ιατρούς του Κ.Υ. Δικαίων για τις εργαστηριακές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, οι οποίοι καθημερινά ταλαιπωρούνται και επιβαρύνονται με δυσανάλογα κόστη σε μια παραμεθόριο περιοχή ζητάει με αναφορά της, η βουλευτής Νομού Έβρου του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τονίζοντας ότι οι ιατροί του Κέντρου Υγείας Δικαίων έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ , καθώς η αρμόδια υπηρεσία χορηγεί τα ανάλογα συνταγολόγια στους ιατρούς του Κέντρου Υγείας Δικαίων. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν δίνεται ανάλογη δυνατότητα στη χορήγηση παραπεμπτικών για παρακλινικές εξετάσεις (αιματολογικές, ακτινολογικές κλπ.) στους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α. από ιατρούς του Κ.Υ. Δικαίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι να υποχρεούνται να μεταβαίνουν στην Ορεστιάδα (δηλαδή να επιβαρυνθούν με έξοδα μετακίνησής τους συνολικά 90 χλμ μετάβαση-επιστροφή), προκειμένου να εφοδιαστούν με το αντίστοιχο παραπεμπτικό (όπου σε διαφορετική περίπτωση χρεώνονται  ολόκληρο το κόστος των εργαστηριακών εξετάσεων) και κατόπιν να επιστρέψουν στο Κ.Υ. Δικαίων για να πραγματοποιήσουν τις ανάλογες παρακλινικές εξετάσεις.

Όπως σημειώνει η βουλευτής στην αναφορά της, η παραπάνω κατάσταση όχι μόνο ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ασθενών της περιοχής μας (όπου οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι) αλλά και τους εξασθενεί οικονομικά, καθώς το κόστος μετάβασης και επιστροφής τους από την Ορεστιάδα για την εξασφάλιση του απαιτούμενου παραπεμπτικού είναι μεγαλύτερο και από το κόστος των εργαστηριακών εξετάσεων.