Ίσως το πλέον ελπιδοφόρο μέτρο για την ανάπτυξη του βορείου τμήματος του Έβρου, είναι η εξαγγελία, παρουσία του πρωθυπουργού, του υπουργού παιδείας και θρησκευμάτων Κυριάκου Πιερρακάκη, ότι στην Ορεστιάδα τον Σεπτέμβριου του 2026 θα λειτουργήσει κτηνιατρική σχολή. Το τρίτο πανεπιστημιακό τμήμα στην πόλη της Ορεστιάδας, δεκαετίες μετά στασιμότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή, θα έχει και επιπλέον ουσιαστικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα.
Η κτηνοτροφία κάποτε αποτελούσε πυλώνα για τον Έβρο. Δυστυχώς όμως οι πολιτικές των κυβερνήσεων, δεν είχαν ως αποτέλεσμα τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μειωθούν. Επίπτωση με ακραίες αρνητικές συνέπειες και για ο περιβάλλον. Άλλωστε οι αρμόδιοι επιστήμονες συμφωνούν, ότι αν υπήρχε κτηνοτροφία οι καταστροφικές πυρκαγιές θα είχαν μικρότερη έκταση. . .

Οι προετοιμασίες για την ίδρυση της κτηνιατρικής, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα στην Ορεστιάδα. Και μπορεί να υπάρχουν έτοιμες κτηριακές υποδομές και εξοπλισμός, υπάρχουν όμως πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν.
Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος, μιλώντας ήδη με στενούς του συνεργάτες, έχει δώσει προτεραιότητα στην αναβάθμιση των δημοτικών σφαγείων και προφανώς σε ενδεχόμενη επέκτασή τους. Η λειτουργία των σφαγείων είναι κομβικής συμμασίας για την κτηνιατρική.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
οι φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει το 4ο εξάμηνο σπουδών μπορούν να υλοποιούν πρακτική άσκηση σε κτηνοτροφικές μονάδες, οι φοιτητές που ολοκληρώνουν το 6ο εξάμηνο σπουδών μπορούν να υλοποιήσουν πρακτική σε κτηνιατρεία και κλινικές ζώων συντροφιάς, ενώ οι φοιτητές οι οποίοι ολοκληρώνουν το 8ο εξάμηνο σπουδών μπορούν να υλοποιούν πρακτική άσκηση σε σφαγεία, βιομηχανίες παρασκευής τροφίμων ζωικής προελεύσεως, εργαστήρια ελέγχου τροφίμων.

Είναι προφανές λοιπόν, ότι ο πρωτογενής τομέας ολόκληρου του Έβρου θα βγει κερδισμένος. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας, έχει ουσιαστικές συνεργασίες με αγρότες του δήμου Αλεξανδρούπολης και κυρίως της περιοχής των Φερών. Εδώ έρχεται και ο ρόλος του δήμου Σουφλίου, ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προσέλκυσης φοιτητών, όχι μόνο από την κτηνιατρική, για πρακτική άσκηση και κυρίως για παρουσία στο Σουφλί. Όραμα και καλός σχεδιασμός χρειάζεται, ώστε το κεντρικό και βόρειο τμήμα του Έβρου, να κερδίσουν.