Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι οικοδόμοι καθώς ολοκληρώνεται το 2011.

Στο ποσοστό του 90% φτάνει η ανεργία στον κλάδο στο νομό Ξάνθης, όπως αναφέρουν στο XanthiPress.gr oι υπεύθυνοι του Σωματείου Οικοδόμων Νομού Ξάνθης.

Το ποσοστό είναι τρομακτικό και δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που πλήττει την περιοχή και την τεράστια απώλεια εισοδήματος. Όπως είναι γνωστό, η Ξάνθη είναι μια περιοχή με πολύ μεγάλο ποσοστό της οικονομίας να κινείται γύρω από την οικοδομή, τόσο λόγω της ανοικοδόμησης που προϋπήρξε, όσο και λόγο της φήμης που έχουν οικοδόμη της περιοχής, οι οποίοι κατά καιρούς απασχολούνται σε άλλες περιοχής.

 

Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι περισσότεροι οικοδόμοι

 

Το μεγαλύτερο μέρος των οικοδόμων δεν θα διαθέτει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την επόμενη χρονιά αφού δεν συμπλήρωσε τα απαραίτητα ένσημα, ενώ θα διασωθούν ελάχιστοι που είχαν συμπληρώσει την προηγούμενη χρονιά, τα ένσημα και είναι στο Ταμείο Ανεργίας. Σε όλους αυτούς τους οικοδόμους που δεν συμπλήρωσαν τα ένσημα φέτος, πρέπει να προστεθούν και οι αρκετοί που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο των πλαστών ενσήμων, την προηγούμενη χρονιά. Πρακτικά μόνο μέσω της Πρόνοιας μπορούν να ασφαλιστούν πλέον οι ανασφάλιστοι οικοδόμοι.

 

Η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται εύκολα για τους οικοδόμους της Ξάνθης. Ένα μέρος του εισοδήματος επιχειρείται να αναπληρωθεί από την αγροτική παραγωγή, αλλά με πενιχρά αποτελέσματα, ενώ αρκετοί μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να επιλύσουν το σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα , όμως όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Σωματείου, πλέον αρκετοί γυρίζουν πίσω απλήρωτοι ή χωρίς δουλειά καθώς η ανεργία και η κρίση πλήττουν και τις υπόλοιπες χώρες.

 

Ακόμη χειρότερα του χρόνου

 

Η σοβαρή κρίση του οικοδομικού κλάδου και το ποσοστό της ανεργίας στα επίπεδα του 90% δημιουργεί μείζον κοινωνικό ζήτημα, ιδιαίτερα για την ορεινή περιοχή, απ’ όπου προέρχονται και οι περισσότεροι οικοδόμοι της Ξάνθης. Η γενικότερη κρίση καθιστά απαγορευτική και την περίπτωση εξαγοράς ενσήμων από εν εξείξει οικοδομικά έργα, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα είναι ανύπαρκτη, ενώ είναι προφανές ότι την επόμενη χρονιά η κατάσταση θα είναι χειρότερη.
www.seleo.gr