Την παραμονή των Θεοφανείων, το Παράρτημα Διδυμοτείχου της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου έγινε αποδέκτης καταγγελιών του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ελληνοχωρίου και δεκάδων πολιτών, κτηνοτρόφων, κυνηγών και διερχόμενων, για μαζική κοπή δένδρων στις όχθες του Ερυθροποτάμου.

Επιπλέον μας καταγγέλθηκε ότι τα συνεργεία έκοβαν αδιάκριτα κάθε είδους παρόχθιων δένδρων, τόσο στις παγγίνες, όσο και στην όχθη του ποταμού.

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου άμεσα με παρέμβασή της ζήτησε από την Ελληνική Αστυνομία να προβεί σε έλεγχο νομιμότητας των ενεργειών κοπής των δένδρων.

Διαπιστώθηκε ότι το μοναδικό έγγραφο που υπήρχε ήταν η 721/30-11-11 Σύμβαση του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου με τη Βιομηχανία Ξύλου «Αφοί Γκάνη ΑΒΕΕ» με έδρα τον Μυλοπόταμο Δράμας, για κοπή 5.540 λευκών σε όλη την κοιλάδα του Ερυθροποτάμου, για το ποσό των 166.809,40 ευρώ.

Σε ερώτηση γιατί κόβουν όλα τα παρόχθια δέντρα, απάντησαν ότι «όταν η σύμβαση γράφει λεύκες, εννοεί και τα υπόλοιπα είδη δένδρων». Φυσικά ουδεμία απάντηση υπήρξε στο αίτημα για να επιδείξουν την άδεια κοπής των δένδρων και να ενημερώσουν για το ποιος είναι υπεύθυνος επίβλεψης του έργου.

Κατόπιν αυτού, υπήρξε προσωρινή παύση κοπής των δένδρων, αλλά δυστυχώς οι πρώτες συνέπειες αυτής της παράνομης ενέργειας δεν άργησαν να φανούν.

Το Σάββατο 7 Ιανουαρίου πλημμύρισε ο Ερυθροπόταμος. Κορμοί των κομμένων δένδρων και κλαδιά υπολείμματα της κοπής, παρασύρθηκαν από το νερό και έφραξαν το πέρασμα του νερού στην παλιά γέφυρα του Διδυμοτείχου, με κίνδυνο να υπερχειλίσει ή και να σπάσει η γέφυρα που είναι παλιά και ασυντήρητη.

Η Υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας αναγκάστηκε, αφού έσπασε τα κάγκελα της γέφυρας, να απομακρύνει με μεγάλη προσπάθεια όσο ήταν δυνατό, τα συσσωρευμένα  υλικά από τη βάση της γέφυρας και να αποτρέψει τα πλέον δυσάρεστα αποτελέσματα.

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου απαιτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες:

Þ   να αποφασιστεί η άμεση διακοπή κάθε εργασίας για την κοπή δένδρων στον Ερυθροπόταμο

Þ   να ερευνηθεί η νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα

Þ   να δοθεί ο φάκελος του έργου με όλα τα σχετικά έγγραφα (μελέτες, αδειοδοτήσεις κλπ) που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία καθώς και

Þ   να δοθεί κάθε σχετικό έγγραφο με την υπόθεση

 

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου, με τα μέλη και τους φίλους της του παραρτήματος Διδυμοτείχου, εδώ και χρόνια με Ημερίδες και έγγραφα πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για μια άλλη ανάπτυξη στην κοιλάδα του Ερυθροποτάμου, που θα αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον και θα μετατρέπει την περιοχή σε πόλο έλξης επισκεπτών και βασικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης του τόπου μας.

Θεωρούμε ότι στη σημερινή συγκυρία, η δημόσια περιουσία και το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζεται με λογικές ξεπουλήματος και αδιαφάνειας και καλούμε τους συμπολίτες μας να σταθούν απέναντι σε τέτοιες προσπάθειες.

Αλεξανδρούπολη 10-1-2012

Η  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΒΡΟΥ