Της Κικής Ηπειρώτου

«Μαχαίρι» ακόμη και στα βασική είδη διατροφής αναγκάζονται να βάλουν πλέον οι καταναλωτές, καθώς παρά το γεγονός ότι μισθοί και συντάξεις μειώνονται δραματικά, είτε άμεσα με ατομικές συμβάσεις εργασίας και περικοπές, είτε έμμεσα με χαράτσια και φόρους, δεν έχουν ακολουθήσει την ίδια πορεία οι τιμές στα τρόφιμα. Έτσι, όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στον Έβρο, οι καταναλωτές μειώνουν δραστικά τις αγορές τους στον τομέα των τροφίμων και περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.
Την τραγική αυτή πραγματικότητα αποτυπώνει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία, τα νοικοκυριά κάνουν περικοπές ακόμη και σε τρόφιμα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, οι οικογένειες ξοδεύουν από 45 μέχρι και 75 ευρώ το μήνα λιγότερα για να αγοράσουν φαγητό και οι μισοί απευθύνονται σε φίλους για δανεικά.
Η έρευνα
Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC δείχνουν ότι 6 στα 10 νοικοκυριά είναι στο όριο να μην μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, τους λογαριασμούς του ρεύματος και της ύδρευσης και τα δάνειά τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 76% των νοικοκυριών με έσοδα έως 1000 ευρώ, περικόπτουν από τα είδη διατροφής, δηλαδή από τις αγορές σε σούπερμαρκετ και λαϊκές αγορές, για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα, το 64,2% των νοικοκυριών κάνει ήδη περικοπές για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, ενώ το 13,5% δεν διαθέτει το απαραίτητο εισόδημα, ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών.
Το 74,9% των νοικοκυριών αναμένει νέα μείωση εισοδημάτων εντός του 2012, ενώ τα νοικοκυριά προχωρούν σε σημαντικές περικοπές στην κατανάλωση. Το 76% των νοικοκυριών με εισοδήματα έως 1.000 ευρώ έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ το 91,1% εξ αυτών περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση – υπόδηση.
Στο σύνολο των νοικοκυριών, το 68,4% έχει κάνει περικοπές στη κατανάλωση ειδών διατροφής σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου τα μισά νοικοκυριά (51,9%) που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη καθημερινών βασικών αναγκών, αναζήτησαν περισσότερο τη βοήθεια φίλων και συγγενών, ενώ μόλις το 3,7% στράφηκε προς τον τραπεζικό δανεισμό.
Μεγάλες απώλειες καταγράφηκαν και στον κλάδο της εστίασης, με σχεδόν το 89,2% των νοικοκυριών να περιορίζει τις δαπάνες για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει πως οι σχετικές μειώσεις, έχουν συμπαρασύρει όχι μόνο τις εμπορικές αλλά και τις παραγωγικές επιχειρήσεις, τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία, τις θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η δική μας πραγματικότητα
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Έβρου καθημερινά δέχεται καταγγελίες καταναλωτών για φτηνά προϊόντα που αποδείχθηκαν σκάρτα. Κάποτε, η προτίμηση προς τα φτηνά προϊόντα των σούπερ μάρκετ ή οι αγορές τροφίμων από τις γειτονικές χώρες γινόταν για λόγους οικονομίας, πλέον, όμως, είναι μονόδρομος για ορισμένους συμπολίτες μας που, απλώς, δεν τα βγάζουν πέρα.
«Άλλη μία έρευνα διαπιστώνει αυτό ακριβώς που καταλαβαίνει ο κάθε έλληνας πολίτης και η κάθε ελληνική οικογένεια. Ότι δηλαδή, δεν υπάρχει επαρκές εισόδημα ούτε για τα πιο βασικά, όπως είναι τα είδη διατροφής», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος των καταναλωτών Χρήστος Κακαλής.
«Δυστυχώς, αυτές είναι οι δραματικές συνέπειες των συνεχώς περικοπών, της ανεργίας, των χαρατσιών κι όλων αυτών των μέτρων που έχουν ‘αφυδατώσει’ το εισόδημά μας. Το πρόβλημα με τη διατροφή, ως Ένωση, το βλέπουμε από πολλές πτυχές. Για παράδειγμα, δεχόμαστε σχεδόν σε καθημερινή βάση καταγγελίες από καταναλωτές για τρόφιμα ευτελούς αξίας, τα οποία αποδείχθηκαν προβληματικά, αγγίζοντας τα όρια της ασφάλειας και υγιεινής. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, ειδικά στο βόρειο Έβρο, τα προϊόντα προέρχονται από τις γειτονικές χώρες, δίχως καμία εγγύηση ασφαλείας. Υπάρχει πολύς κόσμος στην περιοχή μας που δεν έχει να πληρώσει ούτε τη ΔΕΗ ούτε το νερό ούτε καν το φαγητό του, αυτή είναι η πραγματικότητα», αναφέρει ο κ. Κακαλής.
Η Ένωση Καταναλωτών Έβρου καλεί όλους τους πολίτες να αντισταθούν στα χαράτσια και να δείξουν ο ένας στον άλλο την αλληλεγγύη του. Παράλληλα, σημειώνει πως θα πρέπει να γίνεται πάντοτε έρευνα αγοράς και να «τιμωρούνται» εκείνοι που επιμένουν, στις μέρες μας, να διατηρούν υψηλές τιμές στα αγαθά προς πώληση.

Εφ. «Η Γνώμη»