Ο τίτλος περιέχει ένα οξύμωρο σχήμα, καθώς η μία έννοια αναιρεί αυτομάτως την άλλη. Μπορεί να χαρακτηριστεί γραφικός από μερικούς θιασώτες μιας ημίμετρης, άστοχης και απαθούς πολιτικής την οποία τηρούσαν απαρέγκλιτα όλα αυτά τα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Έβρου, μολαταύτα είναι απόλυτα ρεαλιστικός και αντικατοπτρίζει με τον πλέον ιδανικό τρόπο την προκλητική αδιαφορία και την εγκληματική ολιγωρία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και κατ΄ επέκταση της ευρύτερης κεντρικής εξουσίας της Χώρας σε ορατές και υλοποιήσιμες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας της περιοχής μας.
Μια άλλοτε κραταιά οικονομικώς περιοχή, αυτάρκης, αμιγώς αγροτική που προσποριζόταν στο έπακρο τα ωφελήματα από τη γη της, με υγιείς και κερδοφόρες για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες στις οποίες απασχολούνταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, ωθήθηκε στο σημείο να συγκαταλέγεται στις περιοχές με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας ανά την Επικράτεια. Ο εμπορικός και ο επιχειρηματικός κόσμος που μεσουρανούσε πάλαι ποτέ, τώρα αιμορραγεί και σβήνει. Καθώς πιο φτηνές και ανταγωνιστικές γειτονικές αγορές προσελκύουν ολοένα και περισσότερο την τοπική μας κοινωνία, εκμεταλλευόμενες την τραγική οικονομική κατάσταση της Χώρας και την πολιτική αναλγησία σύσσωμου του πολιτικού κόσμου.
Οι νέοι του τόπου προσπαθούν με την παραμικρή ευκαιρία που θα τους παρουσιαστεί, να ξεφύγουν από την μίζερη αυτή κατάσταση στην περιοχή και να αναζητήσουν την τύχη τους επαγγελματικά είτε σε κάποια άλλη πόλη της Χώρας είτε στο εξωτερικό. Πως άλλωστε να μην το κάνουν, αφού η ίδια η τοπική κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια τους παραινεί προς αυτή την κατεύθυνση, καθόσον υπάρχει απουσία πολιτικής βούλησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και κάθε είδους ενέργειας προς την ανάπτυξη του τόπου με δημιουργία θέσεων εργασίας ώστε να «δέσει» όλα αυτά τα νέα και μορφωμένα, στην πλειοψηφία τους, παιδιά στον τόπο μας αξιοποιώντας τις γνώσεις τους και τις φρέσκες ιδέες τους «επί παντός επιστητού».
Εδώ και χρόνια ακούμε για αειφόρο ανάπτυξη, η οποία θα αναβαθμίσει την περιοχή μας και θα την καταστήσει βιώσιμη οικονομικά και κοινωνικά. Διερωτώμαι στο σημείο αυτό, πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί ένα τέτοιο φιλόδοξο σενάριο, τη στιγμή που κυριαρχεί απόλυτη σιωπή και αδιαφορία από την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία δεν επιτελεί το ρόλο της για την εκπλήρωση του οποίου εξελέγη. Δεν πιέζει και δεν διεκδικεί σχεδόν τίποτα από τα αυτονόητα και τα αναμενόμενα για την ευρύτερη περιοχή. Αντιθέτως κωλυσιεργεί προκλητικά και πετάει πολλές φορές στο «καλάθι των αχρήστων» διδόμενες ευκαιρίες αποτελμάτωσης της τοπικής οικονομίας. Η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει ανάπτυξη των παραγωγικών δομών της οικονομίας παράλληλα με τη δημιουργία υποδομών για μια ευαίσθητη στάση προς το φυσικό περιβάλλον. Οι παραγωγικές δομές υπάρχουν και η δυνατότητα δημιουργίας υποδομών φιλικά διακείμενων στο περιβάλλον, εφικτή. Λείπει δυστυχώς η ισχυρή πολιτική βούληση από την κρατική εξουσία, ελέω πολιτικού κόστους και πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία αδρανεί ενώ θα έπρεπε να κείται συνεχώς στο επίκεντρο των εξελίξεων και να δράττεται ευκαιριών επωφελών για το γενικότερο συμφέρον του τόπου μαχόμενη αδιάλειπτα και παντού.
Πρώτιστος στόχος της περιοχής μας και συνάμα βασικός άξονας της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολιτικές συνιστώσες του τόπου σε συνεννόηση με την κεντρική εξουσία, είναι η προσέλκυση επενδυτικών δραστηριοτήτων στο έδαφος της περιοχής μας, οι οποίες θα πληρούν τα κριτήρια της αειφόρου ανάπτυξης που προανέφερα με απώτερο σκοπό την τόνωση της οικονομίας και την ανασυγκρότηση της κοινωνίας (μέσω των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν και την απορρόφηση του ντόπιου εργατικού δυναμικού που είναι άνεργο). Όπως προείπα η περιοχή του Βορείου Έβρου είναι αμιγώς αγροτική και προσφέρεται γι΄ αυτό το λόγο για νέες πιο σύγχρονες εναλλακτικές καλλιέργειες. Τούτο θα επιτευχθεί μέσω της επιμόρφωσης των αγροτών παρέχοντας τους πλήρη τεχνογνωσία σε νέα είδη καλλιεργειών πολύ πιο επικερδών και συμφερουσών. Λύσεις υπάρχουν πάντα ακόμα και σε τέτοιες ζοφερές εποχές. Θέληση και ισχυρές πολιτικές δυνάμεις υπάρχουν για να τις στηρίξουν? Κατά τη γνωστή λαϊκή ρύση η σιωπή είναι χρυσός. Η προκλητική όμως σιωπή εις βάρος του συνόλου είναι εγκληματική! Επομένως ας αρχίσουν επιτέλους οι ιθύνοντες να πιέζουν και να υψώνουν τη φωνή τους από εδώ, από τον Ακριτικό Βόρειο Έβρο….είναι μια καλή αρχή!

Παντελής Δραχτίδης
ασκούμενος δικηγόρος