ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ

Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος έχουμε ακόμα κάποιες εκκρεμότητες της δημοτικής αρχής.

          Καθημερινότητα – Διοίκηση:

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι επεκτάσεις του σχεδίου πόλης, με εγκατάσταση υπαλλήλου του δήμου στο ΥΠΕΚΑ για την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Με αγωνία και αδημονία οι πολίτες περιμένουν και το πρώτο τουλάχιστον βήμα της ανάρτησης χαρτών και της εξέτασης των ενστάσεων. ΄Οσον αφορά βέβαια την πολεοδήμηση έχουμε ακόμα πολύ καιρό. Δεν πρέπει στιγμή να μας διαφεύγει πόσο αναγκαίος και απαραίτητος για την περιοχή μας είναι τόσο ο χωροταξικός όσο και ο πολεοδομικός σχεδιασμός.

Σε ότι αφορά την καθαριότητα και το πράσινο και δεδομένων των ελλείψεων προσωπικού, αυτοί οι τομείς (δυστυχώς) δεν βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο. Στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού, ο Πρόεδρος κος Χρήστος Ζιώγας, με το ήθος και τη σεμνότητα που τον διακρίνει, εργάζεται εντατικά, παραγωγικά και με χαμηλούς τόνους.

Στις σχέσεις της δημοτικής αρχής με τους δημοτικούς υπαλλήλους, αναμένουν οι πολίτες την απομάκρυνση των ασθενειών, των αποστημάτων, των αρνητικών νοοτροπιών και των άσχημων συμπεριφορών. Πάντως, αρκετοί αιρετοί αυτοδιοικητικοί βρίσκονται στον προθάλαμο και είναι έτοιμοι να παραδοθούν και να αφομοιωθούν από την διοικητική γραφειοκρατία. Από αυτούς εξαρτάται αν θα επιβληθούν ή αν τελικά θα υποταγούν.

Για τα καταστήματα της πόλης, πράγματι, μπήκε κάποια τάξη χωρίς να προσβληθούν τα συμφέροντα των επαγγελματιών και των πολιτών. Είναι όμως ορατός ο κίνδυνος παλινδρόμησης, λόγω χαλάρωσης των ελέγχων και της ατονίας των αρμόδιων δημοτικών οργάνων (π.χ. τραπεζοκαθίσματα, ελεγχόμενη στάθμευση, κάπνισμα κ.ά.).

Οικονομική διαχείριση:

 Είναι γεγονός ότι διαπιστώνουμε περιστολή δαπανών και σπατάλης, λόγω αφενός της μειωμένης χρηματοδότησης και αφετέρου λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έγινε η εκταμίευση του δανείου και αν αποφάνθηκαν οι εισαγγελικές αρχές και οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης σχετικά με τη «μαύρη τρύπα» των 16 εκ. ευρώ. Πάντως, οι επαγγελματίες και οι προμηθευτές της πόλης αγκομαχούν και περιμένουν τα χρήματά τους, ώστε να επιβιώσουν.

Λαϊκή αγορά και κυκλοφοριακό:

Η δημοτική αρχή, η οποία έχει μεγάλες ευθύνες για το μέλλον αυτής της πόλης και ολόκληρου του δήμου, δεν μπορεί να αρκείται σε αόριστες προθέσεις της για τη δημιουργία ενός μόνιμου χώρου για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς Αλεξανδρούπολης. Οφείλει να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση. Τα προβλήματα του δήμου και των δημοτών δεν επιλύονται αποκλειστικά με επιστολές-τελεσίγραφα προς την κεντρική εξουσία του κράτους των Αθηνών ούτε με απειλές για ίδρυση «ανεξάρτητου κράτους της Θράκης».Τα τοπικά μας προβλήματα αντιμετωπίζονται αφενός με διεκδίκηση και μαχητικότητα από την κεντρική εξουσία και αφετέρου με συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις. Οι τοπικές ηγεσίες δεν δικαιούνται να αγνοούν τη διεκδίκηση για ανταποδοτικά οφέλη από οποιεσδήποτε επενδύσεις γίνονται ή θα γίνουν στην περιοχή μας και κυρίως τα ανταποδοτικά από επενδύσεις που ενδέχεται να επιβαρύνουν το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Προεκλογικά ο δήμαρχος είχε αναγάγει το κυκλοφοριακό σε μείζον θέμα της πόλης. Σήμερα έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στον περιφερειακό δακτύλιο, αλλά αυτό έχει να κάνει με την Κεντρική και Περιφερειακή Διοίκηση και με τις απαλλοτριώσεις. Για πολλοστή φορά θα υπογραμμίσω ότι πρέπει να διεκδικηθεί ο ζωτικός χώρος κάτω από τον Φάρο. Η δημοτική αρχή, όχι μόνο να μην εγκαταλείψει την ιδέα του υπόγειου πάρκινγκ, αλλά να εντείνει και να διευρύνει τις προσπάθειές της, γιατί σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για ολιγόωρη ούτε για μόνιμη στάθμευση των οχημάτων. Θα υπάρχει το αδιαχώρητο, ο συνωστισμός και η παράνομη κατάληψη των πεζοδρομίων. Πόλεμος για μια θέση παρκαρίσματος.

Τελειώνοντας αυτή την ενότητα θέλω να πιστεύω ότι εντός του 2012 θα δοθεί ικανοποιητική λύση σε περισσότερες εκκρεμότητες του δημάρχου και της δημοτικής αρχής. Τις προσωπικές ευχές μου για Καλή Χρονιά, για δύναμη και κουράγιο και προπαντός  ψ υ χ ρ α ι μ ί α …