Ηχηρό καμπανάκι για το οποίο πλέον δεν έχουν δικαιολογίες όσοι μιλούσαν προεκλογικά για το δημογραφικό

Εμφανής είναι πλέον και η μείωση του μαθητικού πληθυσμού στο βόρειο τμήμα του Έβρου. Τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής δεν ήταν ενθαρρυντικά καθώς σε δήμους του Έβρου υπήρχε μείωση πληθυσμού.

Οριακή αύξηση πληθυσμού – κατά 189 άτομα0  υπήρχε στο δήμο Αλεξανδρούπολης, ο οποίος όμως είδε να μειώνεται ο πληθυσμός του το 2021 σε σχέση με το 2011 στις δημοτικές ενότητες Φερών και Τραϊανούπολης.

Η Β ΕΛΜΕ Έβρου, παρουσιάζει στοιχεία για τα σχολεία της περιοχής της, σύμφωνα με τα οποία λειτουργούν 5 λιγότερα τμήματα στις πόλεις Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας. Τι αναφέρει η Β ΕΛΜΕ.

 

 Παιδαγωγική λειτουργία των Σχολείων

  1. Υπάρχουν αρκετά κενά σε διδακτικό προσωπικό, ιδιαίτερα στα ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., τα οποία δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Τονίστηκε η ανάγκη για άμεσες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αφού η διαδικασία των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών έχει ολοκληρωθεί για φέτος, ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των Σχολείων και να καλυφθούν οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών.
  2. Καταγράφεται σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των μαθητών. Μείωση μαθητών έχουμε στα σχολεία των χωριών της περιοχής μας, αλλά πλέον και στις πόλεις της Ν.Ορεστιάδας και του Διδ/χου. Φέτος θα λειτουργήσουν 5 λιγότερα τμήματα ( Β/θμια Εκπ/ση ) μαθητών στις 2 πόλεις.
  3. Με απόφαση της ΔΔΕ ΕΒΡΟΥ, έχουμε συγχώνευση τμημάτων κατεύθυνσης Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής στη Γ Τάξη σε ΓΕ.Λ. της περιοχής μας, ενέργεια η οποία υπονομεύει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.
  4. Παρά τη μείωση του αριθμού των μαθητών, λόγω της υπάρχουσας νομοθεσίας και της συνεχούς πίεσης από τις προϊστάμενες αρχές, έχουμε λειτουργία αρκετών τμημάτων στην περιοχή μας, με αριθμό μαθητών περί τους 27. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα λειτουργήσουν τμήματα ακόμα και με 29 μαθητές!
  5. Στην κατανομή μαθητών στα τμήματα, δε λαμβάνεται υπ’ όψιν από τις προϊστάμενες αρχές και καταστρατηγείται η σχετική νομοθεσία ( άρθρο 11 – Νόμος 4452/2017 – Ρύθμιση θεμάτων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ), για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.