Χαζουρλόπ: Το διάσημο γλυκό του Έβρου που φτιάχνεται στο Διδυμότειχο
Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης
Το χαζουρλόπ είναι ένα πολίτικο γλυκό που έφτασε στην ακριτική Θράκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1923. Mέχρι τότε το έβρισκες στα Πριγκηπόννησα.Σήμερα όσοι επισκέπτονται τα γραφικά νησάκια της Προποντίδας θα το βρουν μόνο στο ζαχαροπλαστείο ενός Έλληνα.Το ιδιαίτερο αυτό γλυκό παρασκευάζεται από τον Παναγιώτη Μπουρουλίτη, ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου “Artisti” στο Διδυμότειχο. Είναι βασισμένο στις εξαιρετικές πρώτες ύλες, που προέρχονται από την εύφορη γη της Θράκης. Πρόβειο γάλα, αυγά και αλεύρι. Μοιάζει το χαζουρλόπ με σιροπιασμένο μπαμπά. Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ και το σερβίρουν με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι. Προσφέρεται εποχιακά από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο, όταν υπάρχει επάρκεια πρόβειου γάλακτος με αυξημένα λιπαρά. Ο Παναγιώτης είχε την καλοσύνη να μας αφηγηθεί όλα τα στάδια της παρασκευής του.