Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης ανήκει πλέον και επισήμως το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος επί της παραλιακής λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου.

Η μεταβίβαση έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 στο γραφείο Δημάρχου, όπου υπογράφηκε η συμβολαιογραφική πράξη από τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρο Πελαγίδη και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη ενώπιον της συμβολαιογράφου κυρίας Μαγδαληνής Ζαμπούκη.

Το κτήριο έχει συνολικό εμβαδόν 1.012 τ.μ. και το αντίτιμο ανέρχεται στα 1.340.000€ και καλύπτεται από ιδίους πόρους.

Το Υποκατάστημα Αλεξανδρούπολης στεγαζόταν επί σειρά ετών σε μισθωμένο κτίριο, προτού μεταφερθεί στο ιδιόκτητο κτίριο της Τράπεζας. Η μελέτη ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Κων. Θεοδωράκη υπό την επίβλεψη του Νικ. Σαπουντζή της Τεχνικής Υπηρεσίας της Τράπεζας και η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2000. Πρόκειται για ένα τριώροφο κυβικό κτίριο υπόγειο, με κλασικές αναφορές στη μορφολογία των όψεων του, που από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα παίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία και την κοινωνία.

Έχει αναδειχθεί σε τοπόσημο της πόλης, αποτελώντας μέρος της ταυτότητας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της, χρησιμοποιεί ως ζωντανή και ανεκτίμητη μαρτυρία της ιστορικής μνήμης και των ποικίλων πολιτικών αλλαγών του τόπου.

Μετά την υπογραφή του συμβολαίου ο κ. Ο Πελαγίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μετάβαση του κτηρίου στα χέρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, και τη βεβαιότητα του ότι το κτήριο που αξιοποιήθηκε αναλόγως και θα μετατραπεί σε έναν ζωντανό οργανισμό ανοιχτό στην τοπική κοινωνία.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Ο Ζαμπούκης επεσήμανε ότι «Κύριος στόχος και οραμά μας είναι αυτό το υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής κτίριο να μετατραπεί σε ένα κτίριο ορόσημο άμεσα συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας και τις προκλήσεις που προτάσσει η σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς σε έναν διαρκή μεταβαλλόμενο κόσμο, κάποιες σταθερές οφείλουμε να τις διαφυλάξουμε μα συνάμα οφείλουμε να απελευθερωθούμε από ξεπερασμένες φόρμες. Κι αυτός είναι ο στόχος μας· με την απόκτηση και την αναμόρφωσή του εν λόγω κτηρίου, να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για αυτό, ως σύγχρονο κέντρο πολιτισμού, έρευνα, καινοτομία και κοινωνία που θα είναι ανοιχτό σε όλες και όλους. . Ένα ανοιχτό σε όλο το δυναμικό κέντρο δράσεων, διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών, απαραίτητα για τις ανάγκες και τα θέλω της Αλεξανδρούπολης που αλλάζει.”