Στυλιανίδης: Ο Καραμανλής πέτυχε την πιο ανθεκτική Δημοκρατία κι άφησε ένα «Σύνταγμα – Όχημα» προς το μέλλον
Ευριπίδης Στυλιανίδης
Στο 1ο συνέδριο με θέμα «50 χρόνια μεταπολίτευση 1974 – 2024″ που διοργάνωσε ο φοιτητικός σύλλογος τμήματος πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων μίλησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Σε ένα κατάμεστο, από φοιτητές και ακαδημαϊκούς, αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου Κορίνθου, με την οργανωτική ευθύνη του φοιτητικού συλλόγου του Πολιτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Κόρινθο, μίλησε ο Βουλευτής Ροδόπης και Αν. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Θέμα η μετάβαση από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία και η ποιότητα του Συντάγματος του 1975. Χαρακτήρισε το Σύνταγμα του 1975 «ασπίδα αξιών» έναντι της κλωνοποίησης των πολιτισμών (McDonaldisation) που επιχειρεί η παγκοσμιοποίηση, θεσπίζοντας τον αυστηρό του χαρακτήρα. Επίσης «θεσμικό όχημα» μετάβασης προς την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης που προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου με τη θέσπιση του ανοιχτού του χαρακτήρα.
Ο υπογράμμισε την ποιότητα της δημοκρατίας μας, αλλά ζήτησε να μη τη θεωρούμε δεδομένη και να δίνουμε συνεχώς τη μάχη για την υπεράσπιση και τη συνεχή βελτίωση της, σε μια εποχή αβεβαιότητας και νέων απειλών. Στο πάνελ στο οποίο συμμετείχε ο κ. Στυλιανίδης, συμμετείχαν επίσης οι καθηγητές, Γιώργος Κατρούγκαλος και Χάρης Τσιλιώτης. Την εκδήλωση χαιρέτισαν, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής και ο Δήμαρχος Κορίνθου, Νικόλαος Σταυρέλης. Το συντονισμό έκανε ο δημοσιογράφος του Alpha, Αλέξης Κουβέλης.
Τα πεδία που αναλύθηκαν στο συνέδριο, αφορούσαν σε 6 θεματικές ενότητες:
1) Η σημασία των γεγονότων του Πολυτεχνείου στη Μεταπολίτευση.
2) Η Μεταπολίτευση και η εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, o ρόλος του Συντάγματος.
3) Οικονομική πολιτική και ανάπτυξη μετά τη Μεταπολίτευση.
4) Εξωτερική πολιτική και διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας.
5) Η εξέλιξη των πολιτικών κομμάτων και του πολιτικού συστήματος.
6) Η κοινωνική διάσταση της Μεταπολίτευσης, κοινωνικές αλλαγές, ανθρώπινα δικαιώματα.