Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί το 32ο τακτικό εκλογοαπολογιστικό συνεδρίου του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Έβρου. Το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί στο ξενοδοχείο «ASTIR EGNATIA ALEXANDROUPOLIS» (Αίθουσα ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ στο ξενοδοχείο ΕΓΝΑΤΙΑ) στην Αλεξανδρούπολη.
Ο συνδυασμός «Ταξική Ενότητα» έδωσε στη δημοσιότητα τη διακήρυξή του.

• Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζομένους της περιοχής μας γιατί θεωρούμε ότι το Εργατικό Κέντρο πρέπει να γίνει δική τους υπόθεση, οργανωτής των διεκδικήσεων τους, πραγματικό στήριγμα στις αμέτρητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Να είναι όπλο στα χέρια τους για καλύτερους όρους εργασίας και ζωής και όχι συνεταίρος των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων.
• Καλούμε κάθε εκλεγμένο αντιπρόσωπο να συμμετέχει στις διαδικασίες του Συνεδρίου δημιουργικά, εκπροσωπώντας τα πραγματικά συμφέροντα των συναδέλφων του και όχι τους σκοπούς μια χούφτας εργατοπατέρων. Να αξιοποιήσει την πείρα του και να στηρίξει το ψηφοδέλτιο της «ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ».

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τα τελευταία τρία χρόνια για τους εργαζόμενους η καθημερινότητά έχει καταντήσει βραχνάς με τη συνεχιζόμενη μείωση του εισοδήματος, την ακρίβεια, την φτώχεια, την εργοδοτική ασυδοσία, τους πλειστηριασμούς! Οι μισθοί εξανεμίζονται το πρώτο 10ημερο του μήνα, το ωράριο έχει γίνει λάστιχο με την κατάργηση του 8ωρου και του 5ημερου, με την επιβολή της 6ημερης εργασίας έως και 13ωρες. Μέσα στους χώρους δουλειάς κυριαρχούν ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία. Τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα πολλαπλασιάστηκαν.

Την ίδια περίοδο ζήσαμε τα προμελετημένα εγκλήματα, των Τεμπών με τους 57 νεκρούς και της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Έβρο και αλλούπου φανέρωσαν για άλλη μια φορά πως όταν πρόκειται για τις ανάγκες και την ασφάλεια του λαού, το κράτος δεν δίνει δεκάρα τσακιστή.
Αντίθετα όταν πρόκειται για τα κέρδη των μεγάλων ομίλων, κυβερνητικοί παράγοντες πηγαινοέρχονται εξαγγέλλοντας προγράμματα ανασυγκρότησης για το νομό που μοιράζουν δισεκατομμύρια στις εταιρίες ενέργειας, στους κατασκευαστές, στους μεγαλέμπορους, στους βιομηχάνους και στους ξενοδόχους.
Πάντοτε στο τέλος για τους εργαζόμενους και το λαό παραμένουν οι πετσοκομμένοι μισθοί, οι πανάκριβοι λογαριασμοί στο ρεύμα και στα καύσιμα, οι τεράστιες ελλείψεις στις δομές Υγείας και Παιδείας της περιοχής, το κατεστραμμένο περιβάλλον. Άλλωστε, για τα συμφέροντα όλων αυτών μετατράπηκε η περιοχής μας σε απέραντη Νατοϊκή βάση και εμείς μπαίνουμε στο στόχαστρο των αντίπαλων στρατοπέδων.
Με όλη αυτή την κατάσταση θα περίμενε κανείς ότι το Εργατικό Κέντρο θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση διεκδικήσεων για την καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Αντί όμως γι’ αυτό, η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου εξακολουθεί να παραμένει μακριά από τα προβλήματα και τιςανάγκες των εργαζομένων, καλλιεργώντας την άποψη ότι «οι αγώνες έχουν φάει τα ψωμιά τους» ή ότι «δεν αφορούν το ΕΚ τα θέματα γενικού πολιτικού ενδιαφέροντος». Όλα αυτά πρέπει να προβληματίσουν κάθε εργαζόμενο και συνδικαλιστή που θέλει να αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Ας σκεφτούμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα εάν η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου αποτελούνταν από συνδικαλιστές που αντιλαμβάνονται πως μόνο μέσα από τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους. Τότε θα μπορούσαμε και στην Αλεξανδρούπολη να μετράμε νίκες, όπως σε διαφόρους εργασιακούς χώρους της χώρας που απέδειξαν πως όταν οι εργάτες είναι συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, όταν η διοίκηση του σωματείου δεν είναι με το μέρος των εργοδοτών, όταν δυναμώνει η αλληλεγγύη τότε μπορούμε να τα καταφέρουμε!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Τα σωματεία, οι συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ και συγκροτούμε το ψηφοδέλτιο της ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, αποδεικνύουμε καθημερινά ότι οι εργαζόμενοι μπορούμε να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις.
• Μπαίνουμε μπροστά σε κάθε διεκδίκηση, σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα. Δίνουμε μάχες κόντρα στην μεγαλοεργοδοσία σε εργοστάσια, αλυσίδες του εμπορίου, εργοτάξια, τουριστικές και επισιτιστικές αλυσίδες ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, στην κατάργηση του οκταώρου, στην απληρωσιά.

