Του Σπύρου Δέδογλου

Είναι βέβαιο ότι η επικοινωνία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πολιτική, ασχέτως αν την έχει κερδίσει τελευταία, αυτό πρέπει να έχει προσωρινότητα. Θα πρέπει να μη αποδεχτούμε αυτήν την ήττα και αυτό σίγουρα θέλει πολύ δουλειά και έχει μεγάλη δυσκολία.( Είχα γράψει σχετικά ΕΔΩ)

Η κυριαρχία της επικοινωνίας οφείλεται στην απολίτικη, σε μεγάλο βαθμό, κοινωνία πρωτίστως και δευτερευόντως των ισχυρών εργαλείων που έχει στην διάθεση της.

Αυτή η απολίτικη κοινωνία μπορεί να γίνεται εύκολα θύμα των τιποτολογούντων, εκδικητων και ηθοποιών της πολιτικής (ΕΔΩ)+(ΕΔΩ)

Η κρίση της κεντροαριστεράς, αλλά και συνολικά του πολιτικού συστήματος είναι αποτέλεσμα αυτής της νέας πραγματικότητας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ η εκλογή Κασσελάκη πριν περίπου ένα χρόνο, ήταν αποτέλεσμα του επικοινωνιακού του χαρίσματος αλλά και της επικρατούσας απόψεις περί υπονομευτών του Τσίπρα. Δηλαδή τα μέλη του κόμματος, κυρίως ήθελαν να τιμωρήσουν αυτούς που θεωρούν ότι υπονόμευσαν τον φυσικό ηγέτη τους. Η επιλογή Κασσελάκη έναντι Αχτσιογλου δεν έγινε επειδή πείστηκε το εκλογικό σώμα από τις προτάσεις που κατέθεσε, οι οποίες δεν υπήρχαν κιόλας. “ Θα κερδίσω “ τον Μητσοτάκη έλεγε, μόνο δεν ενημέρωσε ότι ήθελε κάποτε να γίνει υπουργός του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα σε πολύ μικρό διάστημα έδειξε την πολιτική ανεπάρκεια του. Πίστεψε ότι με την επικοινωνία μπορεί να πετύχει, ότι αυτός αποτελεί το βαρύ χαρτί για τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και για αυτό έκανε προσωποπαγή προεκλογική εκστρατεία.

Άρχισε να βλέπει τον ίσκιο του και να νομίζει ότι είναι το μπόι του, είδε τον εαυτό του πανύψηλο και ισχυρό, που μπορεί να τελειώσει ακόμη και με τον ιδρυτή του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Αυτόν για τον οποίο έλεγε ότι είναι ο “σπόρος” του , ότι τον “φύτεψε” κι αλλά ωραία. Έφτασε στο σημείο να μιλάει για μαύρα ταμεία, αφήνοντας υπονοούμενα για την τιμιότητα του πρώην πρωθυπουργού, κάτι που δεν έκαναν ούτε οι ορκισμένοι εχθροί του. Πίστεψε ότι μπορεί να αποδομήσει τον Τσίπρα, κάτι που επιθυμεί διακαώς και το σύστημα των εξωθεσμικών παραγόντων, για να αποτρέψει την επιστροφή του ή γιατί αυτά που έγραφε στον “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης τότε ήταν “νέος” όπως είπε τα πίστευε.

Ξαφνικά έδιωξε τον Σωκράτη Φάμελλο που ήταν κατά κοινή ομολογία επιτυχημένος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας, με έργο που δεν αναδείχθηκε από τις παρεμβάσεις του Κασσελάκη,ο οποίος παράγει παραπολιτική και life style με τα οποία τροφοδοτεί την επικαιρότητα. Μια κίνηση που μπορεί να κατανοήσει κανείς ποια στόχευση έχει, όπως και η πρόταση για τις καταστατικές αλλαγές. Πιστεύει ότι μπορεί να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε προσωποπαγές κόμμα που θα έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Είχα πει σε μια συνέντευξη μου, έγραψα και σε άρθρο, ότι το κεφάλαιο Τσίπρας Αναγεννάται – Αναπαράγεται, όπως στον μύθο του Προμηθέα, αυτό πρέπει να το λάβουν όλοι σοβαρά υπόψη τους.

”Ουδέν κακόν αμιγές καλού”ομως , ο Κασελακης με τις συμπεριφορές του δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ψευδαισθήσεις, η αναγκαιότητα για “Ενιαία Έκφραση του Προοδευτικού Χώρου” είναι εμφανής πλέον σε όλους.

Αυτή είναι η επιταγή της ιστορίας και το αίτημα της κοινωνίας, όσοι τα αγνοήσουν θα πληρώσουν το τίμημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή ηγεσίας για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες για την “Ενιαία Προοδευτική Παράταξη”.

Εάν η πρόταση για προσφυγή στην βάση δεν γίνει από τον ίδιο,

ο οποίος δείχνει ότι ξέχασε το “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε”, τότε είναι μονόδρομος η κατάθεση μομφής στη ΚΕ κατά του προσώπου του.

Υ.Γ.Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πάντα παρών όταν η ιστορία το ζήτησε. Όταν έρθει η ώρα θα το κάνει πάλι. Προφανώς δεν εννοώ την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ιστορία του ζητάει αυτό.

Τυχερό 31 Αυγούστου 2024

Σπύρος Δέδογλου

μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