Αναγκαία η κατασκευή δύο φραγμάτων στον Έβρο, τονίζει ο Αναστάσιος Δημοσχάκης
Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησε ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, καταθέτοντας γραπτή ερώτηση προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος- Ενέργειας και Υποδομών-Μεταφορών, επαναφέροντας το ζήτημα της εξασφάλισης της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Έβρου.
Όπως υπογραμμίζεται σε αυτήν, τα επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα που εμφανίζονται στην περιοχή του κεντρικού και βορείου τμήματος του Έβρου, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη υλοποίησης των δύο έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, στρατηγικής σημασίας, αυτό του φράγματος του Δερείου δήμου Σουφλίου και το αντίστοιχο του Ασπρονερίου Δήμου Διδυμοτείχου.
Επιπλέον, τα εν λόγω έργα, φιλοδοξούν να προσφέρουν μακροπρόθεσμες λύσεις στους τομείς της ύδρευσης, της άρδευσης και της ενεργειακής αξιοποίησης του υδάτινου στοιχείου στην ευαίσθητη περιοχή, ενισχύοντας, ταυτόχρονα, την τοπική αγροτική οικονομία.
Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή
ΘΕΜΑ: Η ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΜΕΛΕΤΗ -ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Μ.ΔΕΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟΝΕΡΙΟΥ-ΠΡΩΤΟΚΚΛΗΣΙΟΥ ΔΗΜΩΝ ΣΟΥΦΛΙΟΥ – ΔΙΔ/ΧΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ!
Σε βάθος δεκαετιών, η πεδιάδα του Διδυμοτείχου έχει κατ’ επανάληψη δοκιμαστεί & πληγεί από σφοδρά πλημμυρικά φαινόμενα, με την αποσύνθεση της αγροτικής παραγωγής & την κατακρήμνιση της τοπικής οικονομίας να καθίστανται τραγικά προφανείς σε κάθε πλημμυρικό επεισόδιο.
Οι κοινότητες του Αλεποχωρίου, Βρυσικών και Μεταξάδων καθώς & οι λοιπές μέχρι την πόλη του Διδ/χου έχουν βιώσει ανείπωτες καταστροφές, με την πλέον πρόσφατη τον Ιανουάριο του 2021, όταν η στάθμη του ποταμού ανήλθε στα 5,81 μέτρα, προκαλώντας σοβαρές ζημίες σε οικίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Ενώ παράλληλα, παρόμοιες εμπειρίες έχουν σημαδέψει τη μνήμη των κατοίκων της περιοχής, όπως αυτή του Φεβρουαρίου του 2009, του Μαρτίου του 1982, καθώς και η μνημειώδης καταστροφή του 1963, όταν 140.000 στρέμματα γης μετατράπηκαν σε λίμνη.
Όπως καθίσταται σαφές, τα ανωτέρω προκύπτουν ως εκ της γεωγραφικής μοίρας της περιοχής, λόγω της λεκάνης απορροής του Ερυθροποτάμου, η οποία την καθιστά ευάλωτη σε χειμερινά κατακλυσμιαία φαινόμενα.
Σημειώνεται δε, πως η ανάγκη για ολοκληρωμένα έργα υποδομής αντιπλημμυρικής προστασίας είναι επιτακτική, καθώς ο Νομός Έβρου αποτελεί τον μεγαλύτερο Νομό της Περιφέρειας σε αρδεύσιμες εκτάσεις και κατατάσσεται τρίτος πανελλαδικά σε δυναμικές καλλιέργειες.
Στο πλαίσιο αυτό, διεκδικώ και αναδεικνύω αταλάντευτα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου καθώς και συναντήσεων, συσκέψεων και προφορικών ενημερώσεων σε όλα τα επίπεδα, την υλοποίηση του φράγματος Μ. Δερείου Δήμου Σουφλίου.
Ένα εμβληματικό έργο υποδομής, το οποίο θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο φράγματος στην Βόρεια Ελλάδα, επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στην ακριτική περιοχή.
Ειδικότερα, αναμένεται να συμβάλλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Κεντρικού & Βορείου Έβρου, διασφαλίζοντας συνάμα, την άρδευση και ύδρευση για πάνω από 500.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων των εν λόγω περιοχών.
Ενώ ταυτοχρόνως, αναμένεται να εξυπηρετήσει και σκοπούς παραγωγής ενέργειας αλλά και τουριστικούς, δημιουργώντας μία δεύτερη »Λίμνη Πλαστήρα», δίνοντας έτσι αναπτυξιακή & οικονομική ώθηση στην περιοχή.
Με σχετική απόφαση της Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών, έχει προκηρυχθεί η μελέτη για το έργο, ωστόσο είναι σημαντικό να επισπευσθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να τεθεί οριστικά σε τροχιά υλοποίησης.
Επιπρόσθετα, σημαντική κρίνεται και η ταυτόχρονη μελέτη – κατασκευή του γειτονικού Φράγματος Πρωτοκκλησίου-Ασπρονερίου, το οποίο επίσης είναι σημαντικής σημασίας, καθώς αναμένεται να επιλύσει χρόνια προβλήματα ύδρευσης, άρδευσης & ελέγχου των υδάτινων όγκων ταυτόχρονα στους Δήμους Σουφλίου & Διδ/χου όσο και των πέριξ οικισμών αυτής.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω, ερωτάσθε:
1.Ποια είναι η τρέχουσα πορεία των διαδικασιών σχετικά με την μελέτη κατασκευής του Φράγματος Μικρού Δερείου Δήμου Σουφλίου;
2.Προτίθεστε, στο πλαίσιο της μικρής απόστασης & της Αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων να εξετάσετε συμπληρωματικά την ένταξη στην μελέτη του Φράγματος του Μ.Δερείου και την αντίστοιχη του φράγματος -Πρωτοκκλησίου -Ασπρονερίου ώστε να τεθεί και αυτό ταυτόχρονα σε τροχιά υλοποίησης, θωρακίζοντας αντιπλημμυρικά τον ακριτικό Νομό & δίνοντας νέα πνοή στην αναπτυξιακή προοπτική της ευαίσθητης περιοχής;