Η κατάργηση των εφοριών στον Έβρο φέρνει αντιδράσεις
Tην έντονη αντίδραση του συλλόγου των Εργαζομένων στις ΔΟΥ του Νομού Έβρου προκαλεί η απόφαση για κατάργηση 213 εφοριών, μεταξύ των οποίων και των Δ.Ο.Υ Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου. Όπως είναι γνωστό, με τα νέα δεδομένα, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που τίθεται σε εφαρμογή τον προσεχή Ιούλιο, προβλέπει την κατάργηση 213 εφοριών που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της χώρας με σκοπό να παραμείνουν μόνον 75 εφορίες σε όλη τη χώρα.
Σε κάθε νομό της χώρας εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει μία εφορία, και οι υπόλοιπες θα καταργηθούν. Το προσωπικό θα μετακομίσει στη μεγαλύτερη πόλη του νομού όπου και θα δημιουργηθεί η νέα μεγάλη εφορία.
Όπως τονίζεται, στις 75 εφορίες δεν θα διενεργούνται συναλλαγές με τους φορολογούμενους, δεν θα υποβάλλονται πλέον δηλώσεις, ούτε θα εκδίδονται βεβαιώσεις και πιστοποιητικά.
Η διαμαρτυρία των εργαζομένων
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Ν. Έβρου, με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, και μετά από συνεδρίασή του διαμαρτύρεται, γιατί όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του:
«Τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό των υπηρεσιών που θα κλείσουν, αλλά και αυτών που θα παραμείνουν, είναι κυρίως οικονομικά-εισπρακτικά και πληθυσμιακά, παραβλέποντας τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες, οι οποίες δημιουργούν πολλές φορές, ανυπέρβλητα εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης και την εξασθένηση της κρατικής εξουσίας, σε μέρη της επικράτειας τα οποία έχουν εθνική στρατηγική σημασία».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ο νομός Έβρου, στον οποίο η έδρα της Δ.Ο.Υ. ορίζεται στην Αλεξανδρούπολη, πόλη η οποία απέχει 170 χιλιόμετρα από το τελευταίο σημείο της χωρικής της αρμοδιότητας, το οποίο είναι και το τελευταίο σημείο της ελληνικής επικράτειας στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας – Βουλγαρίας, ενώ για τις συνέπειες από την κατάργηση των ΔΟΥ υπογραμμίζουν:
«Με την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Σουφλίου, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου:
α) θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της ευρύτερης περιοχής του Βορείου Έβρου, του οποίου η προηγούμενη διοικητική δομή αναφέρονταν σε Επαρχείο Βορείου Έβρου. Η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού σε σταθερή βάση στην ευρύτερη περιοχή η οποία γειτνιάζει με την Τουρκία και την Βουλγαρία, χώρες με τις οποίες το εμπόριο και κυρίως το παραεμπόριο και η φοροδιαφυγή τελευταία έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην μεγαλύτερη απώλεια σημαντικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
Στην περίπτωση των συναλλαγών με τη Βουλγαρία, όπου πραγματοποιούνται ενδοκοινοτικές συναλλαγές, απαιτείται συνεχείς έλεγχος για την απόδοση του ΦΠΑ.
β) Η απομάκρυνση των Δ.Ο.Υ θα συμβάλει τόσο στην ερημοποίηση και το μαρασμό της περιοχής μας, η οποία είναι ο ορισμός της παραμεθορίου περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται, όσο και στην αποψίλωση της τοπικής αγοράς από μερίδα καταστημάτων και επαγγελματιών, με συνέπεια την έκρηξη της τοπικής ανεργίας και της φυγής του τοπικού πληθυσμού. Την ίδια χρονική στιγμή στη γειτονική Τουρκία, η διοίκηση πριμοδοτεί και προικοδοτεί την δημιουργία ενός μεγάλου αστικού κέντρου λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα.
γ) Ο νομός Έβρου έχει την ιδιαιτερότητα να έχει εκτός πρωτεύουσας του, δύο ακόμη σημαντικά αστικά κέντρα, τα οποία και μοιράζονται όλες τις διοικητικές μορφές δημοσίων υπηρεσιών. Ο καλλικρατικός δήμος της Ορεστιάδας, αριθμεί πληθυσμό άνω των 40.000 κατοίκων, ενώ αυτός του Διδυμοτείχου άνω των 25.000 κατοίκων. Η απουσία οικονομικής υπηρεσίας από τον Βόρειο Έβρο, θα αποδομήσει τον διοικητικό ιστό της περιοχής.
δ) θα επιφέρει δυσχέρεια στην εξυπηρέτηση των πολιτών, δημιουργώντας έντονα προβλήματα τόσο την εμπορική όσο στην αγροτική και κοινωνική ζωή του δήμου, καθώς ο πολίτης θα είναι αναγκασμένος να διανύσει χιλιομετρική απόσταση πάνω των 100 χιλιομέτρων προκειμένου να εξυπηρετηθεί. Λόγω του κακού οδικού δικτύου που επιδεινώνεται τον χειμώνα, ο απαιτούμενος χρόνος ανέρχεται στις 2 έως 2,5 ώρες συν την επιστροφή», τονίζει ο σύλλογος ενώ προτείνει την ύπαρξη τουλάχιστον μίας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας στον Βόρειο Έβρο, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους φορείς του νομού να πάρουν θέση για το θέμα.
Ιωάννα Παρασχάλη Εφ. «Η Γνώμη»