ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΡΕΛΛΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε πλήρη συμφωνία με τη Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ εφαρμόζει κατά γράμμα την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ψήφισε τη γνωστή οδηγία της Ε.Ε. που θα μετατρέψει όλη την Ελλάδα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και πολύμηνης φυλάκισης μεταναστών, ενόψει της «επιστροφής» τους στις χώρες προέλευσης ή διέλευσης.
Εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια τη ΣΕΝΓΚΕΝ και τον κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» της Ε.Ε., παίρνει δρακόντεια μέτρα φύλαξης των λιμανιών εξόδων προς την Ε.Ε. – και πάλι με τη συνδρομή του FRONTEX – εντείνοντας τις απελπιστικές και απάνθρωπες συνθήκες ζωής των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα μεταναστών και προσφύγων.
Τώρα κάτω από την πίεση των προβλημάτων που δημιούργησε η πολιτική τους με πυροτεχνήματα σαν αυτό με το «φράχτη» και δείχνοντας η κυβέρνηση την πυγμή της απέναντι στους μετανάστες, προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια , να θολώσει τα νερά και με τη βοήθεια πολλών ΜΜΕ να περάσει την εικόνα μιας κυβέρνησης αποφασισμένης να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό.

Πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών παραγώντων σ ότι αφορά την Περιφέρειά μας θεωρούν πρώτης προταιρεότητας την μετατροπή της περιοχής σε μια απέραντη φυλακή. Η έκθεση για το Περιφερειακό Χωροταξικό, προσομοιάζει το «μεταναστευτικό» με το «ποινικό-σωφρονιστικό-εγκληματικό» πρόβλημα: Επιστρατεύει την «νομολογία του ΣτΕ, για να εξισώσει ή εξομοιώσει τους μετανάστες με τους κοινούς εγκληματίες και στη συνέχεια να μας καλέσει να δεχθούμε ό, τι θα αποφασίσει επ’ αυτού η κεντρική εξουσία. Με άλλα λόγια μετά τον φράχτη στον Έβρο μαθαίνουμε και για τα γκέτο που θα δημιουργηθούν πίσω από αυτόν, άγνωστο μέχρι πού. Γι αυτό ο κ. συμπαραστάτης στην εισήγησή του για το περιφερειακό χωροταξικό ευθυγραμίζεται πλήρως με τις κυβερνητικές επιλογές. Ίσως αυτό να εξηγείται με την πρεμούρα των προϊσταμένων του να βάλουν στο περιθώριο κάθε τι άλλο, και να μας βολιδοσκοπήσουν για την φυλακή στην οποία θέλουν να μας μετατρέψουν.
Επίσης ερωτηματικά και ανησυχία προκαλούν στον λαό της περιοχής δημοσιεύματα αναφορικά με την κατασκευή τάφρου μήκος 130 χιλιομέτρων, πλάτος 30 μέτρων και βάθους 7 μέτρων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήθεν για την αποσυμφόρηση των πλυμμηρικών φαινομένων του ποταμού Έβρου που ουσιαστικά εντάσσεται στα επιπρόσθετα μέτρα για την ανάσχεση του μεταναστευτικού ρεύματος. Όλοι μας καταλαβαίνουμε πόσα νέα θύματα μεταναστών θα υπάρξουν στην τάφρο του θανάτου.
Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λύσουν ούτε ο «φράχτης» ούτε η τράφρος, ούτε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης – φυλακές, γιατί κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν δεν αντιμετωπίζει το κακό στη ρίζα του. Και για άλλη μια φορά υπογραμμίζουμε ότι η κύρια αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι η πολιτική των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, που με τις επεμβάσεις, τους πολέμους, τη λεηλασία του πλούτου, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, δημιουργεί αφόρητες συνθήκες ζωής και εξωθεί απελπισμένους ανθρώπους στους δύσκολους δρόμους της προσφυγιάς.
Μπροστά στην απαράδεκτη και ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο και για όλους τους εργαζόμενους κατοίκους της χώρας μας, η Λαϊκή Συσπείρωση, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του προβλήματος προτείνει μέτρα, που η υιοθέτησή τους αποκτά επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα. Αυτά είναι :
α) Καλούμε την κυβέρνηση και Ε.Ε. να μην προχωρήσουν στην κατασκευή του φράχτη και της τάφρου στον Έβρο, καθώς και τη δημιουργία στρατοπέδων φυλάκισης μεταναστών, είτε σε πλωτά είτε σε χερσαία εδάφη.
β) Η παύση της συμμόρφωσης με τον ευρωενωσιακό μηχανισμό του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, που κρατάει ομήρους στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και η παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε αυτούς, προκειμένου να μεταβούν νόμιμα και με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους,
γ) Η άμεση παροχή ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων (πχ αυτών που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία),
δ) Η αποσύνδεση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από ένσημα και σύμβαση εργασίας, η χορήγησή της και στους ανέργους, η απλοποίηση των διαδικασιών και η διευκόλυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης,
ε) Η άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν οικογένεια ή έχουν δημιουργήσει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και επιθυμούν φυσικά να παραμείνουν.
Τα μέτρα αυτά θεωρούμε ότι πρέπει να υιοθετηθούν με απόφαση – ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί εξυπηρετούν τα συμφέροντα τόσο των Ελλήνων όσο και των μεταναστών εργαζομένων και προσφύγων, ικανοποιούν δίκαια αιτήματα, είναι ρεαλιστικά και ώριμα να ληφθούν. Συμβάλλουν σε μια, έστω προσωρινή, διέξοδο στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος στη χώρα μας, το οποίο η κυβέρνηση – όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις – αναγνωρίζει και επικαλείται συχνά. Στο βαθμό που η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί τον κατασταλτικό μονόδρομο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα φέρει και την ευθύνη για την παραπέρα όξυνσή του στην πορεία.
Γι αυτούς τους λόγους καταψηφίσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την πρόταση για συγκρότηση επιτροπής και κοινό ψήφισμα, γιατί οι προτάσεις μας είναι σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., και των παρατάξεών τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΊ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