Με αφορμή την ευρωπαϊκή εβδομάδα περιφερειών και πόλεων, στις 8 Οκτωβρίου 2024, έλαβε χώρα ειδική συνάντηση στις Βρυξέλλες, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του γραφείου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ε.Ε. και αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των σχέσεων της περιφέρειας με ευρωπαϊκούς θεσμούς, προωθώντας παράλληλα την περιφερειακή ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές, όπως η Πρέσβης της Ελλάδος στο Βέλγιο, κα. Σ. Γραμματά, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας, κ. Κωστόπουλος και η Γενική Διευθύντρια Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής κ. Θέμης Χριστοφίδου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία των συνεργειών ως μοχλού για την περιφερειακή ανάπτυξη. Στην αντιπροσωπεία της ΠΑΜΘ συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και στελέχη της διοίκησης.
Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών, όπως ο Dr Johannes Luebking, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την Ανάκαμψη και Ανθεκτικότητα, ο Christoph Kuhn, αναπληρωτής διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και η Chaire Charbit, επικεφαλής του προγράμματος Περιφερειακής Ελκυστικότητας του ΟΟΣΑ, έκαναν σύντομες τοποθετήσεις γύρω από την περιφερειακή ανάπτυξη και τη συνεργασία με την Ευρώπη.
Η συζήτηση που ακολούθησε, υπό την καθοδήγηση του κ. Ευάγγελου Διβάρη, πρώην Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έδωσε την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και ενίσχυση των συνεργειών.
Η ενίσχυση και στελέχωση του γραφείου της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες αποτελεί στρατηγική πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση της θέσης της περιφέρειας στην Ευρώπη, την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και την προσέλκυση ευρωπαϊκών πόρων για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στην περιοχή.