• Πρωτοστατούμε στην κοινή δράση εργατικών σωματείων, συλλόγων βιοπαλαιστών, φοιτητών και άλλων φορέων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

• Η διοργάνωση των μαζικότερων διαδηλώσεων των τελευταίων ετών για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη με το σύνθημα ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ που ακούστηκε από χιλιάδες ανθρώπους που το ένιωσαν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

• Τις μέρες της μεγάλης πυρκαγιάς τα μέλη των σωματείων μας ήταν στο πόδι για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Βρεθήκαμε στη Δαδιά, στον Αβάντα, στην Παλαγία. Χάρη στην παρέμβαση μας εκκενώθηκε μεγάλη επιχείρηση στην Αμφιτρίτη που η εργοδοσία κρατούσε τους εργάτες μέσα ενώ οι φλόγες είχαν φτάσει στην περίφραξη της.
• Συνεχίζουμε να παλεύουμε για να αποδοθούν 100% αποζημιώσεις και ουσιαστική στήριξη στους πληγέντες από τις πυρκαγιές, σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους. Να κατασκευαστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

• Οργανώσαμε δράσεις αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους με τη συλλογή υλικών, δίνοντας ζωοτροφές σε κτηνοτρόφους. Βοήθεια στάλθηκε και στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

• Αναπτύξαμε πλούσια δράση για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς που κορυφώθηκε με την διοργάνωση εκδήλωσης ενώ βρεθήκαμε άμεσα σε χώρους δυστυχημάτων για να μη συγκαλυφθούν οι εργοδοτικές ευθύνες.

• Πήραμε πρωτοβουλίες για περιβαλλοντικά θέματα όπως με κινητοποίηση στο Δάσος της Δαδιάςμε αφορμή την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και μάλιστα έναν χρόνο πριν την μεγάλη καταστροφή που προειδοποιούσαμε για τις ελλείψεις. Μπήκαμε μπροστά για να παραμείνει το πάρκο Αλτιναλμάζη ελεύθερος δημόσιος χώρος και να αναβαθμιστεί.

• Σταθήκαμε στο πλευρό των φοιτητών στις μεγάλες τους κινητοποιήσεις κατά της περεταίρω ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων αλλά και των υγειονομικών ενάντια στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία διεκδικώντας στελέχωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Ήμασταν μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ στον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

• Σταθήκαμε έμπρακτα στο πλευρό εργαζομένων όπως του Καζίνο Θράκης απαιτώντας να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις ανάμεσα τους και όλων των μελών του ΔΣ του σωματείου τους. Αλλά και σε αυτούς της ΛΑΡΚΟ, των Πετρελαίων και των Λιπασμάτων Καβάλας, των εργαζομένων του Δημοτικού Ωδείου, στα μπλόκα των αγροτών και των μελισσοκόμων.

• Δώσαμε ανάσες πολιτισμού στις οικογένειες εργαζομένων όπως με ξεναγήσεις στο αρχαιολογικό μουσείο και την καθιερωμένη βραδιά θερινού σινεμά.

• Συνεχίζουμε να είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, με τους λαούς όλου του κόσμου που πληρώνουν με την ζωή τους τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ήταν τεράστια η ανταπόκριση των εργαζομένων του Έβρου στη βοήθεια που παραδώσαμε σε συνδικάτα μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

• Είμαστε με το λαό της Παλαιστίνης και του Λιβάνου που σφάζονται από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κυβέρνησης.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις που έχει ο καθένας,είναι ώρα ευθύνης για όλους. Σήμερα σε καλούμε να ψηφίσεις το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της «ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και από αύριο κιόλας να συναντηθούμε στο δρόμο της διεκδίκησης κόντρα σε κυβερνήσεις και μεγαλοεργοδότες.
Είναι επιτακτική ανάγκη σε όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής να οργανωθεί ο αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα εργατικά δικαιώματα. Όλοι μαζί να προετοιμάσουμε τις επόμενες μάχες, να συντονίσουμε τη δράση μας, να προετοιμάσουμε τη μεγάλη απεργιακή μάχη στις 20 του Νοέμβρη !

Βάζουμε πάνω από όλα τις δικές μας ανάγκες μας!
Ψηφίζουμε – στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο της «ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Αλεξανδρούπολη, Οκτώβριος 2024