Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στις 7:00 μ.μ. οι εκδόσεις Επίκεντρο διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Σωτήρη Θεολογίδη, με τίτλο: «Το άγνωστο ελληνικό μπάσκετ, 1942-1979» στην Αίθουσα Α΄ Συνεδριακού Κέντρου «Νικόλαος Γερμανός» (ΔΕΘ- HELEXPO, Περίπτερο 8, 2ος όροφος).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν μαζί με τον συγγραφέα οι διεθνείς καλαθοσφαιριστές της περιόδου:
• Βαγγέλης Αλεξανδρής
• Γιάννης Τσουμής
και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού
• Γιώργος Λυσσαρίδης
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αθλητικής Ενημέρωσης της ΕΡΤ3, Γιώργος Τραπεζανίδης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το μπάσκετ στο θυμικό των Ελλήνων φιλάθλων είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την κατάκτηση του χρυσού Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, το 1987, και του ασημένιου, δύο χρόνια αργότερα. Ποιος από τους σημερινούς, εκατοντάδες χιλιάδες φίλους του αθλήματος θα μπορούσε να φανταστεί ότι στην δεκαετία του ’50 κερδίζαμε με άνεση τους … Γιουγκοσλάβους; Ότι, πολύ νωρίτερα, η φτωχή, μικρή και ολιγάριθμη Ελλάδα κέρδισε, χάρη στο μπάσκετ, την πρώτη της διεθνή διάκριση στην σκιά των Πυραμίδων; Πώς επιτεύχθηκε αυτό το άλμα; Πώς και γιατί το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο; Την απάντηση επιδιώκει να δώσει με αυτό το δεύτερο βιβλίο του για την άγνωστη πορεία και εξέλιξη του ελληνικού μπάσκετ, ο δημοσιογράφος Σωτήρης Θεολογίδης. Όπως και το πρώτο (Ιστορίες μέσα από το Καλάθι) είναι το αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας που βασίστηκε στις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της περιόδου 1942-1979, σε πλήθος τεκμηρίων καθώς και στις προσωπικές του εμπειρίες από την πλούσια επαγγελματική του διαδρομή. Οι συνεντεύξεις παικτών, προπονητών και παραγόντων, κάθε περιόδου, αναδεικνύονται με την καταγραφή όλων των διεθνών αγώνων και των συναντήσεων σε κάθε είδους πρωταθλήματα. Το σύνολο της έρευνας, με τις συνθέσεις και τους πόντους των παικτών, αποτυπώνεται σε 264 σελίδες και αναδεικνύεται με περισσότερες από 250 σπάνιες φωτογραφίες.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Σωτήρης Θεολογίδης είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΜΘ και του ΠΣΑΤ. Η δημοσιογραφική του διαδρομή ξεκίνησε από την ημερήσια απογευματινή εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» όπου είχε την ευθύνη της σελιδοποίησης των αθλητικών σελίδων της (1969-1981). Περισσότερο γνωστός έγινε για τα κείμενά του σχετικά με το μπάσκετ. Στη συνέχεια μεταπήδησε στο πολιτικό ρεπορτάζ και ανέλαβε (1983) υπεύθυνος του ανταποκριτικού Γραφείου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για περίπου 20 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα εργάστηκε στον Ρ/Σ ΑΝΤ-1 (διευθυντής ειδήσεων 1988-91), στις εφημερίδες «Εγνατία», «Ελεύθερη Γνώμη», «Ειδήσεις», «24 Ώρες» και ως παραγωγός εκπομπών στη Δημόσια Τηλεόραση, στο Ράδιο Παρατηρητής και στο Ράδιο 105. Διετέλεσε υπεύθυνος Τύπου της ΔΕΘ (1993-98) και διεθνών διοργανώσεων. Συνετέλεσε στην έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας «Επιστήμη και Ζωή» (1975-77) και συνεργάστηκε με τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία. Διετέλεσε, επίσης, μέλος της Δ.Ε. της ΕΤ-3 (1993-96). Με την ιδιότητα του αθλητικού συντάκτη κάλυψε πολλούς διεθνείς αγώνες των εθνικών ομάδων και των συλλόγων μας. «Το άγνωστο ελληνικό μπάσκετ» είναι το δεύτερο βιβλίο του. Προηγήθηκε το «Ιστορίες μέσα από το καλάθι». Είναι παντρεμένος με την Έλσα Κοτσανέλου και έχουν δύο κόρες, τη Μαρία και τη Γεωργία.