Το ΓΕΛ Σουφλίου στο CERN
Μία μοναδική εμπειρία έζησαν μέλη της μαθητικής κοινότητας του Γενικού Λυκείου Σουφλίου. Μαθητές της Γ Λυκείου, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούν το CERN (Ελβετία – Ιταλία).
Για τη μοναδική επίσκεψη το ΓΕΛ Σουφλίου αναφέρει:
Στις 21 Ιανουαρίου 2025 οι μαθητές της Γ Λυκείου του ΓΕΛ Σουφλίου βρέθηκαν για μια ολόκληρη μέρα στο CERN (Eυρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών). Οι μαθητές μας ξεκίνησαν την επίσκεψή τους στις 9:00πμ με επίσκεψη στις τρεις εκθέσεις (στο Cern Science Gateway). Στη συνέχεια πραγματοποίησαν το δικό τους πείραμα: κατασκεύασαν έναν ανιχνευτή σωματιδίων της κοσμικής ακτινοβολίας (cloud chamber) και παρατήρησαν ηλεκτρόνια, μιόνια και σωμάτια α που μας έρχονται από το διάστημα.
Το απόγευμα (14:00 με 17:00) ξεναγήθηκαν από Έλληνα ερευνητή στις εγκαταστάσεις του πειράματος CMS, ενός από τα τέσσερα κύρια πειράματα που διεξάγονται επί της περιμέτρου του μεγάλου επιταχυντή LHC. Ο CMS είναι ένας ανιχνευτής γενικής χρήσης για την μελέτη των όψεων των συγκρούσεων πρωτονίων και βαρέων ιόντων που προκαλούνται από τον επιταχυντή LHC, βρίσκεται αντιδιαμετρικά του ανιχνευτή ATLAS και λειτουργεί συμπληρωματικά με αυτόν. Είχαν μάλιστα την τύχη να κατεβούν στα 100μ βάθος, δίπλα στον μεγάλο επιταχυντή και να δουν από πολύ κοντά τον ανιχνευτή, κάτι που γίνεται μόνο όταν ο επιταχυντής δεν είναι σε λειτουργία και το περιβάλλον είναι καθαρό από ακτινοβολίες. Επισκέφθηκαν επίσης το κέντρο ελέγχου του πειράματος.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης έκλεισε με την περιήγηση στο «χωριό» του Cern, στους δρόμους με τα ονόματα επιστημόνων, τα κτίρια εργαστήρια, το κεντρικό καφέ όπoυ έγινε η ανακοίνωση της ανακάλυψης του μποζoνίου Higgs το 2012. Σε αυτή την τελευταία περιήγηση μας συνόδεψε/ξενάγησε η ερευνήτρια και εργαζόμενη στο Cern κα Ανδρομάχη Τσίρου.
Αλλά αν η επίσκεψη στο Cern ήταν η Ιθάκη της εκπαιδευτικής εκδρομής των μαθητών, το ταξίδι προς αυτήν συμπληρώθηκε παιδαγωγικά από πλήθος ακόμα επισκέψεων.
Το ταξίδι ξεκίνησε από τη Φλωρεντία, όπου για δύο μέρες οι μαθητές μας περπάτησαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης χαρακτηρισμένο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Επισκέφθηκαν την πινακοθήκη Ουφίτσι, ένα από τα παλαιότερα και διασημότερα μουσεία-πινακοθήκες στον κόσμο, τον καθεδρικό ναό της πόλης με το περίφημο τρούλο έργο του Μπρουνελέσκι, θαύμα αρχιτεκτονικής, ο τάφος του οποίου βρίσκεται μέσα στο ναό κάτω από τον τρούλο, το παλιό παλάτι των Μεδίκων και διοικητικό κέντρο της πόλης, το νέο παλάτι των Μεδίκων όπου λειτουργούν σήμερα μουσεία (επίσκεψη στην πινακοθήκη), τον ναό Σάντα Κρότσε τόπο ταφής διάσημων ανδρών όπως ο Γαλιλαίος, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Ροσίνι, ο Μακιαβέλι, την Πόντε Βέκιο (γέφυρα των χρυσοχόων), την εκκλησία του τάγματος των Δομηνικανών και το Βαπτιστήριο με τη φημισμένη πόρτα του.
