Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από την Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών Ορεστιάδας Π.Ε. Έβρου, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 η ανοιχτή εκδήλωση «Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση πολιτών βορείου Έβρου για την οδική ασφάλεια” στη Νέα Ορεστιάδα. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε από τη Δευτέρα 14/10/2024 έως την Παρασκευή 18/10/2024 από τις 9:00 – 13:00 στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας, που ευγενικά παραχωρήθηκε από το Δήμο Ορεστιάδας για το σκοπό αυτό.
Η στόχευση της εκδήλωσης ήταν οι μαθητές Λυκείου της περιοχής και για το σκοπό αυτό, επισκέφτηκαν το χώρο όλα τα Λύκεια του βορείου Έβρου ήτοι, 1ο Γ.Ε.Λ. Ορεστιάδας, 2ο Γ.Ε.Λ. Ορεστιάδας, 1ο ΕΠΑΛ Ορεστιάδας, 2ο ΕΠΑΛ Ορεστιάδας (εσπερινό), 1ο Γ.Ε.Λ. Διδυμοτείχου, 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου, Γυμνάσιο-Λύκειο Μεταξάδων, Λύκειο Δικαίων και Λύκειο Βύσσας. Συνολικά την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 1350 μαθητές και 150 εκπαιδευτικοί.
Οι παρευρισκόμενοι μαθητές – εκπαιδευτικοί, μέσω ομιλίας η οποία παρουσιάστηκε με διαδραστικό τρόπο, αλλά και μέσω βιωματικής εκπαίδευσης, με πρωτοποριακό εξοπλισμό, τόσο σε μέγεθος και πλήθος συσκευών όσο σε είδος και τεχνικά χαρακτηριστικά, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το ζήτημα της οδικής ασφάλειας.
Με την βοήθεια σύγχρονων μέσων προσομοίωσης οδήγησης,  πρωτοποριακών για τα ελληνικά δεδομένα, ειδικά λογισμικά και spots που προσέφεραν μία μοναδική εμπειρία βιωματικής εκπαίδευσης με διαδραστικά μέσα σε επτά σταθμούς προσομοίωσης/επίδειξης, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία της οδήγησης διαφόρων τύπων οχημάτων. Επιπρόσθετα επίσης με βιωματική μέθοδο, με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού όπως προσομοιωτής πρόσκρουσης, προσομοιωτής ανατροπής, οι ενδιαφερόμενοι μάθαιναν σχετικά με την διαχείριση εκτάκτων συμβάντων και ατυχημάτων. Με τη βοήθεια ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου γνώρισαν τη λειτουργία και τις ιδιαιτερότητες του, ενώ με την χρήση ειδικών γυαλιών πραγματοποιούνταν η προσομοίωση καταστάσεων όπως μέθη, κούραση και χρήση ουσιών.
Στην εκδήλωση συμμετείχε εθελοντικά ως εξωτερικός φορέας, το Σωματείο «Action Club Έβρου» που δραστηριοποιείται στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Τα μέλη του σωματείου εξήγησαν στους μαθητές των Λυκείων το πως συνδέεται η οδική ασφάλεια με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και έδωσαν τη δυνατότητα να καθίσουν σε ένα αγωνιστικό bucket κάθισμα και να δεθούν με την ζώνη τεσσάρων σημείων.

Η παρουσία της Τροχαίας Ορεστιάδας ήταν καθημερινή στο χώρο, δίνοντας το μήνυμα ότι τα όργανα ελέγχου, είναι πάντα στη διάθεση των πολιτών, ενδυναμώνοντας το αίσθημα της οδικής ασφάλειας και της ορθής κυκλοφοριακής αγωγής.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Ορεστιάδας Π.Ε.  Έβρου στα πλαίσια του «Ετήσιου Προγράμματος Δράσης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έτους 2024″.
Η εκδήλωση διεξήχθη με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του Ινστιτούτου Βιωσιμότητας και Ασφάλειας «Ζήτημα Ζωής», του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης «ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ» και του Συνδέσμου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Ο ΑΝ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΧΑΜΑΛΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός