Του Παύλου Μιχαηλίδη
Μια είδηση που εξέπληξε πλέον ελάχιστους εδώ στην Θράκη, είναι η τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή της Thracean Mining SA (Eldorado Gold), Λεωνίδα Μπακούρα στην συζήτηση με τίτλο «Deepening the Market: Investments and Economic Prosperity», στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ανάγκη, αλλά και στην ευκαιρία αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας τονίζοντας μάλιστα πώς θα γίνουμε η πρώτη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη, εφόσον εκμεταλλευτούμε το κοίτασμα χρυσού στον Λόφο του Περάματος στην Θράκη.
Αγνοώντας ουσιαστικά την βούληση της τοπικής κοινωνίας όπως αυτή έχει εκφραστεί με τα διαχρονικά ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων, αλλά και τις ανάλογες αποφάσεις όλων των συλλόγων της περιοχής, προσπάθησε να πείσει πως δεν υπάρχει άλλη λύση για τη Θράκη από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.
Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστική πως η επένδυση στον Λόφο του Περάματος θα ανέλθει σε 430 εκατομμύρια ευρώ, θα φέρει 25% αύξηση του τοπικού ΑΕΠ, θα προσφέρει 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο ελληνικό δημόσιο και 5,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε κάθε δήμο.
Εξαιρετικά σημαντική και η δήλωση του, πως έχει ξεκινήσει η κατάρτιση της περιβαλλοντικής μελέτης σε συνεργασία με όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια της Ελλάδας, με στόχο να κατατεθεί στο τέλος του 2025 και να λάβει έγκριση στο πρώτο εξάμηνο του 2026!
Αυτό όμως που προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η διαβεβαίωση του πως η επένδυση της Thracean Mining θα φέρει τον «αντίστροφο εποικισμό της Θράκης»!!!
Όσοι τοπικοί παράγοντες του Έβρου και της Θράκης έχουν αναφερθεί το τελευταίο διάστημα σε κινδύνους εποικισμού της περιοχής, οφείλουν το συντομότερο δυνατόν να τοποθετηθούν για αυτή την νέα προοπτική, όπως παρουσιάζεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα που καταθέτουν την δική τους πρόταση για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.
Καλό πάντως είναι να γνωρίζουμε και να τεθεί στον δημόσιο προβληματισμό, πως πέρα από τον «ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ» εξίσου επικίνδυνος και ορατός πλέον ως προοπτική είναι και ο «ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ».
Και ο νοών νοείτω.
Σ.Σ. Ελ Ντοράντο στα ισπανικά σημαίνει ο «χρυσός» και ήταν γνωστός στους Ισπανούς ως ένας φανταστικός τόπος, στο βόρειο τμήμα της νότιας Αμερικής, στον οποίο πίστευαν ότι υπήρχε χρυσός και ανεξάντλητα πλούτη. Αμέτρητες αποστολές έψαξαν να τον βρουν και ήταν τέτοια η μανία για πλούτη που οδήγησε σε ένα από τα χειρότερα μαζικά εγκλήματα κατά των ιθαγενών λαών της Αμερικής.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Αρχιτέκτονας μηχανικός Α.Π.Θ.
Πρώην υποψήφιος δήμαρχος και
δημοτικός σύμβουλος Αλεξ/πολης