Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης: “Πρόσφυγες της Ανατολής, μετανάστες στη Δύση” την Κυριακή 6/10 στις 19:00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει ο Γεωργιος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής γεωγραφίας και γεωπολιτικής, Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1), Πρώην Πρέσβυς
Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος: Πρόσφυγες της Ανατολής, Μετανάστες στη Δύση, με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.

Πρόκειται για μία έκθεση με τεκμήρια, αντικείμενα, φωτογραφίες, αρχειακό και ενδυματολογικό υλικό του Ε.Μ.Θ. απο τον προσφυγικό κόσμο της Θράκης, ο οποίος μετά τον εκτοπισμό από την Ανατολική Θράκη και την εγκατάσταση στη “νέα πατρίδα” το 1922, οδηγήθηκε στη μετανάστευση. Το προσφυγικό τραύμα αιμορραγούσε ξανά, όταν μετά τον πόλεμο τα παιδιά των προσφύγων άφηναν πίσω την ψυχή τους, για να ξαναστήσουν μια νέα ζωή στα ορυχεία του Βελγίου και στα εργοστάσια της Γερμανίας.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη εκείνων που από πρόσφυγες έγιναν Ακρίτες, άγρυπνοι φρουροί των συνόρων και ξανάγιναν μετανάστες.

Στον εκθεσιακό χώρο παρουσιάζεται και το Οδοιπορικό μνήμης στην Ανατολική Θράκη. Ένα οδοιπορικό καλλιτεχνικής φωτογραφίας με τον φακό του Μιχάλη Παππά και την ενδυματολογική και ερευνητική επιμέλεια της Αγγέλας Γιαννακίδου μέσα από την συλλογή του ΕΜΘ.

Ρούχα συνυφασμένα με το πολιτιστικό φορτίο των ανθρώπων και των χώρων που εγκατέλειψαν στην Ανατολική Θράκη, συνομιλούν και φωτογραφίζονται μέσα σε ετερόκλητα σημερινά τοπία, σε τέσσερις τόπους-σταθμούς της ιστορίας και της συλλογικής μας μνήμης: Αδριανούπολη (Edirne), Σαράντα Εκκλησιές (Κirkiarelli), Βιζύη (Vize), Μήδεια (Κiyikoy).

Εγκαίνια : 6/10 στις 19:00 Διάρκεια έκθεσης: έως 13/10

Ώρες λειτουργίας: 18.00-22.00
Πληροφορίες τοποθεσίας: https://mcf.gr/el/

Συντελεστές της έκθεσης

Επιμέλεια έκθεσης: Αγγελική Γιαννακίδου

Επιστημονική επιμέλεια: Άγγελος Παληκίδης

Κείμενα έκθεσης:

Άγγελος Παληκίδης
Αγγελική Γιαννακίδου

Τεχνική επιμέλεια έκθεσης: Ορφέας Γιαννακίδης

Καλλιτεχνική φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Υποστήριξη:

ΙΔΡΥΜΑ Λ. ΒΟΥΔΟΥΡΗ