Του Παναγιώτη Κουσίδη

Μέσα στο προσεχές τρίμηνο θα κριθούν πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν τη χώρα μας. Το κρισιμότερο όλων θα είναι αν τελικά η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει επίσημα ή αν θα σωθεί η εθνική μας οικονομία. Ταυτόχρονα με αυτό θα κριθεί αν η χώρα μας θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, έστω και με σημαντικό κόστος ή αν θα κατρακυλήσει στην πτώχευση και θα επιστρέψει στη δραχμή, με πολύ δραματικότερες οικονομικές συνέπειες και κοινωνικές επιπτώσεις. Θα κριθεί επίσης, αν τελικά η Ελλάδα αποφύγει το μοιραίο, με ποιους όρους θα γίνει το «κούρεμα» του χρέους, το λεγόμενο PSI και με ποιο επιτόκιο θα υπογραφεί η δανειακή σύμβαση με τους δανειστές μας. ΄Ολα αυτά και άλλα παρεμφερή είναι σοβαρά θέματα που απαιτούν εκ μέρους της χώρας μας σοβαρούς, υπεύθυνους και λεπτούς χειρισμούς. ΄Ολα αυτά απαιτούν την απόλυτη εθνική συναίνεση-ομοψυχία και την αποκλειστική αφοσίωση όλων των αρμόδιων υπουργών και παραγόντων σ΄αυτή την κρίσιμη διαδικασία και συγκυρία. Γι αυτό το λόγο, άλλωστε, επιλέχθηκε και ως μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας ο κατάλληλος άνθρωπος, που είναι αφενός γνώστης του αντικειμένου και αφετέρου χαίρει της εγχώριας και διεθνούς εμπιστοσύνης.

Με αυτά τα δεδομένα η κοινή λογική επιτάσσει μέσα σ΄αυτό το κρίσιμο διάστημα να αποφύγουν τα κόμματα τις μικροκομματικές παρεμβάσεις τους και κυρίως να αποφύγουν τις εσπευσμένες εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου ηγέτη και υποψήφιου πρωθυπουργού. Αυτό προπαντός αφορά το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά την επίσημη δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι δεν θα επιδιώξει να διεκδικήσει ούτε τη θέση του προέδρου του Κινήματος ούτε την πρωθυπουργία. Αυτή η δέσμευση διευκολύνει αφάνταστα το ΠΑΣΟΚ να μην επείγεται για την τήρηση του καταστατικού του και για τις δημοκρατικές διαδικασίες ανάδειξης νέου ηγέτη. Ούτε, άλλωστε, ένας νέος ηγέτης πριν τις εθνικές εκλογές θα καταφέρει να αποτρέψει τη μοιραία ήττα του ΠΑΣΟΚ, ενώ απλώς θα αποτελέσει ένα μισό «καμένο χαρτί» και ένα εξιλαστήριο θύμα.

Λόγοι εθνικής σπουδαιότητας και σκοπιμότητας επιβάλλουν να μην πραγματοποιηθούν αυτό το κρίσιμο τρίμηνο οι εσωκομματικές διαδικασίες που ΠΑΣΟΚ, διότι θα αποσπάσουν την προσοχή, θα αποσυντονίσουν και θα αποπροσανατολίσουν από το κύριο έργο τους αρκετούς υπουργούς που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι θα ήθελαν ενδεχομένως να είναι υποψήφιου δελφίνοι και να συμμετάσχουν στις διαδικασίες. Ούτε, άλλωστε, κατά τη σύντομη προεκλογική περίοδο συνιστάται να πραγματοποιηθούν παρόμοιες εσωκομματικές διαδικασίες, οι οποίες θα διασπάσουν τόσο την κοινωνική γαλήνη όσο και την κομματική ενότητα. ΄Ολα τα μέλη αυτής της κυβέρνησης οφείλουν αν αφοσιωθούν απερίσπαστοι στο σοβαρό και υπεύθυνο έργο τους για το καλό τής χώρας και του λαού.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές και με περισσότερη εμπειρία, ψυχραιμία και σοφία αλλά και με άνεση χρόνου μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πραγματοποιήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες του και να επιλέξει τα νέα του κομματικά όργανα σε όλα τα επίπεδα αλλά και τη νέα ηγεσία του. Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές μπορεί να βαδίσει το ΠΑΣΟΚ με μια προσωρινή μεταβατική ηγεσία που θα αναδειχθεί με απλές διαδικασίες από την κοινοβουλευτική του ομάδα. Μια μεταβατική ηγεσία, η οποία μετεκλογικά θα κινήσει και τις εσωκομματικές διαδικασίες.