Η πεζοπορία μας περιλαμβάνετε σε πρόγραμμα του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2024)
Ο Δρομέας Θράκης οργανώνει μια ιδιαίτερη πεζοπορία στην Κίρκη την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και σας προσκαλεί να συμμετάσχετε σε αυτή την μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε όχι μόνο τις φυσικές ομορφιές και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, αλλά και την αναγέννηση της φύσης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2023.
Πρόγραμμα δράσης:
-Συγκέντρωση: Στον αύλιο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κίρκης (πρώην Δημοτικό Σχολείο) στις 9.15-9.30πμ
-Τα μέλη του Συλλόγου θα μας καλωσορίσουν με «καλούδια-κέρασμα».
-Χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κίρκης, Βασιλική Παντελίδου.
-Ο δάσκαλος Θόδωρος Ελευθεριάδης θα μας παρουσιάσει τη διαδρομή.
-Έναρξη Πεζοπορίας, Ξεκινάμε από τον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κίρκης (υψόμετρο 210μ) και κινούμαστε βόρεια.
-Διαδρομή: Μετά τη διάβαση της σιδηροδρομικής γραμμής, κατευθυνόμαστε προς το ποτάμι. Καθώς περπατάμε, θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε σημάδια, Θα δούμε ίχνη παλιών νερόμυλων και ξύλινων γεφυρών, θα περάσουμε κάτω από την όμορφη γέφυρα των ομβρίων (1894) και θα κατευθυνθούμε προς την παλιά Εγνατία οδό, όπου μπορούμε να φανταστούμε την κίνηση των καραβανιών παλαιότερων εποχών.
-Στάση: Στο ρωμαϊκό πηγάδι για μια μικρή ανάπαυλα. Κατόπιν θα κατευθυνθούμε προς τον «σχολικό κήπο» περνώντας από την παραδοσιακή κρήνη του 1882. Καθώς θα διασχίζουμε το μονοπάτι, θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε την ελπίδα της αναγέννησης της φύσης, με τα πρώτα σημάδια ζωής να ξεπροβάλλουν μετά τη φωτιά.
-Παρεκκλήσι Αγίας Ειρήνης: Στάση στο παρεκκλήσι (υψόμετρο 300μ) για ξεκούραση και παρατήρηση της φύσης που ξαναζωντανεύει γύρω μας. Από την πανοραμική θέα, θα δούμε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, και τον οικισμό της Κίρκης από ψηλά.
-Επιστροφή: Ακολουθούμε κυκλική διαδρομή πίσω στην Κίρκη μέσω της περιοχής «Παπάς», τα «Αμπέλια» και την πηγή «Κουβί το Λάκκο», όπου θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια αναγέννησης της φύσης μετά την πυρκαγιά, με νέα είδη φυτών που αρχίζουν να ανανεώνονται.
Η συνολική απόσταση είναι 5,5 χλμ., με βαθμό δυσκολίας 2 (εύκολη προς μέτρια), κατάλληλη και για παιδιά άνω των 8 ετών.Μετά την πεζοπορία, όσοι επιθυμούν, θα ακολουθήσει φαγητό σε ταβέρνα του κοντινού χωριού της Συκορράχης, για να απολαύσουμε παραδοσιακές γεύσεις και όμορφη συντροφιά.
Ελάτε να περπατήσουμε μαζί, να δούμε την ελπίδα μέσα από τη φύση που αναγεννιέται και να συνδεθούμε με το παρελθόν και το μέλλον της Κίρκης!
Ωρολόγιο Πρόγραμμα:
-8.00πμ το λεωφορείο ξεκινά από το ΣΠΑΘΙ Κομοτηνής
-8.45πμ το λεωφορείο στο στάδιο Φώτης Κοσμάς
-9.15-9.30πμ άφιξη στην Κίρκη-πολιτιστικός σύλλογος Κίρκης
-10.00πμ έναρξη πεζοπορίας
Κάντε την εγγραφή σας στο https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfPMlyk…/viewform…
ή καθημερινά στην γραμματεία του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ (5.30-8.30μμ)
ή στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ (Κομοτηνή)
Αρχηγός αποστολής: Δημήτρης Κωστόπουλος (τηλ.επικ.6937318054)
Η πεζοπορία υποστηρίζεται μόνιμα από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) παράρτημα Έβρου
Απαραίτητος εξοπλισμός: Πεζοπορικό μποτάκι, πεζοπορικό ζευγάρι μπαστούνια, μια αλλαξιά ρούχα για την επιστροφή, ελαφρύ αντιανεμικό, γυαλιά, νερό 1,5 λίτρο, αντηλιακό, σνακ, ατομικό σακίδιο πλάτης …
και μην ξεχάσετε την καλή σας διάθεση!
Μια συνεργασία ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ με το Dimokriteio Travel.
www.dromeasthrace.eu