Ξεσηκωμός στο δήμο Σουφλίου, με τους κατοίκους να ζητούν μέτρα ανάπτυξης για την περιοχή τους. Οι κάτοικοι του δήμου Σουφλίου βγήκαν στους δρόμους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Είχε προηγηθεί η οργισμένη αντίδραση του δημάρχου Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκου, με αφορμή τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και υπουργικό κλιμάκιο για την ανάπτυξη του Έβρου. Το Σουφλί, εξαιρέθηκε από την ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος και αυτό ίσως να ήταν η σταγόνα η οποία ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής, το ποτήρι της ελπίδας, το ποτήρι που αν το δεις διαφορετικά άδειασε και δεν μπορεί να ξεδιψάσει όσους έμειναν να αγωνίζονται για τον τόπο τους.
Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, το οποίο αν το Σουφλί θέλει να κερδίσει το μέλλον του πρέπει να συνεχιστεί.
Κάτοικοι κάθε ηλικίας, βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν ανάπτυξη. Ανάπτυξη για έναν τόπο που αγαπούν, για τον τόπο τους.


Το ψήφισμα που συνέταξε η Συντονιστική Επιτροπή Δράσης, εγκρίθηκε ομόφωνα από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση.

Το κείμενο του ψηφίσματος:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Σήμερα την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, στο Σουφλί, οι παρευρισκομένοι στην συγκέντρωση που πραγματοποιείται με αφορμή την εξαγγελία των μέτρων για την ανασυγκρότηση του Έβρου, από τα οποία αδικαιολόγητα εξαιρέθηκε σημαντικά η περιοχή του Δήμου Σουφλίου, συμφωνούμε, εγκρίνουμε και συνομολογούμε τα ακόλουθα:
Η άνιση μεταχείριση του Κεντρικού Έβρου, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, προκαλεί στην τοπική κοινωνία του Δήμου Σουφλίου αισθήματα ανασφάλειας, δυσφορίας και αγανάκτησης.
Η ιστορία του Δήμου Σουφλίου, στενά συνδεδεμένη με τους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο, από τις μετεξεργάτριες του Βιομηχανικού Συγκροτήματος των αδελφών Τζίβρε, μέχρι και τους σημερινούς βιοπαλαιστές που μάχονται για να επιβιώσουν, μετά από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και τις συνέπειες των δύο μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών, μας διδάσκει ότι για την ευόδωση των ανώτερων στόχων του, πρέπει κανείς να κοπιάζει και να επιμένει.
Για αυτό στρεφόμαστε προς κάθε αρμόδιο υπεύθυνο, προτάσσοντας για μια ακόμη φορά, τα πάγια αιτήματα της τοπικής μας κοινωνίας, ζητώντας να ληφθούν σοβαρά υπόψη η έκταση του Δήμου μας, οι ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, η δημογραφική κατάρρευση στον Κεντρικό Έβρο, αλλά και η προειδοποίηση των κατοίκων ότι αν δεν ληφθούν γενναία μέτρα για αυτούς που γενναία φυλούν τα σύνορα της Ευρώπης, σε μερικά χρόνια, ο τόπος μας θα ερημώσει και μαζί μ’ αυτόν θα ερημώσει και η Ελλάδα.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους
Με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία
ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ
· Ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στο Σουφλί
· Συνοριακό Σημείο Διέλευσης στον Κεντρικό Έβρο και χορήγηση 48ωρης τουριστικής visa στους πολίτες της γείτονος χώρας
· Ίδρυση Κέντρου Νεοσυλλέκτων στην περιοχή
· Βελτίωση Όρων Natura για προσέλκυση Επενδύσεων.
· Αντιπλημμυρική Θωράκιση Οικισμών
· Εγγυοβελτιωτικά & Αρδευτικά Έργα-Ολοκλήρωση Αναδασμών.
· Μείωση ΦΠΑ σε Επαγγελματίες και Κατοίκους.
· Μεταφορικό Ισοδύναμο
· Ειδικό Επίδομα Θέρμανσης
· Αξιοποίηση Απολιθωμένου Δάσους Λευκίμης
· Αποκατάσταση Δασικού Χωριού « Κατραντζήδες»
· Αποκατάσταση και Αξιοποίηση Φραγμάτων.
· Ανταποδοτικά Τέλη από ΑΠΕ ή δυνατότητα Εγκατάστασης ΑΠΕ για μείωση και κάλυψη Δαπανών.
· Αύξηση και κάλυψη κενών θέσεων προσωπικού στις Υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα. Επιλογή κατά προτεραιότητα πρόσληψης λόγω εντοπιότητας υπαλλήλων των Ενόπλων Δυνάμεων Σωμάτων Ασφαλείας, Υπαλλήλων Δημόσιων Υπηρεσιών και Εκπαιδευτικών.
· Αναβάθμιση και στελέχωση των Δημόσιων Υπηρεσιών με έδρα τον Δήμο Σουφλίου
· Ένταξη των περιοχών (Σουφλί, Τυχερό, Λάβαρα) στο στεγαστικό Πρόγραμμα του Στρατού.
· Εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιακού δικτύου
· Χαρακτηρισμό του Δήμου Σουφλίου ως Τουριστικό Δήμο

Η Συντονιστική Επιτροπή Δράσης θα συνεδριάσει εκ νέου, με σκοπό τον σχεδιασμό του επόμενου βήματος, μέχρι ο αγώνας για την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Σουφλίου, να δικαιωθεί, αναφέρει η Συντονιστική.

Δείτε το βίντεο με πρωταγωνιστές τους μαθητές του Σουφλίου, οι οποίοι απεύθυναν πρόσκληση συμμετοχής στο συλλαλητήριο, τονίζοντας το γιατί απευθύνουν το κάλεσμα.