Επόμενος σταθμός η Πίζα με τον περίφημο κεκλιμένο πύργο. Εδώ επισκέφθηκαν το Βαπτιστήριο, το ναό, το καμπαναριό του οποίου είναι ο κεκλιμένος πύργος και το Μουσείο.
Ακολούθησε το Μιλάνο με επίσκεψη στο κάστρο Φόρτσα, στον καθεδρικό ναό, στη στοά Βιτόριο Εμμανουέλε και φυσικά στη Σκάλα του Μιλάνου, όπου επισκέφθηκαν το μουσείο της Σκάλας, είδαν το θέατρο και βέβαια φωτογραφήθηκαν μπροστά στο πορτρέτο της Μαρίας Κάλλας.
Το Αννεσί, ένα γραφικό γαλλικό χωριό ήταν η επόμενη στάση και τόπος διανυκτέρευσης, όπου σε βραδινή επίσκεψη θαύμασαν την αρχιτεκτονική του ιστορικού κέντρου.
Τέλος μετά την ολοήμερη επίσκεψη στο Cern, είχαν λίγο χρόνο για μια επίσκεψη στη Γενεύη με το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών και το περίφημο ρολόι με τα λουλούδια, έμβλημα της πόλης.
Φυσικά για όλη αυτή την εκπαιδευτική επίσκεψη είχε γίνει η απαραίτητη προεργασία, οι μαθητές μας ήξεραν που θα βρεθούν και τι ακριβώς θα δουν. Πριν την επίσκεψη στο Cern, είχε προηγηθεί εικονική περιήγηση στο πείραμα ATLAS την άνοιξη και δύο ενημερώσεις/διαλέξεις, η μία με τη συμμετοχή και των γονέων τους.
Όλο αυτό το ταξίδι βέβαια, που η διοργάνωση του ήταν πραγματικά άθλος, και που έγινε με το σκεπτικό «δεν αφήνουμε κανέναν πίσω, θα γίνει με όλους τους μαθητές της Γ τάξης», δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την οικονομική βοήθεια προσώπων και συλλογικοτήτων.
Ευχαριστούμε λοιπόν για τη συνδρομή τους:
Τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Σουφλίου που ήταν δίπλα μας και μας στήριξε όχι μόνο οικονομικά
Τον Δήμο Σουφλίου
Την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου και Σουφλίου
Τον πολιτιστικό σύλλογο «Κινήσου»
Την Πολιτιστική Εταιρεία «ΠΑΝΟΡΑΜΑ», με έδρα την Αθήνα, μέλη της οποίας μας βοήθησαν οικονομικά και προσωπικά την κα Μαριάννα Κορομηλά, που κινητοποίησε με άρθρο της τα μέλη του Πανοράματος.
Τους κυρίους Μαλτέζο , Κοκολάκη και Δεληπούλιο
Ευχαριστούμε επίσης την κα Κυριαζοπούλου Σοφία από το ΕΚΦΕ Κομοτηνής και την κα Ανδρομάχη Τσίρου για τη βοήθεια στα διαδικαστικά όσον αφορά το ραντεβού μας στο Cern και την ξενάγησή μας στις εγκαταστάσεις του.
Ευχαριστούμε όσους, πεπεισμένοι όντες όπως κι εμείς πως ό,τι προάγει τη μόρφωση των παιδιών μας και διευρύνει τους ορίζοντές τους ανοίγει ταυτόχρονα ένα παράθυρο αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον του τόπου και μας αφορά όλους, μας βοηθήσατε.