Με επιστολή του προς τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, ζητάει και προτείνει να παραχωρηθεί στο δήμο ο χώρος στάθμευσης στη δυτική χερσαία ζώνη στο λιμάνι.

Ο κ. Ζαμπούκης, αναφέρεται στην προσπάθεια του δήμου να βρει χώρους για τη στάθμευση οχημάτων, με το πρόβλημα να είναι καθημερινό και οξυμένο. Παράλληλα αναφέρει ότι είναι κατηγορούμενος ύστερα από καταγγελίες για θέσεις χώρων στάθμευσης.

Η επιστολή του δημάρχου Αλεξανδρούπολη στον ΟΛΑ

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε
και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,
Με αφορμή την ιστορική και αλληλένδετη σχέση αλληλεπίδρασης της πόλης μας με το λιμάνι της, αισθάνομαι ως καθήκον μου να θίξω ξανά ένα ζήτημα που αφορά στο σύνολο της κοινωνίας μας και έχει αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα στην καθημερινότητά μας. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα και η έλλειψη χώρων στάθμευσης είναι πλέον οι κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μου και πλέον και οι επισκέπτες μας.
Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε μια φάση ανάπτυξης, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες, κυρίως από γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία αλλά και από την ενδοχώρα. Αυτό έχει αυξήσει τις ανάγκες της πόλης, και η εύρεση χώρου στάθμευσης έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη, ιδίως τα Σαββατοκύριακα και κατά τις ώρες προσέγγισης της παραλιακής ζώνης 20.00-22.00.

Το συγκεκριμένο ζήτημα σας το είχα αναφέρει ήδη από την Άνοιξη με επιστολή μου στις 26 Μαρτίου 2024, η οποία απορρίφθηκε σιωπηρά χωρίς να λάβω απάντηση. Στην επιστολή μου πρότεινα να ανοίξει ο χώρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.), δίπλα στο υφιστάμενο εκμισθωμένο πάρκινγκ του λιμανιού, ώστε να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες, ιδίως τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.Α., κ. Χατζηκωνσταντίνου προς υποστήριξη του αιτήματός μας, η απάντηση ήταν αρνητική, επικαλούμενος αθέμιτο ανταγωνισμό προς τον μισθωτή σας στον χώρο πάρκινγκ της Δυτικής Χερσαίας Ζώνης, λόγος τον οποίο και σέβομαι.

Ως δημοτική αρχή έχουμε προσπαθήσει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, διαμορφώνοντας δύο νέους χώρους στάθμευσης, έναν στη θέση της παλιάς ιχθυαγοράς και έναν στον χώρο αφετηρίας του ΟΣΕ, που όμως καθυστέρησαν ή δεν αποδόθηκαν ακόμη στους πολίτες, συνέπεια καταγγελιών από τον μισθωτή του πάρκινγκ στο λιμάνι. Ο δε μισθωτής σας κατήγγειλε τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για τη λειτουργία των χώρων υπαίθριας στάθμευσης που παραχωρούμε δωρεάν προς τους δημότες και επισκέπτες μας στη στροφή Εγνατία, στη θέση της παλιάς ιχθυαγοράς και στη θέση κάτω από το εκδοτήριο του ΟΣΕ, με συνέπεια να αδειοδοτήσουμε τη θέση στην παλιά ιχθυαγορά και να σταματήσει η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τον χώρο κάτω από τον ΟΣΕ. Και για τις δύο αυτές περιπτώσεις είμαι υπόλογος δε ως κατηγορούμενος ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Κύριε Πρόεδρε,
Έχουμε σχεδιασμό, διεκδικούμε και σας θέλουμε κοινωνούς μαζί μας, ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, καθόσον το 2021 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης δεν μπορούσε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό μίσθωσης του υφιστάμενου πάρκινγκ στη Δυτική Χερσαία Ζώνη, λόγω της απαγόρευσης της νομοθεσίας να συμμετέχουν φορείς του δημοσίου τομέα σε άλλους διαγωνισμούς του δημοσίου. Πλέον όμως, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μπορεί να αναλάβει την εκμίσθωση του χώρου μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.» και είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε το ίδιο μίσθωμα που καταβάλλει ο υφιστάμενος μισθωτής, με αύξηση 20%, ή όποιο ποσό μας ζητηθεί, ώστε ο χώρος να περάσει στον Δήμο χωρίς να απαιτείται διαγωνισμός, προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της, αποδεχόμενοι ότι θα πρέπει να προσπορίζει εισόδημα για τη λειτουργία του Οργανισμού η μίσθωση του συγκεκριμένου χώρου.

Με τη διάθεσή του στον Δήμο, σε συνδυασμό και με τους νέους χώρους στάθμευσης που δημιουργούνται 1) στην παλιά ιχθυαγορά, 2) την αφετηρία του ΟΣΕ, 3) επί της Κονδύλη αλλά και 4) στον χώρο ανάμεσα στο κλειστό γυμναστήριο “Μιχάλης Παρασκευόπουλος” και μέχρι τη στροφή από τη Λ. Δημοκρατίας προς την παραλιακή λεωφόρο (εξαιρουμένης μόνο της έκτασης του παλιού κολυμβητηρίου), και μετά τη μεταφορά όλων των γηπέδων τένις, του γηπέδου καλαθοσφαίρισης και της έκτασης των πρώην γηπέδων beach handball στην ιδιόκτητη έκταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου της ΣΒΑΑ 2021-27, πιστεύω ότι θα συμβάλουμε όλοι μαζί, ουσιαστικά, στην επίλυση ενός σοβαρότατου προβλήματος που ταλαιπωρεί την πόλη μας. Είναι πλέον καιρός το Λιμάνι να συνεισφέρει στην κοινωνία μας, όπως η κοινωνία μας συνεισφέρει τόσα χρόνια στο λιμάνι.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα έχει ενταθεί, και σας καλώ, συνεπεία της παρούσης προτάσεώς μας, να αποδώσετε στον Δήμο Αλεξανδρούπολης τον χώρο στάθμευσης στο λιμάνι.

Αναμένοντας τη θετική σας απάντηση, είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή για να ορίσουμε μια συνάντηση εργασίας επί του θέματος.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Ιωάννης Ζαμπούκης